Cine va conduce România în viitorul apropiat?


După ieșirea jalnică de luni seara, pe TVR1, a fostului președinte Băsescu, putem conluziona că nu domnia sa este autorul cavalcadei anticorupție din ultimele luni. Înverșunarea pe care continuă să o manifeste în apărarea protejatei sale, în ciuda celor zece dosare în care femeia este urmărită penal, precum și dezvăluirea modului în care erau dijmuite contractele statului în timpul cabintelor marionetei Boc – dirijate de președintele jucător și conduse de facto de Elena Udrea – arată fără urmă de tăgadă, pentru cine mai avea oarece îndoieli, că fostul președinte știa foarte bine ce se petrece în instituțiile conduse de oamenii săi. Ba, mai mult, sunt semne că știa foarte bine și care erau interesele grupului care i-a pus în brațe sirena blondă în chip de „consilier”.

Ce nu știm încă este dacă doar s-a complăcut în această situație, câtă vreme a putut să-și sporească averea și să-și pricopsească fetele, sau a fost victima unui permanent șantaj din partea găștii lui Cocoș. Condamnarea Monicăi Iacob-Ridzi, fără ca anchetatorii să se apropie măcar cu o aluzie de beneficiara acțiunilor fostului ministru, ar fi un bun indiciu în acest sens. Presa nu uită că așa zisele Serbări ale Tineretului, finanțate ilegal de ministrul Ridzi, au fost în fapt un miting electoral în toată regula pentru Elena Băsescu, care candida atunci pentru un post de europarlamentar și nici că majoritatea voturilor care au trimis-o pe fata mai mică a președintelui la Bruxelles au fost obținute în fieful primarului din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, nimeni altul decât soțul Monicăi. Parchetul însă pare să aibă o scurtă amnezie în această cauză. Putem adăuga la indicii și faptul că Popoviciu, cel care i-a „vândut” celeilalte odrasle prezidențiale apartamentul de aproape un milion de euro, se află și el tot la închisoare. Privită prin prisma acestor indicii, insistența fostului președinte de a apăra vârful de lance al mafiei care i-a distrus mandatele apare într-o cu totul altă lumină.

Cel puțin două guverne, cu membri de toate culorile, se află după gratii. Este adevărat că unii sunt încă în faza de cercetare penală și pot fi declarați nevinovați în timpul proceselor care vor urma. Cel puțin alte două guverne, cărora li se adaugă câteva duzini de „oameni de afaceri” (în ghilimele, deoarece așa zisele lor afaceri au un singur sens: dinspre bugetul statului înspre buzunarele lor și ale afinilor) știu deja că vor fi convocași pentru audieri. Destructurarea mafiei liberale, începută cu încarcerarea foștilor fruntași Fenechiu și Rușanu, a celei socialiste odată cu arestarea sforarului-șef Hrebenciuc și a celei democrat-liberale, odată cu reținerea lui Videanu, Cocoș și Udrea, este departe de a se apropia de sfârșit. Cercul se strânge tot mai mult și în jurul liderilor încă liberi și încă în funcție ai partidelor parlamentare și este foarte probabil ca cercetările să continue și în teritoriu, unde sute de politruci se așteaptă, de pe o zi pe alta, să le bată mascații la ușă.

Celor care nu știu de unde a pornit uraganul le reamintim că valul de arestări în rândurile marilor exponenți ai corupției generalizate din România a început imediat după convocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, la Ambasada SUA de la București, în aprilie anul trecut, pentru a-i fi conferită decorația „Femei curajoase din întreaga lume”. Mențiunea se adresează în primul rând acelora care încă mai perorează, pe ici pe colo, despre „moștenirea Băsescu”, încercând să facă din cel care a lucrat strâns cu Videanu, Cocoș & Co. vreun fel de erou al Justiției și pe cale de consecință, de reformator al întregii Românii.

Lupta anticorupție, adoptată de toată lumea la nivel declarativ, nu a fost defel populară în realitate. Hoția generalizată în ultimii zece ani de comunism a explodat pur și simplu după Revoluție. Modernizarea legislației și a instituțiilor a fost amânată deliberat de eșaloanele doi și trei ale fostelor nomenclaturi comunistă și securistă, care preluaseră puterea, pentru a putea acapara activele cât de cât valoroase rămase de la comuniști. Acum însă, sub presiunea liderilor Alianței Nord Atlantice, care au hotărât că pe cât de mult ne dorim noi să le fim alături, tot pe atât au și ei nevoie de noi, am fost obligați să pornim curățenia generală. Controlată și coordonată evident din afară.

Până la alegeri nu mai este chiar atât de mult, dacă luăm în calcul timpul necesar pentru schimbarea legislației, formarea noilor echipe și dispersia mesajelor lor. Rezultatele alegerilor de după 1989 au arătat că în campania electorală se poate minți oricât, pot fi promise orice grozăvii, iar odată cucerită puterea să nu mai țină nimeni cont de promisiuni. „Cei dinaintea noastră au furat, vistieria e goală, nu ne lasă FMI, Banca Mondială, Bruxelles-ul” etc., au fost leit-motivele pe care le-au invocat toți politicienii atunci când au făcut cu totul altceva decât au promis înainte de a forma majorități parlamentare și guverne. Cum PSD, PNL și celelalte formațiuni mai mici, chiar și cele pornite de la zero, sunt puternic decredibilizate de acțiunile justiției, însoțite de dezvăluirile presei, întrebarea care poate stârni frisoane este dacă forțele politicii românești vor avea puterea să se reinventeze, cu oameni curați, sau se vor preda curentelor ultrapopuliste care fac ravagii în Europa.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 18 02 15Categorii:Uncategorized

2 răspunsuri

  1. „Asta i intrebarea,intrebarilor”!!Spre CE ne indreptam??Eu sper ca nu vom lua ex Greciei!!CE ADMIR ENORM in acest articol „este trimiterea spre lupta impotriva coruptiei in perioada trecuta”!!DA,toate „certurile”televizate au fost „musai din placere”,unchiu’ SAM!!

  2. O poveste in care ar fi bine sa crezi si tu, daca nu cumna si blocul tauceste un alt „vârf de lance”. Din ce in ce, asa cum rar de așteptat, tot mai multi antinaziști ataca. Oare de ce nu sunteti voi vocali (sau tot atat de…) si in cazul ” marelui Iliescu” (părintele culturii suburbane postdecembriste – economice, sociale si mai ales politice) sau al ciudatului Milica¿
    Azi unii au inceput sa se indoiasca, din ce in ce mai mult, de faptul ca lupta asta anticoruptie a fost serios inceputa in timpul lui Basescu. Aștept cu mare interes evolutiile in acest domeniu si, mai ales, daca se va materializa / finaliza lupta de a-l răpune si ascunde pe Basescu, principalul obiectiv politic si nu numai al ultimilor sai tri ani de mandat. Cei care „pontează” inca in aceasta zona devin din ce in ce mai stranii. Un exemplu il poți avea in imaginea zilnica de pe Stirbei. E ca si cum unii căuta dimineața căuta la groapa de gunoi, venind seara să-ți propună sa consumi din ceea ce ei au sortat din cele adunate.
    Vai de noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: