A doua Revoluție


Asaltați din toate părțile de știri năucitoare, care îngălbenesc strident ecranele televizoarelor seară de seară – chiar așa, mai știe cineva vreo țară în care șeful structurii anti-mafia să fie cârpa de șters pe jos a unui grup infracțional organizat, condus de politicieni? – realizăm cu mare greutate consecințele pe care evenimentele acestor zile le vor avea asupra societății, asupra fiecăruia dintre noi, în viitorul îndepărtat. Ba nici măcar în cel apropiat.

Așa, ca fapt divers, merită se reamintim că Gigi Becali descria amănunțit încă de acum doi ani (!), în stilu-i caracteristic la o anumită televiziune, adică urlând, practicile găștii Oltean-Cocoș, a căror unealtă era dna Bica, în fruntea agenției de retrocedări. De ce o fi pornit acțiunea abia în preajma alegerilor prezidențiale, de ce a mai fost numită doamna cu pricina în fruntea DIICOT sunt întrebări la care nu vom afla răspunsuri, probabil, niciodată.

Cât despre consecințele a ceea ce se întîmplă în aceste zile, să le luăm pe rând. Pică sau nu pică Guvernul, respectiv cabinetul Ponta II? Răspunsul este prea puțin important, întrucât indiferent cum se vor numi persoanele care urmează să ocupe portofoliile ministeriale, în urma remanierii anunțate deja de către primul ministru, se vor lovi de probleme practic insurmontabile. Promisiunilor electorale, care însumează până acum cheltuieli estimate la 15 miliarde euro, li se adaugă un vârf de plată la extern de circa 6 miliarde euro. Coroborată cu ținta de deficit bugetar impusă de rigorile Uniunii Europene, ale Băncii Europene dar și ale FMI, onorarea acestor datorii asumate de Guvernnul Ponta în cursul ultimului an și, mai cu seamă, în campania electorală devine imposibilă. Cum luptele pentru supremație între facțiunile PSD, cea din jurul premierului și cea care se coagulează în spatele fostului președinte Geoană, sunt departe de a se fi încheiat, deja se vorbește în mediile politice despre eventuala schimbare a majorității parlamentare și despre un alt guvern. Hotărât să se mențină la șefia PSD dar și în fruntea Guvernului, premierul se află în tratative cu oamenii lui Tăriceanu și cu UDMR în vederea alcătuirii unei noi echipe. Este foarte probabil să cedeze Economia, Finanțele, Cultura și, posibil, chiar Internele liberalilor vopsiți în verde (s-au numit Partidul Național al Mediului până ce PLR a fost înregistrat legal) iar Sănătatea să treacă la UDMR. Maghiarii, ca de obicei, joacă iar la două capete, negociind în cealaltă parte cu PNL și UNPR o posibilă nouă majoritate parlamentară. Pe care președintele ales Klaus Johannis, vizibil neobișnuit cu practicile politicii dâmbovițene, s-a grăbit să o și anunțe, într-un interviu acordat agenției de știri Reuters, ca fiind iminentă în luna decembrie sau la începutul anului viitor. În spatele său însă, într-un vacarm de nedescris, liberalii au și pornit lupta pentru succesiune în partid precum și pe cea cu colegii din fostul PDL pentru posibilele viitoare demnități, ca și cum ei ar fi câștigat alegerile prezidențiale și nu valul de mânie populară împotriva scandalurilor, minciunilor și hoțiilor din ultimii ani. Copleșit de fostul PDL, mult mai bine organizat, în noul PNL apele sunt mai tulburi acum ca niciodată și este aproape imposibil să fie întrezărite soluții în viitorul imediat.

Nimeni însă, la nivel înalt, nu a pus încă problema așa cum ar fi vrut alegătorii să audă: posibilitatea acceptării unanime a unui guvern de tehnicieni, condus de un premier neutru, care să scoată țara la liman până la alegerile din 2016. În ciuda valului de arestări, a căror cavalcadă va continua cu siguranță, clasa politică nu se lasă înlocuită atât de ușor cum ne-am închipuit noi că este prin simpla noastră prezență la vot. Și, după cum se vede din acțiunile lor, nici serviciile secrete. Aseară a apărut știrea potrivit căreia șeful cancelariei prezidențiale va fi Dan Mihalache, cel care a condus ideologic și la nivel de comunicare campania președintelui ales, însă unul și același cu fostul consilier al premierului Năstase și, mai târziu, secretar de stat în Cabinetul Ponta I. Devenit sub conducerea lui Crin Antonescu șef al Departamentului de Strategii Politice al PNL, despre viitorul șef al Administrației Prezidențiale s-a spus nu odată că ar fi omul anumitor servicii și cel care conduce din umbră partidul.

Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că în această perioadă contextul internațional este deosebit de complicat și că, poate, nu e rău ca un președinte începător să fie sfătuit îndeaproape de oameni cu experiență. În Moldova vecină au loc alegeri parlamentare la sfârșitul acestei săptămâni. Știrile potrivit cărora rușii pregătesc o baie de sânge în eventualitatea victoriei pro-europenilor curg valuri. Autoritățile de la Chișinău au anunțat numeroase arestări în rundurile agenților și militanților pro-ruși precum și confiscări de echipamente militare, de armament și de uriașe sume de ruble rusești.

Dacă privim România ca pe un tot unitar, cu schimbările profunde ale clasei politice și administrative de la noi, supuse unei curățenii generale de către procurori și judecători și o însumăm eforturilor supraomenești al fraților de peste Prut de a ni se alătura în hotarele Uniunii Europene, putem afirma fără putință de tăgadă că, după 25 ani, suntem martorii unei noi Revoluții.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani din 27 11 14.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: