Prezumția de renunțare la succesiune – Modificări ale Codului Civil


Foto de aici)bab

După cum v-am mai spus într-un alt articol (vezi aici), e ceva vreme de când, la decesul unei personae, Primăria care înregistrează decesul trimite Camerei Notarilor copii după Certificatul de deces și Anexa 24 (care stabilește prezumtiv masa succesorală – averea defunctului –  și succesibilii – posibilii moștenitori). La rândul ei Camera Notarilor angajează răspunderea unui notar public pentru dezbaterea succesiunii și eliberarea Certificatului de Moștenitor.

După ce primește Certificatul de deschidere a dosarului de la Camera Notarilor, care îl angajează în Dosarul de succesiune, notarul public citează acele personae pe care Primăria le-a înscris în Anexa 24 ca fiind posibili moștenitori (succesibilii). Respectând termenul de opțiune succesorală care este de un an de zile de la data decesului, termen prevăzut de noul Cod Civil care a intrat în vigoare la 01.10.2011, notarul trimite citații pe parcursul unui an de la data decesului iar dacă nu se prezintă nici un moștenitor suspendă cauza.

Ce se întâmplă însă dacă numai o parte dintre posibilii moștenitori se prezintă la notar la sucesiune?

În Monitorul Oficial nr. 753 din 16.10.2014, a fost publicată Legea 138 care modifică unele dispoziții ale Codului Civil (Legea 134/201) sau le completează. Interesant pentru dezbaterile succesorale, mai cu seamă cu privire la dreptul de opțiune succesorală, este art. V care modifică art. 1.112 după cum urmează:

(1) ”Este prezumat, până la proba contrarie, că a renunțat la moștenire succesibilul care, deși cunoștea deschiderea noștenirii și calitatea lui de succesibil, nu și-a exercitat dreptul de opțiune succesorală, prin acceptarea moștenirii sau renunțarea expresă la moștenire, în termenul de un an prevăzut la art 1103.”

(2) ”Prezumția de renunțare oprează după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moștenirii, dacă succesibilul, citat în condițiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opțiun succesorală. Citația trebuie să cuprindă, sub sancțiunea nulității acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură Civilă și precizarea că, dacă succesibilul nu și-a exercitat dreptul de a accepta moștenirea în termenul de decădere prevăzut la art 1103, este prezumat că renunță la moștenire”

Această modificare este de maximă importanță, luând în considerare procedura de angajare a unui notar în dosarele succesorale, pe care am descris-o mai sus.

Așadar, notarul citează sucesibilii și, după trecerea unui an de la data decesului, stabilește ca moștenitori numai pe aceea care s-au prezentat la succesiune în acest termen. Dacă sunt moștenitori care nu se prezintă dar au făcut declarație autentică de acceptare a succesiunii, dosarul se supendă până când se prezintă și aceștia, notarul verifică aceste declarații (ca și eventualele testamente) la INFONOT (instituția națională la care notarii înregistrează toate declarațiile de acceptare/renunțare la suucesiune precum și testamentele).

Să nu cumva să vă imaginați că sintagma ”deschiderea succesiunii” se referă la momentul când faceți dvs. o cerere de deschidere. Data deschiderii succesiunii este data decesului (art. 954 Cod Civil) așadar acel termen de un an în care puteți opta dacă acceptați sau nu succesiunea curge de la data decesului.

În concluzie, sfatul meu este, chiar dacă nu aveți bani să dezbateți succesiunea unui defunct la a cărui avere aveți dreptul, mergeți la un notar în termen de un an de la deces și faceți măcar o declarație de acceptate a sucesiunii pentru a nu fi eventual declarat renunțător după trecerea termenului, dacă lăsați această chestiune în nelucrare.Categorii:Juridice

Etichete:,

8 răspunsuri

  1. Buna ziua!!!
    Ce se intampla daca ambii parinti au murit si copii nu doresc sa faca succesiunea si nici nu doresc mosteneasca nimic.
    Sunt obligati sa plateasca impozitul la tot ce e pe numele parintilor,chiar daca acestia nu mai traiesc?

Trackback-uri

  1. Poți să-ți recapeți drepturile de moștenitor neexercitate prin MEDIERE! | MEDIEREA IN GALATI
  2. Mediere-SatuMare.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: