Jigodisme din campania electorală


Urâtă campanie electorală. Mi-e silă de alegerile care se apropie, precum și de candidați. Există o excepție: Klaus Iohannis și…, cu anumite rezerve, Monica Macovei. Nu, nu afirm că Klaus Iohannis este perfect, dar nu l-am văzut să atace pe vreunul dintre candidați, mai cu seamă în ceea ce privește viața lui personală, sau pe cineva din echipa de campanie. Nu vrea să vorbească decât despre ce are de gând el să facă și cum se raportează la anumite relații și evenimente. Nu-l interesează ce fac ceilalți. Nu o face pentru că așa dă bine la electorat, așa este el. Știe că circul și emfaza, dansul cu electorii, pupatul, promisiunile care nu pot fi onorante sau hăhăitul l-ar face mai plăcut românilor dar nu o face.  Pentru că așa este domnia sa construit. Da, atacă, dar atacă cu eleganță și se referă doar la măsuri nu la oameni. Nu ne promite ce va face și va drege în legătură cu dosarele de corupție, lasă aceste lucruri, firesc, pe seama justiției. Și dacă nu vedem asta, suntem pierduți să ne bălăcărim pentru încă o jumătate de veac printre circari și saltimbanci sau ipocriți care ne vor construi, în visele noastre nătânge, șanțuri prin care vor curge laptele și mierea.
Ceea ce îmi depășește însă puterea de înțelegere este această unirea a tuturor împotriva lui Iohannis. Și cei de stânga și cei de dreapta îl atacă neobosit. Merg pe principiul că la noi bârfa prinde și de ar fi o mare gogomănie. Mă și întreb, ce-o avea atât de special neamțul de sunt așa de porniți împotriva lui, uneori chiar și membrii PNL (vezi Crin Antonescu care, după ce ni l-a scos în față, face pe-a mortul și se fandosește ca o fată mare în noaptea nunții, când este întrebat de către electori de ce nu este alături de Iohannis) sau cârcotași din PDL (știu, nu a ieșit la votul intern să fie candidat Predoiu dar oare e vina lui Iohannis?)
Dintre toate acuzele cu care este bombardat zilnic Klaus Iohannis, una m-a dat peste cap. Gabriela Firea, mamă, soție și senatoare PSD, s-a apucat să comenteze că românii vor un președinte care să fie căsătorit, să aibă copii și eventual nepoți pe viitor. Atacul a fost îndreptat cu siguranță asupra lui Klaus Iohannis. Iar asta m-a scos din sărite. Sper să mă citească pentru că îi spun, azi, dnei Firea: ”Măi, femeie, ție nu îți este rușine să ataci un om care a avut curajul să spună simplu că nu are copii pentru că el, medical,nu poate să îi facă? Cam câtă nemernicie poate să zacă în sufletul tău ca să faci asta?”
”Nu ești un om complet fără să crești un copil și consider că, mai ales, acea afirmație pe care poate a făcut-o  și anume că neinvestind în educația copiilor a investit în imobiliare, domnul Iohannis practic a spus ceea ce gândea, că într-un fel pune mai mult preț pe investiția în imobiliare, decât în educația copiilor”, a declarat Gabriela Vrânceanu Firea.
Da, poate că domnul Iohannis a greșit că nu și-a modelat comportamentul după cum se aștepta madam Firea și alții ca ea. Poate că avea 10% în plus în sondaje dacă vărsa două-trei lacrimi pe micul ecran, când a fost întrebat de ce nu are copii. Lui Firea și electorilor de teapa ei le-o fi plăcând telenovelele lacrimogene. Numai că Iohannis a ales să fie demn iar eu îl aplaud pentru asta. Demn și fără a da prea multe detalii despre o dramă care îl privește personal. Eu nu îmi doresc un președinte care să mă mintă frumos și să-mi spună ce vreau eu să aud, doresc un președinte onest care să se arate așa cum este în realitate, fără să-și modifice atitudinea după cum vrea cel din fața lui. Nu vreau un cameleon, vreau un OM.
Și… dincolo de declarația lui Iohannis, știe oare doamna Firea, care se laudă cu acest prilej că va mai avea un copil (apropos, să i se nască sănătos și să trăiască) ce este în sufletul unui om care trăiește cu certitudinea dureroasă că nu poate avea niciodată propriul lui copil? E ca și cum mâine, dacă ar fi să candidez și să o am adversară, m-ar ataca că eu am pierdut un copil în timp ce ea îi are pe toți alături.
Ce ușor este să spună că dacă n-ar fi avut, ar fi adoptat! De unde știe? Ne place să ne imaginăm întâmplări în fața cărora nu vom fi puși niciodată. Suntem eroi doar când nu avem cum fi. Ne credem luptători curajoși în lupte imaginare, dar vai și amar dacă ele chiar ar fi în realitate, cine știe câți dintre noi am da bir cu fugiții!
Așa cum Firea știe ce-ar fi făcut într-o împrejurare în care nu a pus-o destinul și eu pot să spun că dacă m-aș fi născut într-o altă țară, cu siguranță nu m-aș fi întâlnit niciodată cu astfel de specimene.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , ,

11 răspunsuri

 1. Nu-l mai cocoloșiți pe Johannis că nu e un neamț 100% :)) Un neamț 100% nu și-ar fi dat demisia din PNL , pentru ca apoi să candideze cu dispensă la funcția de președinte al aceluiași partid :)) Adică n-a fost bun de vicepreședinte dar e bun de președinte ..Referitor atacurile d-nei Firea și Ponta e supus zilnic atacurilor care vin din partea membrilor PNL … asta e politica..

  • Și chiar dacă ponta este expus atacurilor, ți se pare corect ca Firea să se lege de KI. A jignit vreodată KI pe Ponta cu referire la familia lui? Înțeleg că ții cu Ponta dar asta este dincolo de orice dram de bun simț

   • superba scriere.. felicitari.. si.. imi pare rau pt pierderea ta personala. nici nu vreau sa-mi imaginez cum ai reusit sa rezisti.

   • mulțumesc. Scriind despre el pe blog și împărtășind cu voi suferința mea. După 8 ani în care n-am vrut să vorbesc cu nimeni.

   • într-adevăr Johannis n-a jignit pe nimeni ..dar singurul care a adus acest subiect în discuție a fost Johannis cu expresia ,,Unii au investit în case , alții în copii” ..După cum am mai spus Johannis gândește mult și se exprimă și prost..Până și programul lui n-are nicio legătura cu prima funcție în stat , ci cu funcția de premier..

   • Și încă ceva..O campanie electorală nu se face nici prin tot felul de plângeri penale , cum face de exemplu Ludovic Orban..Dar eu înțeleg acest lucru pentru că așa e politica :))

   • Ieri am dat exemplu cu farfuria de orez ,Stiti dece ?Pentruca fiecare stie gustul la ce are in fatza lui in farfuria sa.Propaganda nu e ce-i reprosezi adversarului,ci ce ai realizat TU,si ce planuri ai.

  • fa un control serios la sursele de informatie.. KI nu si-a dat niciodata demisa din PNL. sia fost vicepresedinte PNL. chiar vice-presedinte.. iar de vita personala a lui ponta nu s-a luat nimeni.. nici macar pe retelele sociale. dar daca vrei sa te iei tu. uite. ia-te de faptul a a divortat de prima nevasta cand aceasta era insarcinata. ce zici. te iei?

   • Ai dreptate.. Dar tot o demisie rămâne.. Și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte pentru că n-a obținut rezultatele scontate. În politică după ce pleci dintr-o funcție de conducere pe motive de incompetență treci în eșalonul 2.. Nu revii în ftunte.. În lupta politică totul este permis…

 2. Felicitari si multumiri pentru initiativa de a scrie articolul.

  Aversiunea lui Crin Antonescu pentru Johannis nu-l priveste atat pe Klaus Iohannis, cat da masura de un leu si 5 bani a caracterului lui Antonescu. Personal nici nu vad vreo deosebire intre stofa umana a Gabrielei Vranceanu Firea, sau a lui Dan Sova, si cea a lui Crin Antonescu. Aceleasi moluste.

Trackback-uri

 1. Există o excepție – Klaus Johannis | POLITICA între realitate şi ipocrizie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: