Ultima șansă de primenire


Nici nu mai știi la ce merită să fii atent sau nu. Ce anume contează cu adevărat? Mizeria smecheresc-grotescă de miercuri, din Parlament, când unui deputat UDMR i-a fost ridicată imunitatea iar unuia PDL nu? N-au trecut nici două săptămâni de când societatea le-a tras câțiva pumni în bot politicienilor și iată că aceștia și-au revenit, mai vioi și mai puși pe aranjamente ca niciodată.

Liberalii și democrații, deși împuținați de DNA, trag de progresiști și de maghiari să alcătuiască împreună altă majoritate și alt guvern, în care abia așteaptă să facă tot ceea ce fac și ăștia de acum. Președintele în exercițiu face tot ce știe el mai bine: în public dă câte o lacrimă la întrunirile televizate iar în spatele ușilor închise trage de otgoane cât îl mai țin puterile, încercând să-și aranjeze un viitor politic. Premierul nu-și dezminte renumele de mitoman: anunță că nici o taxă nu va crește în 2015, deși prin creșterea valorii de calcul a accizei și prin creșterea salariului minim taxele vor fi considerabil mai mari. Nu mai pomenim de rectificarea ilegală a bugetului decât în treacăt. Legea permite să fie făcută de cel mult două ori în cursul unui exercițiu financiar, dar ce, se împiedică domnișoara ministru de o lege? Dă protectorul ei o derogare și gata, s-a făcut! N-ar trebui să menționăm nici intenția prostesc trufașă de a scădea TVA la produsele bio dacă nu am ști că una dintre cele implicate într-o asemenea afacere este chiar nevasta primului ministru, Daciana. Ăsta da tupeu! Ca și cum marea masă a consumatorilor ar fi interesată de asemenea produse, în general de 4-5 ori mai scumpe decât cele obișnuite. Mult îi mai pasă lui nea Ion, a cărui găină, ca să devină „bio”, ar trebui să parcurgă un drum până-n Germania și să se întoarcă cu trei ștampile pe târtiță și de 5 ori mai scumpă. Nu-i el mai practic dacă o vinde la piață cu cât poate și TVA zero? Ba da și nici măcar nu poți să-i reproșezi asta, atâta vreme cât guvernul pe care el îl susține nu mișcă un deget pentru a-l sprijini să producă și să vândă în profit legal. Ca și cum găinăriile astea, de câteva milioane de euro totuși, nu ar fi fost de ajuns, avem și circ. Singurele trei femei afirmate în ultimii ani în politică își dau în petec mai ceva ca țațele din piața de zarzavat. Macovei afirmă că „macovismul” este băsismul fără Udrea iar fost doamnă Cocoș, care n-a înțeles nimic din rușinea care a acoperit-o în ultima campanie și nici că o așteaptă procurorii după colț, i-o întoarce și spune că „procuroarea comunistă” are ceva cu ea și precis face voodoo, înțepând noaptea cu andreaua păpuși blonde. A treia, Simona Man, președintă a încă existentului PPDD și membră în guvernul PSD, dă afară din partid șapte deputați din ultimii 12, pe motiv de simpatii liberale, desființând în acest fel propriul grup parlamentar. Încurcă-i drace!

Se vede limpede din cele de mai sus că politicienii care populează acum eșichierul politic, mai ales la vârful ierarhiei, nu numai că nu au înțeles nimic din votul de acum două săptămâni dar, după primele trei zile de buimăceală, și-au reluat obiceiurile cu furia și disperarea celor care nu mai au nimic de pierdut. Ori la bal ori la penitenciar, de vreme ce Laura Codruța Kövesi a anunțat, într-un interviu acordat la începutul acestei săptămâni, că DNA are peste 4000 de dosare în lucru, referitoare la persoane din politică și administrație. Suntem îndreptățiți să credem că este ultima și de alt fel singura șansă de primenire a clasei politice și administrative, strâns împletite între ele datorită politizării excesive a tuturor instituțiilor țării. Ceea ce așteptăm cu adevărat sunt rezultate concrete în cauzele care încă se află în curs de soluționare: ASF, ANRP, EADS, Kazmunai și alte acronime care ascund saci de bani furați de către cei puși să le conducă și susținătorii lor politici.

Importante cu adevărat pentru noi sunt acum evenimentele din afara țării, mai precis ce se întâmplă în Est. Victoria alianței pro-europene de la Chișinău este chinuită și la limită și dacă Filat, Lupu, Ghimpu și Plahotniuc cu cei câțiva deputați pe care a reușit să-i strecoare pe listele PCRM nu pun capetele în pământ și, cu ceva modestie, să se pună degrabă pe treabă, Dodon – sluga deloc umilă a lui Putin – are toate șansele să pună în mișcare un referendum în care să ceară basarabenilor nici mai mult nici mai puțin decât unirea cu Rusia. Între timp, liderul de la Kremlin simțind căderea aproape, se arată mai războinic decât atunci când a invadat Crimeea. Rubla a pierdut 60% din valoare, petrolul a ajuns la un minim istoric, cu un preț similar celui de acum 8 ani, americanii anunță că vor exporta gaz în Europa, Bulgarii s-au lăsat convinși de americani să oprească definitiv lucrările la gazoductul Southstream iar turcii strâmbă din nas la oferta recentă a Rusiei, chiar dacă Erdogan l-a primit pe Putin ca pe un adevărat țar, fiindcă ei au deja un aranjament cu azerii. Astfel încât rușii au anunțat ieri că vor monta un scut antirachetă la Sevastopol, ca răspuns la cel montat de americani la Deveselu și că nu vor da nici un pas înapoi din politica agresivă a ultimilor ani. Aici trebuie să fim atenți la ce se va întâmpla, fiindcă pe plan intern nu ne rămâne decât să avem răbdare ca DNA și ÎCCJ să-și facă datoria.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 05 12 14Categorii:Uncategorized

1 răspuns

  1. atat timp cat vom vota cele trei mari partide sau candidati propusi de acestea poporul roman va pierde la fiecare scrutin electoral

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: