Ura care a ucis Barza


barza_1
(Foto de aici)
Sunt româncă. Ca cetățenie și etnie. Și ortodoxă ca religie. Dar asta nu înseamnă că îi consider pe unguri, pe sași, pe secui, pe rromi sau pe orice alt om care face parte din altă etnie, născuți în România, mai puțini români decât mine. Suntem cu toții cetățeni ai acestei patrii, ne-am bucurat împreună la bine, am plâns împreună la greu. Nu suport ura pe care o inoculează liderii de carton de la București. Cum că unii am fi mai ceva decât alții. Cum că ortodocșii îl au mai aproape pe Dumnezeu decât catolicii. Cum că grașii sunt mai urâți decât slabii sau înalții mai merituoși decât scunzii. Mă doare dezbinarea asta. Sângerez când văd preoți care îndeamnă să îl votăm pe unul doar pentru faptul că este ortodox.
Acum câțiva ani de zile, pe când facebookul a luat amploare în România, într-un grup în care ne-am adunat la vreo 2.000 de oameni hotărâți să oferim soluții pentru o țară cancerizată de putregaiul mirositor din partidele politice, l-am cunoscut pe el. Nu, n-o să-i dau numele, o să vorbesc despre el așa cum dorea să i se spună: Golya. Un tip cu o capacitate intelectuală ieșită din comun, sclipitor, cu niște soluții tehnice uimitoare care, dacă ar fi fost puse în practică, ar fi redus evaziunea fiscală până aproape de zero, inteligent, plin de umor, cu un bun simț pe care adesea mulți dintre noi îl uităm agățat în cuier când ieșim din casă. Își spunea ironic Golya (tradus=Barză) pentru că avea peste 195 cm. Era un facebook-ist timid căruia i-a trebuit ceva timp să aibă încredere în noi ceilalți, să își dea drumul la vorbă. Era speriat că poate fi batjocorit pentru faptul că nu știe limba română la perfecție, că nu face acordurile cum trebuie. Golya, prietenul meu minunat de pe facebook, român de etnie maghiară.
Mai târziu, când a fost sigur că nu avem orgolii de etnie, conversațiile cu Golya au fost un regal. Am pierdut (în fapt am câștigat) nopți întregi cu Barza noastră să dezbatem ce este greșit și cum poate fi schimbat răul din România pentru ca să nu ne mai fie rușine să spunem prin lume că suntem români, pentru a face din plaiurile acestea binecuvântate un colț de rai, să trăim așa cum se cuvine. Era o plăcere să stai de vorbă cu el și, acolo unde nu înțelegeai soluția, avea blândețea și răbdarea să îți explice în detaliu, până când te convingea de adevărul ideii. Ne convinsesem de ”OMUL” din el, încât hotărâsem ca în prima vacanță să ne abatem pe la Miercurea Ciuc să-l cunoaștem personal pe ungurul deosebit care iubea nu numai orașul în care locuia ci întreaga Românie, care simțea și gândea românește, fără a-și uita limba, istoria, tradițiile și cultura nației din care făcea parte.
Apoi a venit peste noi fenomenul Sabina, fetița cu bentiță care a postat cuvinte de ură împotriva conaționalilor maghiari alături de care trăia, pe motiv că colegii ei unguri n-ar fi lăsat-o să cânte Imnul României în școală. Poate că n-au lăsat-o. Cert este că din nou s-au agitat spiritele, s-a trezit patriotismul și naționalismul celor de etnie română. Sabina era purtată ca un stindard, fluturată ca un erou, fără ca lumea revanșardă să înțeleagă că se află în fața unei noi manipulări. Că în țara asta este loc pentru toată lumea și că este nevoie de toleranță între noi. Că numai înțelegându-l pe cel slab, pe cel minoritar, dovedim că am înțeles ce înseamnă democrația. Stârniți de lideri politici cu interese meschine, oamenii s-au transformat în fiare. Poate că zbieretele lor s-au oprit numai la cuvinte dar uneori cuvintele dor mai mult decât acțiunile.
M-am gândit atunci ce greu este să fii ungur într-o mare de români sau român într-o mare de unguri, când nu există toleranță. M-am gândit că nici una din părțile care exacerbează ura nu are dreptate. M-am gândit ce greu le este celor plecați să muncească în colțuri de lume atunci când sunt considerați paria de către alogeni. M-a înfiorat ideea suferinței când cel de alături nu admite iubirea ta față de cultura și tradițiile nației din care te tragi, că ești om – indiferent dacă ești ortodox sau catolic, protestant sau lutheran sau, de ce nu?, chiar ateu. Și că, n-are importanță din ce neam te tragi, n-are importanță ce opțiune religioasă ai, ai dreptul să trăiești în pace pe aceste meleaguri în care te-ai născut
Eu am înțeles că ura ucide. N-au înțeles-o toți, din păcate. Și mi-am dat seama cât rău face intoleranța când prietenul meu Golya a dispărut pentru totdeauna de pe facebook, lăsând o ultimă postare, care m-a făcut să plâng de dorul unei democrații pierdută în fața orgoliilor:
”Vreți să ne urâm unii pe alții. Ungurii să îi urască pe români, românii să îi urască pe unguri sau pe cei de alte etnii care trăiesc aici. Sunt ungur, căsătorit cu o româncă și aveam doi copii împreună. Sunt catolic iar femeia pe care o iubesc este ortodoxă. Eu ce să le spun copiilor mei? Cum să explic ura unora împotriva celorlalți?”

Articolul a fost publicat în
http://corbiialbi.ro/index.php/contact/68-ura-care-a-ucis-barza/Categorii:Povestiri din viața reală

Etichete:, , , , , ,

10 răspunsuri

 1. Ar trebui sa-i spuneti si d-nului Johannis lucrul acesta..Sa nu se mai gandeasca doar la ardeleni…Si mai trageti-i de ureche si pe ardelenii care se uita cu dispret la munteni ,olteni si moldoveni

  • Dragă, nu-s neam cu Ki ca să am deschisă ușa casei lui. Eu o spun tuturor, cine aude bine, cine nu…

   • Stiu ca nu sunteti..Dar puteti pe facebook sa le spuneti tuturor chestia ..In loc de mesaje de scos in strada puteti sa dati share la articolul asta..Si nu-l mai faceti pe Ponta un ucigas al sarbatorilor de Craciun..Ca e in contradictie cu ceea ce propovaduiti in acest articol

 2. frumos spus…cand a rezolvat ura vreodata ceva!? m-a pus pe ganduri …. suntem asa de binecuvantati ca avem de multe natiuni..in tara noastra…sunt orgolioasa cu lucrul acesta..pacat ca nu intelegem …cu adevarat ce inseamna sa convietuim impreuna…. ar trebui sa facem un efort..ca sa ne intelegem… ca sa stim.. mai multe…unii despre altii…si sa fim mai toleranti….

 3. IUBIREA NU ARE LIMITE,IN CONCEPTIA MEA TOTI SUNTEM OAMENI TREBUIE SA AVEM ACELEASI DREPTURI,PE MINE IN PERSOANA ,CHIAR MA INTERESEAZA MODUL DE VIATA AL ALTOR ETNII ,TRADTIILE,A INTERZICE UNEI PERSOANE SA-SI PASTREZE TRADITIILE ,SAU SA-SI UITE LIMBA MATERNA ESTE CEL MAI ORIBIL LUCRU.CUM IN FATA LUI D-ZEU SINTEM EGALI,ASA AR TREBUI SA FIM SI NOI UNII FATA DE ALTII

 4. Doamna Craciun nu a dat nume si nu voi da nici eu, dar eu ti-o spun direct: nu dau nume din prudenta si pornind de la certitudinea ca, macar in acest caz, numele nespuse sunt evidente pentru toata lumea intreaga la cap.

  Deci, sa intre bine in tartacuta aia a ta, care n-a fost dusa la scoala!

  1. Este vorba despre lepra care s-a laudat ca este roman si este crestin ortodox.

  2. Tot lepra asta a furat ca ultimul magar analfabet, declarandu-se autor al unui text pe care nici macar nu il citise anterior.

  3. Este vorba si despre o lepra, care a pus sare pe rana unui om, acuzandu-l ca nu a putut avea copii.

  4. Iar copilul analfabet al acelei lepre a luat nota 1.5 la bacalaureat.

  5. Bacalaureatul este o chestie ciudata pentru tine, nu stiu sa-ti explic ce inseamna.

  6. Mai este vorba si despre lepra care l-a numit „nemtalau” pe Klaus Iohannis.

  7. Dar lepra asta a chiulit de la scoala si nu stie ca un neamt a contribuit decisiv la modernizarea Romaniei.

  8. Si ca tot un neamt este numit, de romani, „intregitorul” (tu nu stii la ce ma refer).

  –––––-

  A. Stai linistit, deasupra nu am vorbit despre tine, tu nu esti lepra.

  B. Tu esti rinocer.

  C. Si nu te mai screme atata, ca te scremi degeaba si strici aerul: tu nu stii la ce ma refer, cand iti spun ca esti rinocer.

  D. „Rinocerii” este un text, pe care nu l-au scris leprele.

  E. La mintea ta, un text poate fi cel mult o insiruire de litere, spatii goale si semne de punctuatie.

  F. Dar, pentru un rinocer, ca tine, textul „Rinocerii” nu poate fi nici macar atat: este doar o insiruire de pete negre, pe fond alb.

  G. Tu nu esti lepra, dani, tu esti doar rinocer, insa leprele au nevoie de rinoceri.

  Pentru ca rinocerii voteaza lepre.

 5. Cred ca mai bine Barza respectiva ar fi vorbit cu cei de o limba cu el sa nu mai doreasca divizarea Romaniei spre reintregirea altei tari.Daca erau in Franta sau in Alta tara vestica nu si-ar fi permis (cu toate libertatile de acolo) sa dea o solutie de divizarea a Frantei. Ar fi fost spulberati. Ar trebui Barza respectiva sa trimita punti de legatura sufleteasca de la ei -etnicii maghiari- catre majoritarii ingaduitori. Am facut armata la ARAD si in armata am avut colegi unguri, nemti olteni, tigani, moldoveni, nu am facut nicio deosebire intre ei . In tara noastra toti au dreptul -si o pot face liber- sa foloseasca limba propriei etnii, dar sunt unii ce nu vor Romania, asa cum e EA e tara noastra si odata ajunsi in tarile a caror limba o vorbesc unii dintre minoritarii nostrii sunt considerati suboameni doar pentru ca vin din Romania.

 6. Ura………daca am privi atent in istorie (nu numai a natiunii noastre ci a lumii intregi) am constientiza ( si ma refer,mai ales, la aceia ce neaga cunoasterea si zac galagios in perna tot mai moale a ignorantei )intelesul categoric al acestui sentiment .Daca am auzi macar o parte din ceea ce Biblia ne spune ….Daca am lasa portile mintii si ale sufletului deschise,am afla ca nu ura, ci TOLERANTA, EMPATIA SI IUBIREA sunt cai sigure ce duc spre PACE,spre o convietuire linistita si armonioasa a noastra,a tuturor fiintelor umane oriunde ne-am afla pe acest pamant!

Trackback-uri

 1. Ura care a ucis Barza | Justiție Oarbă | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: