Încleștare ruso-americană pe pământ românesc


Imaginile televizate de la mitingurile celor 14 candidați, care cutreieră țara încercând să capteze atenția electoratului, sunt eclipsate serios de serialul de mare succes „DNA în acțiune”. Zăngănitul de cătușe, veșnicul „am încredere în justiție” spus cu ochi umezi din ușa dubei și eschivele liderilor politici de a exprima opinii tranșante dovedesc o nesiguranță vecină cu panica din partea politicienilor care se știu cu musca pe căciulă.

În fapt, suntem martorii unui război aproape pe față între aripi ale serviciilor de informații cu orientări diferite, cu stăpâni diferiți, cu scopuri diametral opuse dar care dispun de aceleași arme: înregistrări audio și video, delațiuni ale celor dovediți deja și care, în disperare de cauză, fac înțelegeri de colaborare cu anchetatorii și – în cele din urmă – dosarul penal, trimiterea în judecată și condamnarea. Pornit în prag de alegeri, în baza unui plan bine pus la punct, cu crescendo dramatic, calculat pe puncte de audiență tv, odată cu lansarea scandalului „ofițerul acoperit” și ieșirea teatral-lacrimogenă a lui Robert Turcescu, continuat cu dezvăluirea președintelui că acel ofițer acoperit este Victor Ponta, războiul s-a concretizat în valurile de arestări care au urmat. Toate – nota bene – în dosare de corupție, trafic de influență și instigare la comiterea unora dintre aceste infracțiuni. Căderea lui Viorel Hrebenciuc, acest Jean Pădureanu al politicii românești – care își negocia libertatea sa și a lui Miron Mitrea cu Șova, promițându-i funcția de președinte al PSD, precum și tunurile țintite asupra lui Ilie Sârbu, colegul de doctorat la Geneva cu Teodor Meleșcanu și actualul Patriarh Daniel Ciobotea, indică punctul culminant al acestei lupte. S-a ajuns, în sfârșit, la capii cei mari.

După 25 de ani, oricât de mult ar fi blocat securitatea informațiile, oamenii știu că puterea, după arestarea și uciderea lui Ceaușescu, a fost preluată în fapt de eșaloanele II și III din fostul PCR, alături de securiștii din fostele servicii secrete. Așa au ajuns unii indivizi bogații României, dându-li-se posibilitatea să facă averi uriașe, din afaceri abuzive cu statul. Este vorba despre oamenii vechii securități, pregătiți și instruiți în taberele speciale ale KGB, sau la Băneasa și la Bran. Numai că între timp România a fost admisă ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană și a devenit partener NATO iar liderii Vestului au cerut imperios românilor să scoată „conservele” kaghebiste din uz și să le înlocuiască cu tineri devotați democrației occidentale. Era vorba, în primul rând, nu de stabilitatea țării ci de asigurarea investițiilor străine. Puterile occidentale nu puteau să tolereze la nesfârșit investirea unor sume uriașe ale fondurilor lor de investiții și ale firmelor multinaționale în hăul fără fund al unei țări corupte până în cele mai adânci fibre ale administrației. O țară în care puterea, citește banii și contractele, se plimbă prin rotație între exponenții vechiului regim și al odraslelor, amantelor sau prietenilor lor. Schimbarea a început abia după intrarea României în structurile euro-atlantice, a decurs greoi, cu sincope și trădări frecvente, astfel că s-a ajuns la ceea ce vedem astăzi.

De ce acum și de ce nu până acum? Pentru că Vladimir Putin a deranjat iremediabil Occidentul și SUA cu demersurile sale – la vedere, cele militare, dar și mai abitir pe frontul ascuns vederii al coruperii structurilor administrative din țările vizate – de a reface imperiul rus, cu politica dură de ingerință în economia fostelor state socialiste și de cucerire a unor noi teritorii. Numai în această cheie putem interpreta valul de anchete și arestări din aceste săptămâni asupra unor grei din PSD, scoaterea la iveală a afacerilor de evaziune fiscală la Lukoil, dosarele Microsoft și EADS dar și deconspirarea lui Victor Ponta. Războiul care se duce azi în România între facțiunile serviciilor secrete care încă ascultă comanda la Moscova, pe de o parte, și cele orientate spre Vest, de cealaltă parte este o componentă a politicii de pedepsire a orgoliosului Putin și de stabilizare a democrației de tip occidental în fostele țări socialiste, în care UE și SUA au interese economice și militare.

Pentru românii care privesc această luptă fără să înțeleagă mare lucru din ea, persistă o nelămurire. Luând în calcul scandalurile declanșate de RMGC și Chevron, care au inflamat serios societatea românească și știrile de astăzi, care vădesc înlocuirea vechilor securiști rusofili cu alții noi, proamericani, nu putem să nu ne întrebăm: pentru România, pentru interesele ei economice și politice, care parte a serviciilor secrete se luptă?

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 21 10 14.Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: