PRĂJITURĂ ”POFTA SLĂBUȚELOR”


Știu, nu vrei nici făină, nici zahăr. Vine vara și te așteapătă rochițele diafane să-ți sublinieze mijlocelul. Nu-i momentul să mai pui pe tine câteva kilograme! Și așa nu te-ai abținut de Crăciun, te-ai dedat la calaboșeală, cozoncindu-te până ai simțit că-ți plesnește fermoarul la fustă. Nu mai e mult și se aproprie Paștele când ai să mănânci iar fără măsură. Of, greu cu atâtea ispite să nu ajungi ca tramvaiul în curbă! Și totuși… ți-e dor de dulce. Ce zici, încercăm ceva?

Suflecă-ți manșetele, lasă lenea și… la treabă! Dacă ai fost ieri la cumpărături, sper că nu ai uitat să azvârli în coș câteva fleacuri care or să îți trebuiască. Te cred, le-ai luat pe furiș, să nu te vadă partenerul. Așa și trebuie! Lasă-l să creadă că n-are să mănânce nimic dulce, cât te chinui tu să revii la subțirimea de astă vară, surpriza va fi cu atât mai plăcută. Să recapitulăm ce îți trebuie:

– 1 kg branza de vaci (dietetică, de ce nu?), 7-8 oua, 300 gr. zahăr (sau sirop de arțar, ori sirop de agave), 200 gr. stafide, 1 pachet budinca vanilie, o portocala și o lamaie, un praf de copt.

– Ei, dar prăjitura asta are zahăr? Nu vreau, nu mai vreau.

– Stai puțin, nu fugi! Zahărul îl poți înlcui cu siropul de arțar. Fă și tu socoteala cât îți trebuie, 90 de grame de sirop de arțar fac cât 100 grame de zahăr. Așadar, la 300 de grame de zahăr, trebuie…Dar vezi să nu uiți! Dacă pui sirop de arțar, reduci temperatura la cuptor cu câteva grade. E mai sensibil năzdrăvanul la căldură. Sau dacă îți plac agavele, pune sirop de arțar (în loc de 100g de zahar – 60 ml sirop de agave). Ai văzut? Am rezolvat și cu zahărul, iată că îl poți înlcui.

Hai, hai, la treabă! Ne îmbătăm cu vorbe, în loc să îmbatăm stafidele în rom (esență, dacă n-ai chiar rom de băut sau cognac cu toate că ar fi mai natural). Dă pe răzătoare coaja de la portocală și de la lămâie. Din pulpa rămasă, dacă ai un blender, îți sugerez să faci un suc din care să mai sorbi încruntată, atunci când te trec traspirațiile de frică că nu se coace prăjitura.

A venit vremea să-l pui la treabă pe mixerul cel șmecher. Cum care? Cel care are cuva ce se învârte singură, de nebună. Aruncă în oala învârtitoare: ouale cu totul (dezbrăcate de coajă) + zahărul (sau înlocuitorul fermecat de care ți-am spus) + praful de budinca (pe care poți să îl înlocuiești cu o budincă adevărată, făcută de tine, acasă. Să-mi dai un semn dacă vrei, ca să te învăț și cum se face budinca de casă.). Lasă-le să se zbată între paletele mixerului, care le vor trânti de toți pereții câteva minute, amestecându-le până când vor leșina, nemaiștiind cine sunt.

Gata, e momentul să pui lângă amețitele din cuvă și branza de vaci împreună cu praful de copt. Ordonă-i domnului mixer să muncească mai departe, alte câteva minute. Apoi oprește blestematul, dă-i liber și pune stafidele, amestecându-le ușor, cu o lingură de lemn. Nu uita să presari și coaja de la portocală și de la lămâie.

Ia o tavă rotundă, cu pereți detașabili, care plânge de când n-a mai fost folosită. Ostoiește-i lacrimile cu o bucată de unt. Maseaz-o peste tot, să uite de tristețe. La urmă tapeteaz-o cu niscaiva făină, nu prea multă. Aruncă cu mâna peste tot și scutură tava să se așeze. Pune aluatul în tavă. Nu tot, te rog! Lasă-ți 2-3 linguri pe care amestecă-le cu o lingura de cacao. Pune-le pe deasupra, peste cealată compoziție, în zig-zag ca într-o joacă.

E momentul să te răzbuni! Bagă tava la cuptor 20-30 minute. Și, când vezi că scobitoarea pe care o înfigi în inima tăvii, nu se lipește, ai milă și scoate tava afară. I-ajunge. Ai răbdare, vei da jos pereții detașabili când o să fie rece. O scoți din tavă și o așezi cu mândrie pe masă, pe o farfurie de tort. Dacă ai și niște fructe (căpșuni, spre exemplu) s-o tapetezi, n-ar fi rău. Când se liniștesc strigătele de admirație, taie-o în felii de tort și savurează! Tu nu fi lacomă, ți-e suficientă o felie mică. Cât să-ți faci pofta, doar ești la dietă.Categorii:Miscelanea

1 răspuns

  1. Capsuni de la mama lor , mai la vara, nu la vara-mea….mai pe timpul cald 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: