Cum se câștigă alegerile în România


Feriți de ochii opiniei publice, acaparată de spectacolele televizate al arestărilor cu mascați, cătușe și politicieni expuși în ușa dubei sau de transmisiunile dezbrăcate de inhibiții de la mare, guvernanții, în frunte cu neobositul Dragnea, un fel de șef peste baronii și primarii țării, pun la cale o lovitură de proporții. După ce s-a declarat încântat de noua prevedere legală potrivit căreia primarii nu mai sunt incompatibili cu funcțiile de reprezentanți în consiliile de administrație ai firmelor aflate în subordinea consiliilor locale și județene, vicepremierul pregătește acum o ordonanță prin care să dea iama în primarii opoziției: două săptămâni în timpul cărora orice primar poate să treacă la ce partid vrea fără a-și pierde funcția.
Propunerea legislativă prin care primarii și președinții consiliilor județene sunt reprezentanții de drept ai comunelor, orașelor, municipiilor și județelor în adunările generale ale asociației de dezvoltare intercomunitară a fost adoptată la sfârșitul sesiunii parlamentare trecute, în ciuda protestelor vehemente ale Agenției Naționale pentru Integritate și permite aleșilor locali să facă parte sau să conducă chiar consiliile de administrație ale firmelor aflate în subordonarea consiliilor locale și județene. Până a fi adoptat noul act normativ, aceste firme – bătaia fiind de fapt pe două domenii de activitate, respectiv apă-canal și administrarea domeniului public, erau conduse de directori angajați din afara aparatului administrativ și care dădeau socoteală consiliilor în plenul acestora. Legea adoptată în iunie de Parlamentul României, la inițiativa a șase deputați PSD, re-centralizează întregul proces, strângând mai multă putere – citește bani – în mâinile liderilor locali. Cum în toamna trecută plafonul concesiunilor directe de lucrări, adică fără licitație publică, a fost ridicat la 100.000 euro și cum, potrivit noii legi, primarii pot conduce direct firmele care concesionează aceste lucrări unor terți, calea spre răsplătirea activiștilor credincioși, căpătuirea neamurilor și parandărăt cât cuprinde este larg deschisă.
În ceea ce privește noul act normativ propus de vicepremierul Dragnea, bazat pe un precedent din 2006 votat de majoritatea PNL-PDL, care ar pemite trecerea primarilor și președinților de consilii județene de la un partid la altul eliberați de sub sancțiunea pierderii funcției, motivația guvernanților pornește de la o situație reală însă scopul nedeclarat este de a ascunde adevărul și de a realiza, în cele din urmă, cu totul altceva. Bulversarea politică din ultimele douăsprezece luni a produs, este adevărat, dezechilibre grave la nivelul consiliilor locale și județene. Fostul USL, votat masiv, s-a spart, astfel încât alianțele s-au restructurat și în multe consilii din țară au fost schimbați fie vicepreședinții, fie viceprimarii. Un consiliu aflat în sprijinul primarului sau președintelui i-a devenit ostil peste noapte, fiindcă noii alianțe dintre PNL și PDL i s-au alăturat, după cu totul alte reguli decât cele de la București, consilieri locali de la PMP, PLR, FC sau PPDD, după cum a bătut vântul intereselor și prieteniilor din fiecare localitate sau județ. La nivel parlamentar, migrația politică a fost pe tot parcursul celor 25 ani de democrație post-decembristă una dintre cauzele majore ale corupției la cel mai înalt nivel, de vreme ce a permis constituirea unor majorități complet diferite de suma votului popular. La nivel local migrația a avut un singur scop, de cele mai multe ori mărturisit fără jenă chiar de către subiecții ei: banii de la guvern și de la județ. Nici de această dată nu este altfel! Amenințarea proferată acum în direct de către autorul ei a fost următoarea: „… sunt foarte multe proiecte europene care au nevoie de hotărâri în CL și CJ și în cele mai multe cazuri, majoritatea devenind ostilă primarilor, aceștia nu mai pot adopta hotărârile necesare.” Ce se poate înțelege de aici decât că localitățile și județele care nu se conformează nu mai văd banii de investiții, chiar dacă alocările bugetare au fost deja aprobate?
Coroborați cele două acte normative descrise mai sus, cel aprobat deja și cel aflat pe masa de lucru a Guvernului, respectiv posibilitatea primarilor și președinților de consilii județene de a încredința lucrări valoroase fără licitație, din postura de conducători ai firmelor de apă-canal și administrarea domeniului public, cui doresc ei, adică firmelor care îi sprijină financiar, fie prin donații la vedere fie prin întoarcerea unui comision, cu libertatea de a trece sub pulpana puterii fără riscul de a-și pierde funcția și veți înțelege cum se câștigă alegerile în România.
În Franța, Guvernul a demisionat ca urmare a rezultatelor sub așteptări obținute în economie dar si a discordiei grave între miniștrii economiei și educației, pe de o parte și premier, pe de altă parte, în privința măsurilor de luat pentru redresarea țării, după ce președintele socialist, câștigător cu un program de stânga, a cârmit discret sprea dreapta. În România, după două trimestre de scădere consecutivă, adică în plină perioadă de recesiune oficială, Guvernul are cu totul alte planuri. Cum să pună jugul pe cât mai multe primării și județe și cum să ungă și să perfecționeze mașinăria de vot pentru prezidențialele din toamnă.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani, 26.08.14.Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: