Se mai joacă returul?


Într-o societate cangrenată de corupție, aranjamente, circ politic și mediatic, sportul nu putea să facă excepție iar încă cel mai popular dintre ele, fotbalul, nici atât. Atâta vreme cât autoritățile s-au făcut că nu văd și nu aud relatările despre combinațiile frauduloase din fotbal, știute până și de copiii care chibițează printre blocuri, lucrurile au mers de la sine: contracte mincinoase cu tot felul de clauze secrete, sume uriașe ascunse de fisc prin paradisuri fiscale, salarii la negru și prime de joc sub formă de donații, meciuri aranjate pentru pariuri sau bani de la adversari și multe altele. Odată cu arestarea primului lot de lideri ai acestui tip de management sportiv a început prăbușirea. Ceea ce vedem acum este o degringoladă generalizată, în care urmașii celor arestați și condamnați, cei care au fost în rândurile doi și trei ale aranjamentelor din primii 20 ani de după revoluție, cad și ei pe capete.

Ce a ajuns acum Liga I? O simplă enumerare, respectând ordinea actuală a clasamentului, ne va lămuri. Steaua are patronul în pușcărie (nimeni nu îl ia în serios pe cel oficial, Vasile Geambazi, nepotul lui George Becali) iar CFR Cluj este într-o severă criză financiară. Patronul Arpád Pászkany a și anunțat că, dacă nu apare urgent un cumpărător, clubul va da liber jucătorilor și va continua cu juniorii. În continuare, patronul Petrolului a fost săltat zilele trecute de către DNA, iar patronul Astrei, miliardarul Ioan Niculae, este anchetat de DNA în mai multe dosare. Urmează echipa din Târgu Mureș, cu nereguli încă „minore” – DNA anchetează modul în care Primăria finanțează clubul sportiv ASA, apoi Dinamo, care se află și ea în insolvență deși noua conducere afirmase sus și tare ca va salva clubul. Acționarul Craiovei este cercetat penal iar Botoșaniul nu pare să aibă deocamdată alte probleme în afara cercetării patronului de către DNA, în celebrul caz al dezafilierii Craiovei lui Mititelu. Iar urmăritorii nu stau nici ei mai bine: Brașovul are patronul urmărit penal, Viitorul lui Hagi este suspectat și cercetat pentru aranjări de meciuri dar și finanțări dubioase prin intermediul celebrului Nicușor Constatinescu, acum arestat, iar la Pandurii situația este atât de gravă încât se pune serios problema dacă echipa va mai încheia această ediție a campionatului, conducerea fiind cercetată pentru modul în care este finanțat clubul. La Gaz Metan sunt cercetați penal atât fostul președinte cât și actualul director al sponsorului principal. Universitatea Cluj se află în insolvență, la Piatra Neamț președintele de „onoare” și mentorul echipei este arestat, Oțelul are patronul arestat și, asemeni Rapidului – vecina de clasament, este în insolvență. Chiajna și Iașul sunt suspectate și cercetate pentru blaturi. Cam ăsta este tabloul unui campionat care nu poate purta alt nume decât Liga penală de fotbal.

În acest context, să fie întâmplătoare prezența președintelui acestei Ligi, Gino Iorgulescu, alături de Victor Ponta și Sebastian Ghiță în Dubai? Cu siguranță că nu! De la alegerea sa intempestivă, decisă în restaurantul hotelului fruntașului PSD Negoiță, și până la atribuirea fără licitație a drepturilor de televizare ale Ligii, parcursul fostului fundaș al Sportului Studențesc (echipă renumită pe vremuri pentru aranjamente, aceeași care i-a dat pe Mircea Sandu, Adalbert Kassai și mulți alții asemenea) a mers din rău în mai rău. Ceea ce s-a dorit a fi un nou tun financiar și îmbogățirea peste noapte a unui grup restrâns de „inițiați” s-a dovedit a fi o lovitură mortală aplicată fotbalului românesc și va duce probabil înghețarea acestei ediții de campionat. „Afacerea Intel Sky”, în spatele căreia se află Arpád Pászkany, patronul CFR Cluj și al Look TV, se va prăbuși cu un zgomot asurzitor de îndată ce va trebui să plătească primele tranșe din drepturile de televizare. Este bine știut faptul că mai mult de jumătate dintre echipele primei Ligi trăiesc de la un sezon la altul tocmai și numai din banii care li se cuvin pentru aceste drepturi.

Fără să fi contractat din vreme redifuzarea pe toate rețelele de cablu și nici măcar pe postul național de televiziune, fiindcă totul s-a făcut în grabă, în secret și pe genunchi, Look TV adună acum audiențe jenante, fără precedent pentru prima noastră ligă. Clasicul fotbalului românesc, Steaua-Dinamo, care aducea în fața micilor ecrane între 1,5 și 2,5 milioane de telespectatori, a fost privit în acesastă toamnă de circa 180.000 oameni (!). Mai rău decât atât, meciul Steaua – Gaz Metan a stabilit o premieră istorică: rating zero și market share zero pe publicul comercial. Comparativ, meciul FC Botoșani – Dinamo a reușit un market share de 0,6%. Cum transmisia unui meci de fotbal costă aproximativ 100.000 de euro iar reclamele din pauzele și proximitatea evenimentului sunt, cu rare excepții, doar cele ale firmelor aceluiași patron ca și al postului citat, putem intui cu ușurință consecințele și să ne întrebăm dacă această ediție de campionat se va disputa până la ultima etapă și cu aceleași echipe.

Abia acum se înțelege și la noi ce a însemnat inițiativa germană a fair-play-ului financiar, care nu permite înscrierea echipelor în campionat și nici transferuri înainte de a anunța bugetul pentru viitorul sezon precum și sursele de finanțare. Punct și de la capăt, pe baze noi, curate și transparente, chiar dacă o vreme vor lipsi performanțele. Este singura șansă pentru redresare în România a celui mai popular sport al ultimei sute de ani.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 29 11 14.Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: