Câștigă cine scapă


Pregătită îndelung, încă din 2012 de la tentativa fostei USL de a pune mâna într-o noapte pe toate instituțiile statului de drept, campania pentru alegerile prezidențiale de peste trei săptămâni a pornit greoi, neconvingător și mult sub așteptările unui public ațâțat în decursul ultimelor luni de o serie de arestări și dezvăluiri spectaculoase.
Sondajele s-au menținut neschimbate, în aceeași perioadă meționată mai sus, cu excepția noilor intrați, faptul indicând că singura contribuție a acestora din urmă este doar atragerea unor noi categorii de votanți, de vreme ce procentele primilor nu s-au schimbat. Aici însă intervin subiectivismul, pe alocuri chiar amatorismul, caselor și institutelor de sondare a opiniei publice. Este bine de știut că marea majoritate a acestora aparține unor fundații cu caracter politic iar altele sunt asociate cu instituții media aflate sub păstorite tot politic. Cu alte cuvinte, majoritatea cercetărilor sociologice prezentate în aceste zile sunt trase binișor din condei în favoarea patronatului politic al fiecăreia dintre ele. Cum nu există un CNA al institutelor de cercetare sociologică iar România nu cunoaște încă instituția discreditării profesionale, fiecare poate să pretindă cu larghețe că se află în interiorul unei oarecari marje de eroare, pentru a nu deveni de-a dreptul caraghioase.
Premierul Victor Ponta se află mereu în fruntea acestor sondaje, cu scoruri în jurul a 40%, urmat în toate cercetările de către liderul Opoziției, Klaus Johannis, cu scoruri oscilând în jurul a 30%. Aici este și marea problemă a celor doi, tocmai această oscilație incertă, pe care nu o pot contracara nici măcar propriile case de sondaj. Părerile specialiștilor în domeniu coincid într-un singur punct: dacă distanța dintre cei doi se menține în interiorul unui procent de 10% va câștiga neamțul de la Sibiu, fiindcă va colecta în turul doi și preferințele pentru ceilalți candidați de dreapta, dacă ecártul va depăși acest procent atunci victoria va reveni liderului socialist, fiindcă voturile maghiarilor, ale simpatizanților Monicăi Macovei, Elenei Udrea și ai lui Theodor Meleșcanu nu-i vor mai fi suficiente lui Klaus Johannis pentru a-l ajunge pe Victor Ponta.
Metodele și discursul principalilor competitori sunt diametral opuse. Ponta promite măsuri menite să atragă votul majorității pauperizate a țării, previzibil și firesc pentru un lider socialist, cu riscul imens a destabilizării profunde a economiei naționale. Promite creșteri de salarii, iartă de returnarea banilor pe cei care au încasat sume necuvenite de la stat, iartă de plata arieratelor pe marii datornici și altele asemenea. Cu o fătucă speriată, cuminte și ascultătoare în chip de ministru de finanțe, nici nu-i de mirare că poate să facă asemenea promisiuni, după ce a făcut praf creșterea economică pe anul acesta cu taxa pe stâlp și acciza suplimentară pe carburanți, doar două dintre măsurile „deștepte” care ne-au dus de pe plusul confortabil de anul trecut în recesiune economică. De partea cealaltă, Johannis propune o politică a pașilor mărunți atât în recâștigarea stabilității economice cât și a prestigiului internațional al țării și reintrarea președintelui în rolul predestinat de mediator al conflictelor politice și sociale.  Întrebat de un jurnalist dacă atitudinea sa non-conflictuală este premeditată și afișată în antiteză cu cele ale președintelui Băsescu și ale premierului Ponta, primarul Sibiului a răspuns scurt: „nu, așa sunt eu”, ceea ce într-adevăr îl definește. Despre ceilalți candidați nu sunt prea multe de spus. Dna Macovei, rapid adoptată de o parte a intelectualității datorită unui (tardiv) discurs anticorupție, nu vizează în fapt decât o poziție favorabilă negocierii unui viitor post important în Comisia Europeană sau în Parlamentul European, dna Udrea nu face decât să încerce cu disperare demnă de o cauză mai bună să-i creeze o viitoare bază de negocieri președintelui Băsescu pentru o eventuală intrare în Guvern iar dl Meleșcanu apare, cel puțin deocamdată, în poziția de rezervă liberală în eventualitatea că Johannis va fi declarat incompatibil în scurtul interval rămas până la data alegerilor. Cum ceilalți sunt simpli pioni puși să mai scoată lumea din case sau, și mai rău, clovnii de serviciu ai fiecărui proces electoral, nu merită să mai fie menționați.
Dosarele Microsoft, EADS, Gala Bute și mai nou Loteria Română și Lukoil sau noi dezvăluiri privind implicarea serviciilor secrete în loviturile administrate pe față sau sub centură unora dintre candidați pot schimba configurația descrisă mai sus. Se vorbește tot mai insistent despre posibila implicare a premierului și a protejatei prezidențiale în afacerea Microsoft, Dan Diaconescu, condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu executare a primit o amânare pentru sfârșitul acestei luni, Klaus Johannis, deși imposibil, tehnic vorbind, de a mai putea fi declarat incompatibil până în ziua alegerilor, mai poate avea totuși surprize neplăcute. Astfel încât nu este de mirare că gluma cea mai reușită cu privire la cursa prezidențială este răspunsul la întrebarea „cine credeți că va câștiga alegerile?”, fiindcă acesta se formulează aproape singur: „cel care scapă până la sfârșitul campaniei!”

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 07 10 14Categorii:Uncategorized

4 răspunsuri

  1. Udrea își va negocia la sânge procentele câștigate , în primul tur și orice asociere a acestei dudui cu Johannis , nu-i va aduce acestuia decât dezavantaje, deoarece va fi categorisit ca băsist… Plus că autorul nu menționează un alt factor care-l va dezavantaja pe Johannis și anume absenteismul la vot ..Și nu sunt sigur că Johannis va reuși să strângă 30 % în primul tur..Pe partea lui Johannis sunt destui candidați care vor fura din cele 30 % prezumtiv atribuite lui Johannis

  2. In cei 14 nu vad nici unul propus,dar care tremura din cauza sarcinilor grele de Presedinte.Dreapta a fost taiata felii de ea insasi. Ce as vota eu ? Cu riscul de a-mi face adversari,aleg ori pe Johannis ori pe Tariceanu..Ca personalitate verticala prefer Tariceanu.. Nu Monica,aere de dictator unicitate,nu se intelege cu nimeni,NU udrea,prea parasutista pentru Presedinte,NU MUR,care se crede providential, sacrificand orice ptr putere,nu Melescanu,prea multi ani inainte de 89.De PSD ? Vorbeste frumos.La 42 ani,inteligent,dar prea multe daruri inainte de vot.,ca sa fie avantajat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: