Perdele de fum


Sfidându-și până și ultima mână de simpatizanți, Băsescu a lansat o nouă fumigenă, în cel mai caracteristic stil al său. Ahtiat să se mențină în prim planul mediatic și orbit de obsesia pentru protejata lui care, apropo, n-a mai produs nimic de la penibilitatea cu cantatul în public, președintele a călcat din nou în picioare legile, regulile și cutumele anunțând că îi știe și îi va deconspira pe acei candidați la funcția de președinte care sunt ofițeri activi sub acoperire.

Prima și cea mai la îndemână observație este că, dacă există într-adevăr asemenea candidați, interdicția de a participa la procesul electoral se poate realiza pe cale administrativă, fără public, televiziuni și scandal și fără pericolul de a nărui eforturile și cheltuielile unui întreg serviciu secret pentru strângerea de informații. Este ceea ce probabil s-a și petrecut în cazul fostului candidat Cristian Diaconescu, dincolo de calculele politice ale președintelui. Nu mai este demult un secret că serviciile speciale infiltrează cu ofițeri activi toate domeniile de activitate, în special media și cel politic, adică acelea în care informațiile se pot obține la prima mână și cel mai rapid. Nu-i nimic anormal în asta, pentru asta sunt plătiți și, mai ales de când suntem membri NATO, suntem datori să ieșim odată din vechea paradigmă potrivit căreia serviciile secrete nu fac decât poliție politică sau furnizează material de șantaj puternicilor zilei, cărora le sunt subordonate. Pe de altă parte, legea este clară: „Personalul operativ al Serviciului Român de Informații își desfașoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a siguranței naționale”. Informațiile referitoare la agenții acoperiți sunt informații clasificate drept secrete de stat. Divulgarea lor fără drept constituie infracțiune. Cu toate acestea, nu constituie infracțiune divulgarea unor informații care prin ele însele se referă la savârșirea unor infracțiuni, a unor abateri disciplinare sau care în general sunt rezultatul încălcării legiidupă cum menționează avocatul Toni Neacșu pe blogul său. Poți divulga un ofițer al serviciilor secrete dacă acesta nu se bucură de protecția legii, respectiv dacă activează prin încălcarea legii. În statutul cadrelor aparținând serviciilor de informații sunt stabilite o serie de incompatabilități, de pildă personalul SRI nu poate face parte din partide politice sau din aparatul de justiție. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere strict legal, un agent acoperit sau infiltrat poate fi deconspirat dacă este membru de partid, parlamentar sau dacă lucrează în justiție, mai spune fostul membru CSM citat mai sus. Pe această logică, divulgarea unor astfel de persoane ar contribui la reinstaurarea legalității. Cu toate acestea, din rațiuni lesne de înțeles, nu o face nimeni sau măcar nu în public. În locul unei atenționări discrete, între patru ochi, președintele a ales din nou circul cu un singur scop, respectiv ambiția sa de influența, ba chiar controla, alegerea succesorului la președinție și de a fi recunoscut drept lider unic al dreptei și consecința firească a acestei poziții, solicitarea postului de premier după încheierea mandatului prezidențial.

Pentru îndeplinirea acestui vis al său, o primă condiție ar fi ca alegerile din noiembrie să fie câștigate de premierul Ponta. În acest sens, afirmațiile celor care vorbesc tot mai insistent despre un „blat”, citește înțelegere, între premier și președinte devin din ce în ce mai justificate. Atacuri aproape viscerale la tot ceea ce promovează dreapta cu excepția inegalabilei Udrea – care ar fi un adversar extrem de comod pentru actualul premier, premonițiile sumbre privind viitorul ACL, previziunile privind refacerea PDL printr-o fuziune cu PMP și altele asemenea vizează un singur scop: discreditarea tuturor contracandidaților primului ministru și netezirea drumului pe care Victor Ponta îl are de parcurs până la Cotroceni. Precedentul așa-zis scandal, cel privind susținerea candidatului român pentru funcția de comisar european, confirmă și el această presupusă colaborare. Amândoi afirmă pe toate canalele posibile că au negociat în secret mai mult de o lună pentru susținerea aceleiași persoane, respectiv Corina Crețu, pupila și protejata personală a fostului președinte Ion Iliescu.

Pentru a-și satisface ambițiile personale, Traian Băsescu, în loc să se limiteze cu discreție la prerogativele sale, irosește cu disperare și chiar furie o șansă reală pe care o are acum România, aceea de a depăși odată stilul conflictual-balcanic de politică, cu tabere mărunte, bisericuțe, sciziuni succesive și trădări repetate şi să se regăsească în stilul de politică al familiei de state din care face parte. Fostul ambasador SUA, Mark Gitestein, care se intimizase prea mult cu politica românească, a înţeles ce se petrece şi în cele din urmă a recunoscut: ”Problema cu politica românească este că aţi învăţat toate lecţiile greşite de la SUA. Din păcate, v-am trimis o grămadă de consultanţi şi experţi care v-au învăţat să folosiţi campania negativă”.

În eventualitatea, extrem de puțin probabilă – fiindcă el însuși l-a numit de două ori în funcție, că președintele s-ar referi la premier ca fiind agent acoperit, coroborată cu denigrarea tuturor candidaților dreptei, cea favorizată ar trebui să fie, în gândirea contorsionată de la Cotroceni, protejata prezidențială. Nice try, mr. President! Însă românii au o cu totul altă scară de valori.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 11.09.14.Categorii:Uncategorized

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Perdele de fum | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: