Moscova amenință Chișinăul de la Miercurea Ciuc


Gâlceava premierului cu președintele, singurul său opozant vizibil, continuă să producă deservicii grave țării, în cel mai grav context internațional de la al doilea război mondial încoace. Neamțul contracandidat tace, prost sfătuit de la Berlin, o capitală care înțelege și acum mult prea puțin spiritul de pe Dâmbovița, iepurașii Tăriceanu, Udrea, Macovei și ceilalți fac ceea ce li s-a spus și trebuie să facă, bule într-un pahar cu apă, fum și mult zgomot inutil.
După neînțelegerea ridicolă, care ne-a făcut să avem cea mai rușinoasă reprezentare la nivelul guvernului european de la admiterea țării în familia Uniunii Europene, primii doi oameni în stat fie că sunt pe lângă problemele reale care zguduie continentul și de care atârnă și viitorul României fie că au o comunicare extrem de defectuoasă în ceea ce privește activitatea lor în folosul interesului național. Disoluția Ucrainei, precedată de acțiuni duse ca la carte – coruperea liderilor politici, îndatorarea țării peste capacitatea de plată, încurajarea mișcărilor secesioniste – readuce în atenția opiniei publice tendințele centrifuge care, deși nu au fost stimulate din afară ca în cazul vecinilor noștri, urmăresc în fapt același lucru: redesenarea hărții Europei. Încercările unor grupări etnice ca cele din Scoţia, Catalunya, Ţara Bascilor, Flandra sau Nordul Italiei de a se constitui ca state-naţiune, potențate de disensiuni economice, culturale şi lingvistice sau de conflicte latente de natură religioasă, pot degenera rapid în conflicte sângeroase deschise, cu rupturi ireparabile, așa cum s-a întâmplat în Yugoslavia anilor ’90. În acest context, tema naționalistă realimentată de ambițiile și interesele rușilor, care vizează destabilizarea întregii Europe de Est, pune acum în cu totul altă lumină proiectul de autonomie a secuimii definitivat de către liderii UDMR.
Președintele raportează cu mândrie îndeplinirea tuturor celor șapte obiective ale României la cel mai recent summit al NATO de la Cardiff, toate legate de planul de apărare al țării și de prezența alianței nord-atlantice în regiune, foarte bine fiindcă asta era atribuția domniei sale. Premierul îi dă înainte cu pomenile electorale, foarte bine fiindcă și domniei sale asta îi este una dintre atribuții și anume să repare măcar o parte a greșelilor comise de funcționarii săi, chiar dacă o face în mod discriminatoriu și vădit inechitabil. Dar de ce tac amândoi chitic asupra demersurilor neloiale și profund interesate ale unui UDMR care a ajuns să acționeze chiar și împotriva intereselor alegătorilor săi? Să fie și de această dată înteresul electoral mai presus de cel național?
Deși neînregistrată ca partid politic, organizația așa-zis culturală a maghiarilor din România, în fapt una evident politică, apasă de această dată pe aceleași butoane pe care acționează Moscova și Budapesta: regionalizare pe criterii etnice, oficializarea limbii materne ca limbă de stat, transferul de proprietate asupra bunurilor statului de la național la local și altele de acest fel care se constituie în demersuri aproape oficiale înspre o accentuare a enclavizării zonelor locuite de unguri și pași premergători proclamării independenței teritoriilor respective. Deși s-au aflat în ultimii 25 ani aproape fără întrerupere la guvernare, cu sprijinul tuturor partidelor românești încântate de colaborarea cu un UDMR care controlează autoritar votul minorității maghiare, liderii comunităților reprezentate în Uniune nu au făcut nimic pentru a-și scoate concetățenii din sărăcie și ignoranță și de a-i transforma în buni cetățeni europeni. Insistând asupra măsurilor care au accentuat eclavizarea, șefii UDMR și secondanții lor separatiști din PPMT nu au făcut decât să-și mențină alegătorii în beznă pentru a-i putea controla mai bine. Europenizarea lor i-ar fi lăsat pur și simplu fără obiectul muncii. Nu altfel este și acest nou demers, denumit pompos Proiect pentru Autonomia Ținutului Secuiesc și care nu este decât un prim pas pentru crearea unui stat în stat.
Deși războiul din Ucraina pare departe și străin de interesele și preocupările României, iată că nu este chiar așa. Autoritarul lider rus Putin, prin intermediul premierului maghiar Orbán, care i s-a pus în întregime la dispoziție și care aspiră nici măcar voalat cam la aceleași „realizări”, zgândăre energic toate resorturile care ar putea crea probleme interne atât de grave României încât țara noastră să fie nevoită să abandoneze orice tentativă de sprijinire politică, economică și culturală a Basarabiei în încercarea acesteia de a se apropia de Uniunea Europeană.
Bucureștiul trebuie să decidă, fără achivoc de acestă dată, care sunt rolul și ponderea UDMR la guvernare și câte concesii pot face acestei organizații dincolo de limitele unei bune și pașnice conviețuiri cu compatrioții noștri maghiari.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 08.09.14.Categorii:Politica în cuvinte

2 răspunsuri

  1. Sa cerem urgent: suspendarea ministrului Apararii, Mircea Dusa si nu a presedintelui Romaniei!

    https://www.facebook.com/sociro

Trackback-uri

  1. Moscova amenință Chișinăul de la Miercurea Ciuc | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: