Când nu poți fi alături de Charlie


Motto: ”Libertatea de exprimare nu are legătură doar cu ce vă place vouă să vedeți și auziți, ci, mai ales, cu ce NU VĂ PLACE să vedeți și auziți!” – Ovidiu Neacșu

charlie (Foto de aici)

Mi-e milă de umanismul din oameni. A murit. Sau este în comă, fără nici o șansă de vindecare. De ieri încolace, am văzut atâtea abjecții cu referire la uciderea, cu sânge rece, a 12 oameni, aflați în sediul redacției Charile Hebdo din Paris, încât îmi este rău. Fizic. Nu mă pot regăsi în rândul celor care au pierdut umanitatea. Nu-i pot accepta. Au o undă de nebunie care îi apropie, periculos, de criminalii celor uciși în Paris. Pot justifica crima, găsesc motive să înțeleagă dreptul unuia care ridică mâna asupra altui om și-i curmă viața.

Cu tristețe și furie citez câteva reacții, care par a justifica masacrul din capitala Franței.

De pe diverși pereți ai facebookului:

Cristian Tudor Popescu: ”Este vorba de o atitudine inconștientă, neprofesională a acestor jurnaliști de la săptămânalul satiric. După ce au fost avertizați…ei dau dovadă de niciun fel de responsabilitate, de autolimitare, de conștiință profesională.”

Marius Juncu: ”Atentatul din Franta nu cred ca a fost pus la cale de islamism si cei care au dorit eliminarea jurnalistilor au tinut cont de acest aspect in care jurnalistii au fost implicati si au decis sa insceneze un atac venit din partea islamului.”

Olănescu Doru: ”.. si daca ceea ce se intampla este motivat de faptul ca se apropie aceea intalnire de gradul III .!!!!…Anuntata de Dalai Lama .. de mai noile nuantari de la Vatican …. Se pare ca Ortodoxia si Islamul se opun cu vehementa !!!”

De pe wall-ul lui Lucian Mândruță:

„Exista o limita a libertatii presei”.

„Si aia au gresit, ca i-au provocat”.

„Sigur e o cacealma, cum de nu i-au prins pe ucigasi in ziua de azi, cand toti suntem supravegheati”.

„Raul provocat de cuvinte poate duce la o suferinta infinit mai mare”.

„E vina Occidentului, ca a exploatat lumea a treia, ca si-a facut colonii sute de ani si i-au umilit pe astia”.

De pe propriu wall:

Gabriela Ceucă: ”E inscenare … cusuta cu ata alba si prost. Teroristii nu erau niste algerieni erau profesionisti. Cand au intrat in redactie primul om impuscat a fost bodyguard ul directorului … apoi au omorat martorii, inclusiv politistul din strada… Sa vanda gogosile astea cui or vrea.

Cristina Manasescu: ”Hai ma’, nu mai faceti atata pe afectatii, daca se intampla asta-n tara noastra, ce va mai plangeau francezii de mila, cand ei din tigani nu ne scot, hai ca chiar ma enervati cu excesu’ asta de zel al vostru…”

Stanescu Radu: ”Daca vecinul meu este nebun eu nu ma duc sa imi fac nevoile la usa lui….nu intri in cusca leului si te astepti sa fi lasat in pace doar pentru ca tie ti se pare normal.”

Gigi Maramu: ”N-o sa spun c-au cautat-o cu lumanarea …insa …societatea franceza deconteaza colonialismul stravechi …Cauza profunda a terorismului este NEDREPTATEA si produce reactii …”

Nu mă interesează că ziariștii de la Charlie au depășit o anume graniță. Nici nu știu, există o graniță a libertății de exprimare? N-am auzit. Să presupunem, totuși, că este una. Și că oamenii aceia, caricaturiști de excepție, ar fi depășit-o, ironizând o religie și pe profetul ei. Religie ai cărei adepți vor beneficiile civilizației Vestului dar își doresc, în același timp, să rămână în secolul 14 ca mentalitate. Și? Asta justifică gloanțele?

Singura vină a celor uciși a fost talentul. Un talent care a caricaturizat pe oricine. Și politicieni francezi, și alte religii, nu numai pe Mahomed și islamismul. Ce au făcut ceilalți? Au ucis? Nu. S-au supărat ori s-au făcut că nu văd. Unii poate chiar s-au amuzat, și publicitatea negativă e binevenită, câteodată. Singurii care au scos automatul și au tras au fost dintre musulmani. Iar asta nu are absolut nici o justificare. Sper ca asasinii să plătească scump. Cât despre cei care le găsesc motivații și justificări, e trist. Nu toată lumea are capacitatea să înțeleagă libertatea și să fie  alături de cei asasinați. ”Je suis Charlie” nu  poate fi îmbrățișat de oricine. Lor le spun doat atât: ”Dumnezeu să vă înțeleagă și să vă ierte.”Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

8 răspunsuri

 1. „Singurii care au scos automatul…au fost musulmanii”

  Cei care au scos automatl au fost fanaticii religiosi. Punct.

 2. Lilí, in accepțiunea multora, toate lucrurile cer o explicatie sau dacă nici una nici alta, atunci totul trebuie sa se ducă in zona ignorantei.
  Nu se poate admite ca niste golani, indiferent la cine se închina, daca ceva nu le place sa ia kalasnicoavele si sa treacă la execuții in masa. Ce a realizat islamu in secolul trecut si in acest seci? Nimic. Societățile din statele lornu exista, cultura lor este una a ororii si desconsiderării individului. A vrut Dumnezeul lor si al nostru ca ei sa fie in zone cu bogății ale subsolului si prin asta sa facă niste bani cu care sa cumpere arme cu care sa „pedepsească” pe cei care nu sunt de partea lor.
  In același timp si pe națiile puternic dezvoltate le-a mâncat intre coarne si s-au dus printr ei ca sa le dea ceva bunăstare. Si acolo unde leaderii nu s-au supus i-au lichidat (Iraq sLibia). Rezultatul este amplificarea fara precedent a actelor de terorism făcute de indivizi bolnavi psihic, pusi pe omorât in tarile unde au primit masa, casa, școală, asigurări social etc.
  E clar, ideologic lumea este dintr-o mare dezordine (E. Hurezeanu Digi24) si de aici pana la aceste crime nu a mai rămas decât acel pas mic, care ptr omenire e foarte mare si foarte grav.
  Si, in final, atunci când băieții ăștia din cultura se duc prea departe cu satira, crezând ca au de-aface cu politicienii lor puturoși, se înșela. Teama a rămas pentru islam singura „scula” cu care mai „lucrează” gradina lui Alah si conflictul din nordul Iraqului si Siria ne arata ca lumea civilizata mai are mult de plătit. Abia acum vedem ca CIOCNIREA CIVILIZATIILOR devine realitate si ca MULTICULTURALISMUL a fost o poveste greșită care trebuie sau chiar s-a încheiat.
  Azi se revine la LEGEA FORTEI (Ucraina un alt exemplu) si nu la DREPTUL FORTEI.
  Inca odată avem dovada ca TEHNOLOGIA e una si SOCIALUL, cu toate componentele sale, e ALTCEVA.

  Cred ca următorul NOBEL ar trebui acord celui care va soluționa acest conflict sângeros dificil si foarte, foarte inutil.

 3. D-na Lili Crăciun nu credeți că-n numele libertății de exprimare trebuie să acceptăm și părerile celor care caută să justifice acțiunile celor 2 ? Eu sper că d-voastră vă gândiți și la arabii care sunt uciși zilnic în Gaza de către trupele israeliene precum și la victimele colaterale rezultate în urma ,,civilizării populației musulmane ” de către coalițiile occidentale de prin Irak ,Afghanistan. etc etc..Eu cred că amestecul țărior civilizate în politica internă a țărilor musulmane a comdus la tragedii de genul acesta

 4. Există o graniţă a libertăţii de exprimare, cum să nu? Pun pariu că ceva de genul scrie şi la ei în legi, nu doar primul paragraf. Iată ce spune Constituţia noastră. Şi da, urăsc violenţa, dar şi batjocura ridicată la rang de libertate de exprimare. Ce pentru unii un lucru înseamnă nimic, pentru alţii e sfânt.

  Art. 30 – Libertatea de exprimare
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.
  (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
  (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
  (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
  (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
  (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
  (8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: