Amatorim și cârpeală în politica bugetară


România este exact ca majoritatea țărilor conduse de regimuri totalitare, cu cât Guvernul impozitează mai mult cu atât se duce toată economia în partea nefiscalizată. La fel ca și creşterea TVA, noua acciză pe carburanți a adus la început o creștere de venituri, după care, în scurt timp, a început să aducă din ce în ce mai puțin, fiindcă la fel cum economia a învățat să se ascundă de TVA și transportatorii au învățat să se ascundă de acciză. Normele prin care li se garantează returnarea unui cuantum din sumă nu au intrat în vigoare, astfel încât majoritatea transportatorilor circulă pe teritoriul țării pe drojdie, cum se spune, și fac plinul de îndată ce au trecut granițele.

Alta acum. După ce premierul s-a luat de brăcinari cu președintele în privința scăderii CAS, anunță acum creșterea contribuției la sănătate, de la 11,5 la 14%. În lipsa unei strategii economice pe termen lung, aplicarea arbitrară a unor măsuri gândite contabil, iei de aici și pui dincolo, duce la discriminare și distorsiuni grave în economie. Un exemplu doar: reduce orice motivaţie pentru cetăţenii sau firmele cu venituri mici să obţină venituri mai mari pe căi legale. Vor încerca mereu să-şi îmbunătăţească situaţia personală, dar asta va însemna că se vor ascunde de impozitele, accizele și taxele pe care le plătesc acum cei cu venituri la care ei aspiră.

Este ca și veșnica poveste cu bogații care nu plătesc taxe și care nu este nici pe departe adevărată așa cum este mereu reluată de guvernanți, cum remarca nu demult cunoscutul analist economic și financiar Florin Cîțu, într-un interviu luat de Andreea Pora pentru Revista 22. Da, nu plătesc taxe cei care sunt corupți și în relație cu puternicii zilei, cei abonați la sifonul bugetar și cu pile la ANAF sau la DNA, dar restul plătesc, şi încă prea mult față de cât pot duce ei și angajații lor. Pe cei din urmă statul ar trebui să-i protejeze, pentru că ei oferă dinamica acestei economii. Când statul va înțelege să facă un pas înapoi, ei vor veni singuri în economia fiscalizată. „Statul ar trebui să-şi folosească resursele de control pentru eliminarea corupţiei, dar tocmai aici nu are niciun interes, pentru că este vorba de firme de stat sau firme care lucrează cu statul şi, mai ales, resurse personale pentru cei care reprezintă statul” – mai spune analistul citat.

Suntem martorii și în același timp victimele unui fel de haloimăs ideologic și economic. Asta se întâmplă atunci când votul este exclusiv negativ, jos „cutare”, în loc de a da gir unor persoane responsabile, cu program coerent și coloană vertebrală. Guvernul rezultat din cei 70% de „nu”, populat cu miniștri incompetenți, numiți pe prietenii și cumetrii, face acum o nouă rectificare bugetară, în binecunoscutul stil gherghino-comunist: cârpeli pe la sănătate, interne și drumuri. Așa cum era de prevăzut, chiar și de către amatori, noile biruri, cum sunt „taxa pe stâlp” și acciza suplimentară, au diminuat drastic atât consumul cât și investițiile însă efectele se vor resimți cu adevărat abia în bugetul anului viitor.

Viața unei țări poate fi redusă, pentru exemplificare, la viața oricăreia dintre comunitățile mai mici care o compun. Primarul e președintele, consiliul local este parlamentul iar aparatul primăriei este executivul, adică guvernul. Ați fi de acord ca economistul șef să fie unul de pe vremea comuniștilor care nu știe decât una și bună, cum a învățat el acum 50 ani? Adică să crească sau să mai inventeze o taxă de câte ori nu mai are bani. Astăzi metodele ar trebui să fie altele: să găsească metode prin care să ajute gospodarii satului să producă mai mult, pe copiii lor și pe venetici să ridice case noi în sat, pe comercianți să vândă mai ieftin, respectiv mai mult. În aceeași ordine de idei, ați fi de acord să lăsați toți banii comunității pe mâna unuia sau uneia care i-ar împărți imediat cu prietenii primarului, pentru lucrări făcute de mântuială iar ceea ce i-ar mai rămâne să dea la săraci de pomană în loc să ceară consiliului local să creeze pentru ei locuri de muncă?

Răspunsurile la întrebările formulate mai sus ar trebui să fie nu. La fel cum nu ar trebui să-i mai lăsăm pe cei din fruntea țării să facă nestingheriți toate astea. Din 2011 până acum au avut loc sau se pregătesc alegeri anticipate în Bulgaria – a doua oară în doi ani, Slovenia – a doua oară în trei ani, Cehia, Letonia, Slovacia, Serbia, Macedonia; mai peste tot guvernele au căzut din cauza incapacităţii de a redresa economia după criză sau din cauza unor scandaluri de corupţie. Numai că noi în loc să protestăm, să ne manifestăm nemulțumirile pe toate căile îngăduite de lege, ne distrăm pe seama hoțiilor lor, a gafelor lor și , mai ales, pe seama prostiilor pe care le debitează la foc automat în fiecare seară, pe mai toate televiziunile. Din cauza asta ducem cel mai scump trai în cea mai săracă țară a Uniunii Europene.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani, 31.07.14Categorii:Politica în cuvinte

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Amatorim și cârpeală în politica bugetară | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: