Pe cine spionează serviciile secrete?


Gura păcătosului adevăr grăiește. Așa putem judeca răbufnirea de acum câteva zile a senatorului PSD Miron Mitrea, pe blogul său: „asistăm la un război cumplit între grupuri politico-economice de inspirație mafiotă, cu legături atât în lumea interlopă cât și în fosta securitate, pentru preluarea controlului asupra statului roman”. Potrivit fostului secretar general al PSD „lupta este pe viață și pe moarte iar armele folosite sunt fragmente din instituții ale statului, după următorul mecanism: un grup asmute câțiva procurori împotriva altui grup iar acesta răspunde trimițând pe capul rivalilor câțiva polițiști; un al treilea grup profită și trimite câțiva procurori DNA pe capul fiecaruia dintre celelalte două grupuri”.
Acest gen de lovituri ar trebui să dea satisfacție publicului, întrucât, din orice parte ar veni atacurile, în cele din urmă câțiva infractori sunt arestați, nu-i așa? Ei bine nu, deoarece afirmațiile de mai sus, venite din gura unuia din interior, implicat la cel mai înalt nivel și bun cunoscător al acestor mecanisme, dovedesc ceea ce bănuiam cu toții: că toate instituțiile enumerate, în special cele coercitive – poliția, parchetele, justiția – sunt folosite de către decidenții politici după bunul plac. Cum competiția prezidențială se apropie de faza finală, tot în această cheie trebuie judecate și recentele dezvăluiri privind existența ofițerilor acoperiți în mai toate ungherele societății și, mai ales, în cele care produc lideri de opinie, respectiv presa și politica. Important de știut în această situație este că – chiar dacă infiltrarea unor ofițeri în justiție, media sau partide încalcă un pumn de legi, fiindcă nu au voie să fie nici magistrați și nici ziariști – deconspirarea lor atrage pedeapsa penală pentru cei care o fac. De aceea președintele, după ce a stârnit el însuși scandalul, a evitat să facă vreo nominalizare. A sacrificat, ca de obicei, un pion oarecare, în cazul de față nefericitul Turcescu, prin gura căruia ar fi trebuit să auzim fulminantele dezvăluiri. De partea cealaltă, adversarii au „citit” planul prezidențial și l-au preîntâmpinat. Se pare că din anturajul ministrului de interne, cu o zi înaintea așteptatelor dezvăluiri, dosarul Turcescu ar fi ajuns la Antena 3, care urma să înceapă linșajul mediatic în stilul binecunoscut. Confruntat cu pericolul de a fi executat în public, moderatorul B1 TV a ales sau a fost determinat să se „deconspire” singur, ceea ce l-a făcut pe premierul Ponta să afirme în aceeași seară, adresându-se președintelui: „atenție, cine seamănă vânt culege furtună”. Pe fața primului ministru se putea citi în acel moment o imensă ușurare. Îi trecuse glonțul pe lângă ureche, Băsescu a irosit pur și simplu o lovitură, subestimând forța oponenților săi. Despre socrul premierului, Ilie Sârbu, se spune că ar fi fost ani de zile ofițer al DIE, cu multiple misiuni externe, Gabriel Oprea controlează autoritar internele iar amicul Ghiță controlează SRI, din funcția de vicepreședinte al comisiei de specialitate a Parlamentului.
Dacă existența ofițerilor acoperiți în teatre străine de operație este pe deplin justificată de siguranța îndeplinirii misiunilor care le-au fost încredințate, infiltrarea acestor lucrători ai serviciilor secrete în presă și magistratură, justificată de prevenirea unor acțiuni anti-statale sau de terorism, a eșuat în ceea ce era și pe vremea comuniștilor, un mijloc de urmărire a liderilor politici și mediatici de toate culorile și apartenențele. Toate aceste servicii secrete sunt populate de grupuri de lucrători fideli celor care i-au numit, atât foști cât și actuali lideri politici, de la care încă mai speră la diverse numiri, avansări sau sinecuri la bătrânețe. De aici și interminabila încrengătură de interese și lupte, de cele mai multe ori fățișe, între ofițeri, magistrați sau agenți de influență, fiecare controlat de altă grupare dintre cele menționate generic de senatorul Mitrea.
Deocamdată, obiectivele imediate ale președintelui, înlăturarea din calea protejatei sale a lui Ponta, ca presupus ofițer acoperit și a lui Johannis, cu ajutorul ANI și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, par să se fi împotmolit. Zilele care urmează pot însă să producă surprize și mai mari. Traian Băsescu s-a dovedit a fi un politician ranchiunos, care nu uită și nu iartă.
Este lesne de observat că în toate aceste încleștări apar nume de persoane, chiar și atunci când este vorba despre instituții. Se vorbește peste tot despre șefii din Servicii, Guvern, Parlament, care fac și dreg părând să dispună discreționar de instituțiile pe care le conduc, în disprețul legii și fără ca cineva să le ceară socoteală. Se dovedește astfel încă odată că democrația românească nu este consolidată, de vreme ce Parlamentul este ca și inexistent în toate aceste evenimente. Comisiile sale de specialitate ar fi trebuit să ia la control amănunțit bugetele serviciilor secrete, acțiunile întreprinse, ar fi putut și ar fi trebuit să ceară socoteală mai ales acum, în plin scandal. Tot Parlamentul ar fi trebuit să revizuiască legile evident proaste care permit grupurilor de interese să influențeze politica și opinia publică. Misiune imposibilă, dacă avem în vedere că, după cum se manifestă, tocmai acolo par să fie cei mai mulți ofițeri acoperiți și agenți de influență. Chiar așa, dacă în plen s-or mai fi strecurat civili, și ăia probabil în relație de rudenie, amiciție sau colaborare cu membrii activi ai serviciilor secrete, în Comisia de supraveghere o mai fi vreunul? Greu de crezut.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 25 09 14.Categorii:Uncategorized

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Pe cine spionează serviciile secrete? | Justiție Oarbă | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: