O lămurire juridică cu privire la susținerea Elenei Udrea de Președinte


Pe lângă trecerea în neființă a celui care a înființat prima companie privată din România după 1990, știrea de azi, de pe buzele tuturor, a fost faptul că Elena Udrea a fost desemnată prezidențiabil din partea PMP. Diva în blugi, după nominalizarea sa de către populari drept candidat în lupta pentru Cotroceni, a anunțat că va avea o discuție cu Președintele României în urma căreia speră să obțină de la acesta susținerea în bătălia din iarnă.

Dincolo de ridicolul situației, asupra căruia nu doresc să mă opresc, au apărut imediat diverse ipoteze dintre care una, susținută de http://www.stiripesurse.ro/document-udrea-ii-poate-cauza-probleme-penale-lui-traian-basescu/?fb_action_ids=572189169570204&fb_action_types=og.likes

și de http://www.dcnews.ro/traian-basescu-obligat-sa-il-sus-ina-pe-cristian-diaconescu-in-lupta-cu-elena-udrea-pentru-palatul-cotroceni_451505.html

mi-a atras atenția, fiind total eronată, din punctul meu de vedere. Site-urile menționate subliniază că Elena Udrea nu poate fi susținută, cu semnătură pe listă, de președintele Traian Băsescu pentru că acesta și-a oferit susținerea pentru candidatura lui Diaconescu. Președintele Traian Băsescu a semnat pentru susținerea candidaturii lui Cristian Diaconescu în cursa pentru Cotroceni, pe vremea când acesta era prezidențiabilul PMP, fiind chiar primul lui susținător.

„Am avut o discuţie cu preşedintele, de rutină. Am vorbit despre probleme de politică internă, de politică externă, în special despre criza din Ucraina. I-am solicitat să-mi facă onoarea de a semna primul pe lista mea de susţinători pentru candidatura în alegerile prezidenţiale. A făcut-o, cu toate datele de rigoare, care trebuie consemnate”, a declarat Cristian Diaconescu pe 28 iulie, potrivit Mediafax.

Conform legii, spun adepții acestei teorii, odată ce ai semnat pentru susținerea unei candidaturi, un alegător nu poate susține alt prezidențiabil. În argumentare, citează dispozițiile articolului 4 din Legea nr. 370 din 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, care prevede:

(1) La alegerile pentru Preşedintele României se pot prezenta candidaţi propuşi de partide politice sau alianţe politice, constituite potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, cu completările ulterioare, precum şi candidaţi independenţi. Partidele şi alianţele politice pot propune numai câte un singur candidat. Partidele membre ale unei alianţe politice care propune un candidat nu pot propune şi candidaţi în mod separat.

(2) Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine un singur candidat.

Numai că lucrurile nu stau chiar așa în cazul celor doi, până mai ieri colegi. Când a semnat pentru Cristian Diaconescu, acesta era candidatul PMP. Așadar a semnat pentru un Cristian Diaconescu, candidat din partea unui partid, nu a unui om ca simplă persoană fizică. În acest sens trebuiesc interpretate dispozițiile aliniatului doi din lege („Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători”). Și doar în aceste condiții ”Un alegător poate susţine un singur candidat”. Ulterior însă semnării susținerii lui Cristian Diaconescu, acesta și-a dat demisia din PMP și a anunțat că va candida ca independent.

Ceea ce înseamnă că:

  • Dacă TB îl susține pe Cristian Diaconescu, trebuie să își dea o altă semnătură de susținere pentru un Cristian Diaconescu – candidat independent. Deoarece a semnat o listă pe care scria ”Susținere pentru Cristian Diaconescu – candidat PMP”, ori această candidatură nu mai există, s-a dus pe apa sâmbetei.
  • Dacă vrea să o susțină pe Elena Udrea, poate să o facă liniștit, prima listă în care l-a susținut pe Cristian Diaconescu e nulă.

Așadar, Elena Udrea, atunci când îi va cere lui Traian Băsescu să semneze susținerea sa la prezidențiale, nu îl bagă la apă, cum au încerca să demonstreze reprezentanții acestei teorii. Că va semna sau nu, asta este o altă socoteală, dar are toată libertatea să o facă, fără a încălca articolul din lege mai sus menționat.

PS. Sau, așa cum mi-a spus un amic, Adrian Patras: ”Lucrurile sunt chiar mai simple decât atât: o listă produce efecte doar după ce este depusă la BEC. Până atunci e o foaie de hârtie cu nume şi date, pentru care nu răspunde nimeni, nici măcar cel care le dă certe prin semnătură. Dacă lista nu se depune, e ca şi cum nu a existat”Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Te ambalezi degeaba. Hartiile cu semnaturile pentru sustinerea candidatului sunt depuse la tribunal de partidele respective. Cum PMP o va sustine pe EU, de acum inainte, toate hartiile semnate de sustinatorii lui CD vor fi anulate. (Distruse.) PMP nu va veni cu aceste semanturi la tribunal. CD a anuntat ca va candida independent. Deci va incepe sa-si faca propria echipa si sa adune semanturi fara sprijinul PMP. Care -oricum- l-a sabotat mai mult decat l-a ajutat… Deci, de ce te agiti ….?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: