Securistan


În sfârșit, campania electorală pentru prezidențiale și-a atins și cea mai murdară fază a sa, că prea lâncezea în așteptarea dozei de arestări săptămânale. Nici urmă de programe de politică externă, de expunerea vreunei viziuni revoluționare despre rolul României în Europa și în lume, despre poziționarea țării în conflictele regionale sau din Orientul Apropiat, despre conflictele societății capitaliste și soluții de mediere ale lor. Până acum am avut parte doar de atacuri murdare la persoană, duse prin interpuși, tentative de discreditare și, mai nou, chiar de eliminare din cursă.

Intervenția de luni seara a președintelui a pus însă capacul. Peste orice, peste zece ani de mizerie morală, peste zece ani de condus o țară întreagă din scandal în scandal și exclusiv prin intermediul serviciilor secrete, uzând la limita legalității sau dincolo de ea de delațiuni, de înregistrări video și audio, de forțarea limitelor Constituției, ba chiar și de probe fabricate. A dovedit-o achitarea în ultimii ani a unor inculpați din rândul protipendadei politice și administrative.

Orbit de dorința de a-și propulsa protejata cu orice preț, președintele Băsescu a trecut peste orice, inclusiv peste interesele țării. Ar fi putut să-l îndepărteze pe Victor Ponta din chiar momentul propunerii sale în funcția de premier fiindcă, potrivit interpelării parlamentare a senatorului Valer Marian, reluată la vremea respectivă de întreaga presă, președintele știa că șeful PSD fusese ofițer al SIE înainte ca acesta să fi apucat să depună jurământul. Ar fi putut să încerce să-l detemine pe Meleșcanu să nu promoveze legea prin care secretul apartenenței la serviciile secrete să fie extins și asupra foștilor ofițeri, cu ocolirea CSAT. Ar fi putut să aibă măcar minima decență să-l lase pe Cristian Diaconescu să candideze. Orgoliul, vanitatea și probabil și o slăbiciune bărbătească l-au făcut însă să devină ridicol chiar și atunci când are dreptate.

Fiindcă ceea ce nu putem ocoli în sesizarea președintelui, dincolo de umorile sale, este faptul că oameni fără merite au putut să fie promovați în poziții nemeritate profesional, doar pe baza recomandării serviciilor secrete. Că o parte din aceste promovări s-au făcut cu încălcarea gravă și grosolană a legii, în cazurile magistraților și ale politicienilor, inclusiv a procurorului din acea vreme Victor Ponta. Așadar, vina actualului premier nu este una doar morală și scuzabilă profesional, așa cum clamează apărătorii săi, ci una chiar legală, interzisă expres în paragrafe de lege valabile nu numai la noi ci în toate statele civilizate. Dar cum s-a ajuns în atare situație?

Se spune că serviciile secrete conduc țara asta din umbră de 25 ani. Și acum se și dovedește, nu numai prin dezvăluirile lui Băsescu ci și prin faptul deja cunoscut că avem cel mai mare număr de agenți secreți pe cap de locuitor din toată Europa. Acum este mai ușor de înțeles de ce premierul a luat săptămâna trecută banii de la Educație, Sănătate, Transporturi și Mediu și i-a dat la Interne. În cei șase ani de restaurație iliesciană România își căpătase nedoritul renume de Absurdistan, aluzie peiorativă la republicile autocratice caucaziene, în care orice doreau liderii era posibil. Constantinescu a recunoscut, indirect, că nu el a condus țara ci serviciile secrete iar Năstase le-a reconstruit cu migală puterea, promovând ofițeri acoperiți în mai toate domeniile vieții sociale. Ca mai apoi Băsescu să ducă regimul aproape de perfecțiune, construind Republica Securistică România, mai pe scurt Securistan. Poate nu acesta să fi fost baiul cel mai mare al acestui popor, care a făcut lucruri remarcabile de-a lungul istoriei sale doar sub conduceri autoritare, cât faptul că am fost dați cu toții pe mâinile unor servicii secrete aflate în cădere liberă. Pe vremea comuniștilor, partidul și serviciile racolau doar șefii de promoție, cei mai buni dintre cei mai buni, oameni pe care mai apoi îi pregătau îndelung până să-i pună la treabă. Dar acum? Prin ambasade și reprezentanțe se scaldă în salarii enorme pentru care nu fac nimic numai neamurile, amantele și prietenii membrilor serviciilor secrete iar pe plan intern e și mai rău. Dacă Ponta a fost cel mai destoinic ofițer pentru a fi împins până în funcția de prim ministru, cum ori fi ceilalți? Iată de ce nu trebuie să ne mai mirăm că România a ajuns stână fără câini, din care poate fura oricine tot ce apucă.

Este clar că așa zisa dezvăluire nu-i va afecta candidatura premierului. Nehotărâților nu le pasă, dezvăluirile de genul „cutare a fost securist” au devenit pur și simplu banale, iar admiratorii săi văd deja în el un erou care și-a slujit țara cu credință. Mai rămâne doar ca Întâi Stătătorul BOR, bănuit el însuși de legături cu Serviciul de Informații Externe, din perioada studiilor efectuate în Elveția în aceleași condiții ca și Întâiul Socru al țării, Ilie Sârbu – pe vremea comuniștilor, bineînțeles, să declare că premierul va fi făcut în misiunile sale vreun mare bine bisericii neamului și Ponta câștigă lejer din chiar primul tur! Primarul Sibiului, singurul care – cel puțin până acum și până la proba contrarie – nu pare atins de cangrena ocultei securiste, s-a mulțumit să ceară premierului să spună adevărul. Însă după reacția lui Victor Ponta, de negare vehementă, se vede că nici el și nici noi nu-l vom auzi vreodată.Categorii:Uncategorized

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: