Pădurari, ciobani și pescari


La ce i-o fi trebuit lui Ponta Guvern nou, ca să facă tot ce făcea și ăla vechi, că doar banii sunt aceeași, nu o să poată înțelege cineva vreodată. Doar ca să întrețină iluzia USL, cu un pumn de liberali vopsiți în verdele mediului? De parcă mai voia cineva să vadă vechiul conglomerat mafiot din nou în fruntea bucatelor. Până și folosirea numelui PLR este ilegală, deoarece partidulețul de lift al lui Tăriceanu nu este nici acum înregistrat legal. Pur și simplu CNA ar trebui să le amendeze strașnic pe toate cuconițele acelea pline de importanță care-i tot dau înainte cu pelereul la știri. Minciuna repetată obsesiv pe toate canalele media a ajuns acum așa un adevăr încât nu se mai sinchisește nimeni de siluirea bunelor practici în administrație și guvernare.

Păi nu am votat schimbarea? Ba da, dar se dovedește că va fi un proces de lungă durată, probabil ani. Oamenii sunt aceiași, obiceiurile aceleași iar legislația, găunoasă și înadins prevăzută cu portițe de scăpare pentru șmecheri, nu poate fi înlocuită integral peste noapte. Până la finalizarea curățeniei generale, exponenții vechiului mod de a face politică fac tot ceea știu: spoieli de fațadă, minciuni ambalate în sclipici și aranjamente de culise. Guvernul Ponta IV este un fel de geamăt al ultimei șanse, al disperării. Încropit la repezeală, cu ce s-a mai găsit încă neridicat de către DNA și DIICOT, acest cabinet prin care premierul speră să se reabiliteze, nu face decât să bage sub preș tot gunoiul primelor trei cabinete păstorite de șeful PSD. Au restrâns cabinetele inutile, pe care le inventaseră ca să diminueze puterea liberalilor (Vă mai aduceți aminte de Ministerul Finanțelor fără buget sau de Ministerul Transporturilor fără drumuri, ambele date separat unor pesediști? Am fost, și din acest punct de vedere, caz unic în Europa), au dat copiere la bugetul făcut anul trecut de vestitul funcționar comunist care a făcut toate bugetele României din ultimii 30 ani, au mințit din nou FMI-ul, au trecut în plan secund câteva personaje care s-au acoperit de ridicol, au umplut locurile rămase libere după falsa dezertare a ungurilor și gata, iată noul cabinet! Nimic mai fals, în realitate domnișoara ministru „Usturoi” revine în poziția de consilier al primului ministru, vicepremierul Dragnea abandonează doar titulatura rămânând însă la butoane, astfel încât relația cu administrațiile locale să fie neschimbată. Au anunțat că nu se introduc taxe noi dar, cu sprijinul veșnicului Florin Georgescu, au devalorizat un pic leul, suficient cât să acopere pentru câteva luni găuroiul din Buget. Alt exemplu că iarăși se împart bani și funcții și, nici pe departe, nu sunt numiți oameni competenți pe funcții necesare bunei funcționări a statului? Au lăsat Energia cuplată cu IMM-urile, două domenii cu multe contracte bănoase și finanțări europene, din nou despărțite de Economie și le-au dat pe amandouă găștii de flămânzi ai lui Tăriceanu, ca să mănânce și gura lor ceva de sărbători. Singur Oprea și UNPR-ul său semi-militarizat par să-și fi întărit pozițiile în urma cosmetizării cabinetului dovedit incompetent de acțiunile haotice din cursul anului trecut. Dar explicația e simplă și la vedere: dacă pleacă UNPR, guvernul pică imediat.

La vot a fost o mare și neplăcută surpriză. Cei care au fost socotiți timp de peste 20 ani un fel de gentlemani ai politicii din Romania, respectiv UDMR, după ce au părăsit guvernul ca să lase loc falsei refaceri a USL, au votat în corpore noul cabinet! Gestul lor demonstrează clar că organizația este complet ruptă de electoratul ei, care a votat în proporție covârșitoare nu atât pro Iohannis cât evident anti-Ponta. Comportamentul liderilor liderilor socialiști dar și a celor maghiari nu mai lasă urme de îndoială. După ce PSD va integra în mod firesc partidulețele satelit, ambele partide trebuie să accepte o reformă profundă pentru a rămâne în atenția electoratului. Deocamdată însă, pe această formulă de vot, a grupurilor infracționale organizate în jurul prăzii, atâta câtă a mai rămas după vizita FMI, va trece cu siguranță și bugetul, fără modificări semnificative. Opoziția, cel puțin cea din Parlament, este încă slabă și numeric și calitativ iar noul președinte nu va putea, în primă fază, decât să ia act de ultimele zvârcoliri ale hidrei securiste și să încurajeze acțiunile procurorilor, cel puțin până la alegerile din 2016. Situaţia politică rămâne complicată: pe de o parte, o majoritate populară prezidenţială si ostilă guvernului şi, pe de alta, o majoritate parlamentară favorabilă guvernului PSD. Este o situație asemănătoare cu cea care a permis fostului președinte să acționeze împotriva unei majorităţi parlamentare impopulare, prin refuzarea unor propuneri de premieri, prin organizarea unui referendum sau prin returnarea unor legi adoptate în legislativ. Cu siguranță, Klaus Iohannis nu va prelua acest model astfel încât este de greu de prevăzut în ce fel va iniția atât de necesarul proces de reformă.

Între timp, după ce victimele accidentului aviatic din Apuseni au fost găsite de pădurari, cele din Mălăncravul Sibiului de către ciobani, cele de acum două zile din Lacul Sutghiol au fost găsite de pescari, deși plătim cu bani grei tot felul de instituții și organizații de salvatori. Asta este țara în care trăim, una în care contează cine pune mâna pe bani nu cine face treabă.

Editorial publicat in Monitorul de Botosani 17 12 14.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. Privitor la titlul articolului și ultima parte, vă recomand acest interviu cu Adelin Petrișor, un reporter cu multă experiență și, chiar mai important, un om vertical: http://www.tvrplus.ro/editie-vorbeste-liber-292522 Ce bine ar fi dacă presa ar avea mai mulți oameni ca el, Moise Guran sau Cătălin Tolontan, de exemplu. Din păcate, se pare că e mult prea plină presa de colegi de-ai lui Turcescu, unii care își schimbă convingerile în funcție de comenzile primite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: