Moscova desfide Europa


Se rupe harta Europei sub ochii noștri, cad bombe pe spitale și școli situate la câteva sute de kilometri de noi și nici tocătorii de vorbe, care umplu ecranele televizoarelor în fiecare seară, nici oficialii – și asta este cu adevărat grav – nu-i lămuresc pe români ce pericol îi paște. Cu toții găsesc mult mai important să interpreteze semnele de sorginte mafiotă pe care le fac în fața camerelor de luat vederi membrii a tot felul de grupări infracționale, în văzul întregii țări, sau să enumere fericiți lungul șir al demnitarilor care continuă să umple arestul Poliției Capitalei.

La Minsk, în fața unei Europe în continuare ezitante, reprezentată de binomul franco-german, un Putin mai tupeist și mai agresiv ca oricând și-a impus din nou condițiile, obținând un așa zis Acord de Pace atât de umilitor pentru Kiev și atât de departe de pretențiile separatiștilor încât este clar că nu-l va respecta nimeni.

Separatiștii s-au grăbit să anunțe în chiar noaptea semnării că își vor continua ofensiva, fiindcă potrivit acestui acord, focul urmează să înceteze abia la ora 24 a zilei de 15 februarie. Or, este evident că separatiștii, susținuți cu logistică și mercenari de către Moscova, vor face tot ceea ce este posibil pentru a extinde teritoriul cucerit, astfel încât eventualele viitoare granițe să fie trasate pe liniile care se vor afla sub stăpânirea lor la acea dată. Față de linia de demarcație din estul Ucrainei din 19 septembrie trecut, data semnării precedentului Acord, tot nerespectat de nici una dintre părți, separatiștii au dublat suprafața teritoriului cucerit. Ei stăpânesc deja regiunile Lugansk și Donețk și este clar că nu vor renunța până nu vor reuși joncțiunea cu zona portului Mariupol – spre care au trimis chiar astă noapte un masiv convoi militar blindat – și crearea unui coridor terestru până în Crimeea.

De partea cealaltă, nici ucrainienii nu au motive să respecte Acordul semnat ieri noapte. Potrivit acestuia, ei ar trebui să capituleze aproape necondiționat în teritoriile deja pierdute și să retragă tot armamentul greu la 50 kilometri spre interior de linia actuală a frontului. Este adevărat că americanii au aprobat tot ieri noapte, în Congres, cererea Adiministrației Obama de a înarma Ucraina cu „arme defensive letale” iar FMI și alte organisme financiare ale Vestului au anunțat că vor susține Guvernul de la Kiev cu 40 miliarde dolari în următorii ani, însă până până ca aceste ajutoare pentru Ucraina să se materializeze pe teren este foarte probabil ca separatiștii să fie la porțile Kievului iar viitoarele acorduri să fie semnate de pe cu totul alte poziții.

Cum rușii nu vor să admită, sub nici o formă, trupe de pace ale ONU pe linia de demarcație, care oricum nu ar putea să fie înființate și să-și intre în atribuții mai devreme de 3-4 luni, vor încerca să aplice și în Ucraina rețeta prin care mențin Transnistria sub control: transformarea trupelor de ocupație în așa zise trupe de menținere a păcii. Astfel încât este de așteptat ca luptele să se întețească, iar separatiștii să împingă linia frontului cât mai aproape de Kiev și, implicit, de granița cu Republica Moldova.

În acest timp, democrații de la Chișinău dau dovadă de un mercantilism vecin cu inconștiența. Liderii celor trei formațiuni pro-europene care, formal și luate împreună, au câștigat alegerile generale de acum două luni, nu pot, pur și simplu, să se învoiască asupra demnităților în stat. Dovadă că din cele 55 de mandate din Parlament, dintr-un total de 100, nu au reușit să mobilizeze decât 45, astfel încât un Cabinet Leancă II nu a putut fi validat. Dacă nici următoarea încercare nu va reuși, președintelui Timofti nu-i rămâne decât ca, obligat de legea în vigoare, să dizolve Parlamentul și să ceară Guvernului aflat încă în funcție să organizeze alegeri anticipate. Situație în care parcursul european al Moldovei de dincolo de Prut ar fi, mai mult ca sigur compromis, iar scenariul din Ucraina ar putea să se repete aproape identic și pentru Chișinău.

Dacă încă vă întrebați ce legătură are cu noi acest conflict atunci ar fi bine să știți că rușii urmăresc de fapt, așa cum remarca și reputatul analist al spațiului ex-sovietic Armand Goșu, împingerea Ucrainei în colaps total și destrămare, pentru ca apoi să fie împărțită între vecini, iar ce rămâne să fie transformat într-un stat nesemnificativ, redus ca teritoriu, care să rămână și el în zona de influență a Rusiei. Cam aceleași planuri le are Moscova și pentru Republica Moldova, România, Polonia și țările baltice. Cum Ungaria, Serbia și Bulgaria îi sunt deja aliate, nu este greu de întrevăzut țelul Moscovei, și anume acela de a-și reface, măcar în parte, imperiul prăbușit în 1989.

Războiul din Ucraina este departe de a se fi încheiat, acordul de ieri noapte mai mult a pus paie pe foc decât să-l stingă. Ba mai mult, acest război local tinde să se transforme într-unul regional și, fără eforturi politice uriașe și mobilizarea tuturor forțelor NATO, este foarte probabil să degenereze într-o criză globală. Precedentele conflicte din zonă în care au fost implicați rușii, Yugoslavia și Georgia, au avut cu totul alte mize și nu pot fi comparate cu ceea ce se întâmplă astăzi în Estul Europei. De data asta este Rusia contra NATO, pe față și, deocamdată, rușii par să râdă în nasul întregii Alianțe Nord Atlantice.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 13 02 15Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: