Ordonanța de desființare a PPDD


Alegerile locale din 2012 au stabilit o repartiție a primarilor și consilierilor locali și județeni aproape uniformă în toată țara. Cu rare excepții, locurile s-au împărțit între USL, PDL și PPDD. Echilibrul rezultat s-a dovedit a fi fost foarte fragil, majoritățile fiind în aproape toate localitățile la limită și în care cei 1-2 consilieri PPDD s-au trezit a fi arbitri între stânga și dreapta. Odată cu destrămarea USL, socialiștii s-au regăsit în minoritate evidentă, chiar și cu sprijinul sporadic al oteviștilor. Așadar, motivația reală a Ordonanței care permite migrația aleșilor locali timp de 45 zile, adoptată ieri de Guvern este refacerea majorităților locale și nu racolarea de primari, cum s-au repezit să proclame majoritatea tocătorilor de vorbe care umplu ecranele televizoarelor seară de seară. Confirmarea a venit chiar din gura premierului, care a declarat în ziua precedentă adoptării acestui act normativ că „în toate consiliile locale, dacă putem, prin lege stabilim un lucru. E valabil în primul rând pentru consilieri”.
Ideea „amnistierii” politice a aleşilor locali, care pot schimba tabăra politică fără a-şi pierde mandatul, a fost lansată de vicepremierul Liviu Dragnea în baza unui precedent comis de Cabinetul Tăriceanu în 2006 şi pare să avantajeze în primul rând PSD, apoi PLR – formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu şi PMP – partidul Elenei Udrea.
Având în vedere că USL nu a fost desființată ca persoană juridică, în prezent PSD consideră că pierde locuri care i se cuvin în consiliile locale prin faptul că numirile pe funcţiile de consilieri devenite vacante depind, potrivit vechii înțelegeri din alianță, de semnăturile liderilor PC și PNL.
Dincolo de aspectul profund imoral al legalizării temporare a traseismului politic – una dintre cauzele majore ale corupției și șantajului în politica românească, ordonanța va aduce măcar beneficiul devoalării apartenenței reale a fiecărui consilier și primar. Dovadă că până și Ambasada SUA, un fel de co-supervizor al întregii scene politice din România alături de Bruxelles, sesizată de protestele vehemente al Opoziției, a emis un comunicat destul de ambiguu, în care a evitat să condamne ferm acțiunea Guvernului. Americanii se mulțumesc doar să se întrebe de ce acțiunea are loc tocmai acum, în preajma alegerilor prezidențiale, ca și cum nu ar ști și ei că puterea locală este, de cele mai multe ori, decisivă în orice proces legislativ.
Problema însă nu se poate rezuma doar la aceste aspecte. Nici prevederile Statutului Aleșilor Locali adoptat în 2006, nici hotărârile diverselor instanțe românești mergând până la cea supremă și nici măcar Constituția nu conțin paragrafe lipsite de echivoc, astfel încât să nu lase loc interpretărilor și portițelor de ocolire ale sensului vizat de legislator.
Concret, Ordonanța se publică în Monitorul Oficial și începe să curgă termenul de opțiune de 45 de zile al aleșilor, timp în care poate fi atacată la Curtea Constituțională doar de către Avocatul Poporului. Mai există posibilitatea atacării Ordonanței în instanța de contencios-administrativ și a invocării unei excepții de neconstituționalitate în cadrul acestui proces, evident cu solicitarea suspendării efectelor până la soluționarea cererii. Prima variantă este foarte puțin probabilă, după ce atât Opoziția cât și numeroși reprezentați ai societății civile i-au cerut avocatului poporului să atace la Curtea Constituțională modificările aberante la Legea Educației iar Victor Ciorbea, titularul funcției în care a fost numit chiar de către premierul Ponta, a amânat sine-die o decizie în acest sens. Cea de a doua variantă va rămâne doar un exercițiu de democrație și dovadă de funcționare a Justiției, fiindcă nu are cum să oprească efectele Ordonanței. Actul normativ va produce consecințe după trei zile din momentul publicării în Monitorul Oficial și până în ziua în care instanța de contencios-administrativ ar dispune suspendarea. Așadar, rămân cel puțin câteva zile în care aleșii vor putea să se mute de colo-colo, după cum le dictează conștiința, interesul sau presiunile la care vor fi supuși. Cum nici o lege nu poate dispune retroactiv, nici măcar admiterea excepției de neconstituționalitate la Curtea Constituțională, „transferurile”din perioada de mini-mercato politic vor trebui să fie admise ca fiind legale.
Consecința imediată și vizibilă va fi dispariția unui partid, la fel de abruptă precum i-au fost și apariția și ascensiunea. Socialiștii și liberalii nu vor pierde prea mulți consilieri sau primari, fiindcă unii speră să rămână la putere iar ceilalți să o preia la scurt timp după alegerile prezidențiale. În unele cazuri, oameni de-ai lui Voiculescu, ajuns între timp la închisoare, vor trece probabil la socialiști, câțiva liberali la PLR-ul lui Tăriceanu, aliat cu PSD, și câțiva democrat-liberali la PMP-ul lui Udrea. Însă acei 1-2 consilieri PPDD din fiecare consiliu local sau județean din țară, în total peste 3000, vor opta de această dată pe față fie pentru stânga fie pentru dreapta. Din această cauză, este așteptat ca în două-trei săptămâni „partidul săracilor”, cum a fost catalogat, să devină istorie.

Editorial publicat Monitorul de Botoșani 29.08.14Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: