Alegeri pe timp de război


Debutul campaniei electorale a picat prost, pe un început de război rece, care opune din nou Vestul bogat Rusiei autocratice. Exploziei dosarelor instrumentate de DNA și teleghidate evident de la Washington și Bruxelles i se adaugă acum dezvăluirile parțiale dintr-o luptă subterană, cu agenți secreți, politicieni corupți, agenți de influență infiltrați la diferite niveluri de decizie politică și toate celelalte ingrediente din filmele de spionaj. Este vorba de Afacerea Lukoil.

În România, gigantul petrolier, cu operațiuni în 12 țări, respectă rețeta rusească verificată deja cu succes în Cehia și Ungaria: magnaţi ruşi preiau, cel mai adesea indirect, prin firme înregistrate în alte țări (în cazul nostru în Olanda), active valoroase ale statului în urma unor privatizări controversate. Acestea fie sunt dezvoltate, pentru a drena bani printr-un sistem paralel de alte mici companii, fie falimentate și vândute bucată cu bucată, cum a fost cazul Mechel. Rafinăria din România a rușilor de la Lukoil este campioană la pierderi, ocupând podiumul alături de Oltchim și ArcelorMittal. De altfel, Petrotel nu a mai raportat profit de 13 ani, din cei 16 în care funcționează sub tutelă rusească, o formă evidentă de a evita să plătească impozitele cuvenite. Într-o logică corectă de business ar fi trebuit demult să-și reconsidere prezența pe piața românească, dar la o privire mai atentă se întrevede o miză cu bătaie mult mai lungă. Care ar fi aceasta? Prospecțiunile de pe platoul românesc al Mării Negre precum și coordonarea cu activitățile OMV și Rompetrol, deținut de kazahi, respectiv condiționarea întregii economii românești de livrările coordonate de Moscova, operațiune posibilă de îndată ce rușii vor concretiza achiziționarea unui pachet semnificativ din acțiunile OMV pentru care se luptă de ceva vreme. Mai mult decât atât, Lukoil a obținut în timpul guvernării Boc realizarea centrului de date al Autorității Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru gestionarea resurselor naturale din România. Adică și jucător pe piața petrolieră dar și deținător al informațiilor despre resurse!

Partea de IT a proiectului a fost încredințată de către Guvernul Ponta companiei chinezești Huawei, al cărei partener de afaceri în România este una dintre firmele din Ploiești a familiei Ghiță, respectiv a fratelui său. În felul acesta, deși tardiv, lucrurile se leagă acum și la nivelul informației publice și începe să devină evident că arogantul Sebastian Ghiță, amicul nedezlipit de premierul Ponta, pare din ce în ce mai mult o simplă marionetă a serviciilor secrete care controlează piața IT din țara noastră. Acțiunea procurorilor la Lukoil a fost declanșată imediat după diminuarea nejustificată a fluxului de gaze livrat României de Gazprom dar, la fel de bine, succesiunea temporală a evenimentelor poate să fie o simplă coincidență. Cert este că ceea ce vedem este doar vârful iceberg-ului, în fapt un război purtat cu toate mijloacele conflictelor reci între americani și ruși, pentru supremație energetică. Fiindcă este greu de crezut că tot coincidență poate să fie și scăderea bruscă în aceste zile a prețului per baril de către țările arabe apropiate americanilor, până la limita de jos a suportabilității de către economiile lor. În termeni românești, conflictul se reduce la poziția președintelui Băsescu, simplu executant nedisimulat al liniei trasate de la Washington, împotriva poziției afișate de primul ministru Ponta, până acum una vădit orientată înspre Moscova. În această cheie trebuie interpretate ieșirile televizate ale celor doi, primul care îi îndeamnă pe ruși să-și strângă jucăriile și să plece, al doilea care cere procurorilor s-o lase mai moale cu anchetele la Lukoil și să ridice imediat sechestrul pe rezervoarele companiei. Extreme prin abordare, ambele ieșiri par inacceptabile pentru uzanțele politicii mondiale și iresponsabile prin prisma eventualelor consecințe economice și sociale. Astfel, pentru prima dată de la încheierea celui de-al doilea război mondial, se dovedește că democrația și bunăstarea nu mai sunt indisolubil legate, cum se credea până acum. Sancțiunile economice aplicate Rusiei, întru impunerea valorilor democratice în spațiul ex-sovietic, se întorc împotriva celor care le-au inițiat, implicând costuri pe care populația unei Europe tracasată de o criză prelungită nu mai pare dispusă să le suporte.

În acest timp, cu totul marginal, în locuri neinteresante și la ore care par nepotrivite, în România se desfășoară o campanie electorală complet umbrită de valurile de arestări la nivel înalt, de scandaluri precum cel descris mai sus dar și de previzibilitatea eșuată în banal a acțiunilor și cuvântărilor candidaților. Dan Diaconescu, încă liber până la termenul de judecată de la sfârșitul acestei luni, ține o emisiune maraton pe un post tv care sprijină cu toate resursele un alt candidat, respectiv pe Victor Ponta. Udrea pare că se adresează exclusiv tabloidelor, de vreme ce se expune în ipostaze indecente, ba chiar caraghioase, Macovei pare excedată de o campanie pe care voluntari exaltați au ridicat-o peste nivelul candidatei, Johannis – mult prea sigur de turul doi – pare să-și conserve energia pentru ultimele zile ale campaniei, iar ceilalți sunt ca și inexistenți. Nu că le-ar duce cineva lipsa.Categorii:Politica în cuvinte

2 răspunsuri

  1. Politica pro rusă a lui Ponta e un clișeu vechi de pe vremea când autorul acestui articol , era colaborator la politicstand.com..De atunci și până acum Ponta a interzis dreptul de survolare a spațiului aerian a avionului în care era Rogozin și Traian Băsescu primește la ceas de taină un premier al unei țări (Ungaria) care este criticat de administrația americană și care are legături din ce în ce mai strânse cu Rusia lui Putin..Cazul Lukoil poate fi privit mai mult ca o manevră electorală , decât de o încercare de apropiere a lui Ponta de Rusia..

Trackback-uri

  1. Alegeri pe timp de război | Justiție Oarbă | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: