PROFIT NEAȘTEPTAT DE PE URMA UNEI GREȘELI


wineBIGGER(Foto de aici)

Când tata a îmbătrânit și i s-a mai domolit asprimea din tinerețe, ne-a povestit că niciunul dintre copiii lui nu este trecut corect pe certificatul de naștere.

– Cum așa?, l-am întebat, mirată.

– Pe vremurile acelea, imediat după instalarea comuniștilor la putere, copiii nu erau născuți la maternitate. Venea acasă moașa din sat și ajuta gravida să nască. Iar declararea lor la primărie o făcea fie moașa, fie părinții. Fiind un gospodar al satului, cunoscut bine la primărie ca om serios, n-a fost nevoie să meargă moașa să certifice că v-ați născut, a fost de ajuns declarația mea. Numai că…

– Numai că, ce, tată?, l-am îndemnat să ducă povestea la sfâșit, amuzată de jena lui și de urmarea pe care o imaginam hazlie

– Când s-a născut soră-ta, a fost mare bucurie la noi în casă. Primul copil, înțelegi! Bătrânul, bunicul tău, a desfăcut cepul la un butoi de vin și am băut două zile, împreună cu el și cu frații mei. După două zile m-a fugărit la primărie: ”Ioane, trezește-te și du-te de scoate fetii certificat de naștere. Dacă mai bei mult, o s-o declari când ajunge la grădiniță.”

– Și?, l-am îndemnat să continue

– Și… eram încă mahmur. De bucurie dar și de tulburel. M-am dus de gura lui bunică-tu, fără să fiu pe deplin conștient, și le-am spus că a născut nevastă-mea o fată. Iar funcționara de la primărie a înțeles că a născut în ziua aia. Sau poate așa i-am zis eu, cine mai știe? Așa că soră-ta e născută pe 20 decembrie dar e trecută în acte pe 22 .

– Și la frate-miu cum a fost?

– Ha, ha! La el a fost mai rău. L-a născut mă-ta în ultima zi din februarie și nu m-am trezit din beție până pe cinci martie. Aveam băiat, cine mai era ca mine! Nici nu știam pe ce lume trăiesc de fericire. Deh, băiat… Pe certificatul lui scrie aiurea, data când m-am urnit la Primărie să-l declar, nu data când a venit pe lume.

– Dar la mine, tată, la mine cum a fost?

– Ei, la tine n-am întârziat decât o zi. Te-ai născut pe 1 Martie și te-am declarat ca și cum te-ai fi născut a doua zi.

Cumva am fost supărată pe tata. Așadar, fiind cel din urmă copil al său, bucuria n-a mai fost chiar atât de mare ca la soră-mea sau la frate-miu. ”Numai o zi a întârziat?”, mă gândeam dezamăgită, în timp ce tata îmi povestea cum eram să mor în primele zile când am apărut pe lume și cum am fost vândută pe geam ca să trăiesc. Cică așa le-a spus o babă din sat că trebuie să facă, ca să scap de blesteme. Tata povestea, adâncindu-se în amintiri. Iar eu, invidioasă pe bețiile de bucurie de a nașterea soră-mii și fratelui meu, mă gândeam că la mine, poate a băut de supărare, nu de bucurie. ”Încă un copil! Of, cum m-oi descurca?!!”

O vreme mi-am sărbătorit ziua de naștere pe doi martie, așa cum eram trecută în actele de stare civilă. După ce am aflat povestea tatii, am schimbat sărbătoarea în ziua în care mă născusem. S-au învățat cu asta și prietenii și nu m-a mai urat nimeni pe doi martie. Anul acesta am avut, însă, o surpriză. Am sărbătorit pe 1 Martie, ca un ghicel ce sunt, dar la miezul nopții am plecat o săptămână în concediu. Frânți de oboseală, am ajuns în stațiune la ora prânzului, ne-am cazat și am coborât în restaurant să mâncăm, cu gândul la somnul pe care urma să-l tragem ca să ne revenim. Și… surpriză. A apărut șefa hotelului la noi la masă, cu o sticlă de șampanie ”Dom Potier” și două pahare speciale.

– Din partea hotelului, un cadou pentru dumneavoastră! Împreună cu un ”La mulți ani” din partea casei!, mi-a urat, lăsându-mă fără cuvinte.

– Vă mulțumesc!, am bâiguit, emoționată. În gând, însă, fără voce îi spuneam tatii, plecat cu treburi de multă vreme în cer: ”Mulțumesc, tată. Iată că pot beneficia de pe urma greșelii dumitale din tinerețe. În seara asta am să mă îmbăt în cinstea ta, pentru că mi-ai oferit două zile de naștere!”Categorii:Povestiri din viața reală

2 răspunsuri

  1. LA MULTI SI FRUMOSI ANI, CU SANATATE SI MULTE BUCURII!!!

    Incurcaturile descrise de dvs sunt mititele pe langa cele care „vietuiesc” in actele noastre de nastere. Am inca trei frati dar in certificatele noastre de nastere parca am avea parinti diferiti: la unii parintii au prenumele Lucica si Mircia, la altii Lucia si Mircea (sau combinatii) iar numele de familie din „Bejenaru” a suferit mutatii precum „Bejenariu” sau „Bejinaru”!! Aici „distractie”!!

  2. Intreb si eu ca sa aflu in treba.Cum de mama voastra nu v-a spus niciodata nimic?Acum poti sa-ti creionez horoscopul vietii caci stii data exacta.Sa ne traiesti Lili!!!!ca o fi in 1 ca o fi in 2 martie.Atata bai sa fie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: