Terfelirea unui simbol național


Atunci când ești un nimeni și speri să fii băgat în seamă, una dintre tactici este să te iei de cineva cunoscut. Cu cât mai cunoscut cu atât mai bine, iar dacă este celebru și cel mai apreciat în domeniul respectiv – și mai bine. Dar dacă este un simbol național?

Imaginea celui mai mare scriitor român din toate timpurile, Mihai Eminescu, este folosită de o campanie on-line a unei firme, privind testele pentru depistarea bolilor venerice. „Bolile cu transmitere sexuală nu sunt ceva nou. Singura diferență e Veneris. Unicul kit de autotestare BTS din România disponibil on-line și în farmacii”, găsim acest anunț pe pagina de Facebook a firmei care a ilustrat textul cu imaginea poetului național. „Cum vă permiteți să folosiți de imaginea lui Mihai Eminescu pentru asta?”, a fost doar una dintre miile de întrebări civilizate ale cititorilor revoltați, fiindcă nu o să reproducem aici potopul de înjurături de pe site-ul respectiv. Răspunsul celor de la firma Veneris a fost: „E important să știi că ești bine. Noi doar spunem că acum există un test pentru acasă care să înlăture orice îndoieli. Bolile cu transmitere sexuală sunt mai virale decât orice controversă. Statistica arată că 50% din români contactează o boală cu transmitere sexuală pe parcursul vieții. În jurul lui M. Eminescu s-a creat o controversă ce ar fi putut fi ușor soluționată de testele noastre. A fost, nu a fost? Noi nu știm și nici nu oferim o ipoteză. Tot ce punem la dispoziție acum este un test nou pentru o problemă veche. Au existat 125 de ani de controversă când poate 125 de ani de educație sexuală ar fi fost mai utili”, adaugă cei de la Veneris. Simplu și aparent eficient, nu-i așa? Da – dovadă că și noi am fost nevoiți să consemnăm numele impertinentei firme – dar murdar și inatacabil altfel decât în plan moral. Din noul cod penal au dispărut pedepsele pentru ofensa adusă simbolurilor naționale, dar chiar dacă acestea nu ar fi fost abrogate, este poetul cel mai de seamă al românilor un simbol al lor? Dacă da, cine și cum apără acest simbol?

Ministerul Culturii a reacționat imediat: „portretul marelui poet român, Mihai Eminescu este folosit abuziv în contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice. Ministerul consideră că acest gen de acțiune este revoltătoare și nu se află în conformitate cu bunele uzanțe și exploatarea normală a operei artistice. Ministerul Culturii își exprimă profunda indignare cu privire la folosirea imaginii celui mai important poet român în scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire… Ministerul Culturii solicită firmei care derulează această campanie publicitară să respecte prevederile legale cu privire la bunele uzanțe ale operei poetului Mihai Eminescu, iar pentru a nu contraveni exploatării normale a operei, să renunțe imediat la folosirea în scop comercial a imaginii marelui poet.” Urmarea acestui comunicat este zero. Nu există mijloace legale de coerciție în asemenea situații. Ba, mai mult decât atât, în lipsa unei reacții a Uniunii Scriitorilor (mai există?) sau a societății civile, prin nenumărate ONG-uri care își fac un scop de onoare în promovarea literaturii române, cei de la ActiveWatch, un ONG care activează în domeniul monitorizării presei, cer Ministerului „să revină asupra comunicatului” pe care îl consideră iresponsabil prin pericolul la care expune sănătatea publică. „Suntem totodată convinși că dacă Eminescu ar fi fost în viață, ar fi fost fericit să sară în apărarea sănătății oamenilor și ar fi participat la campania de limitare a riscurilor de transmitere a bolilor sexuale” – mai spun cei de la ActiveWatch. Ceea ce ne face să ni-i imaginăm pe Nichita Stănescu în fruntea unei campanii de combatere a consumului de alcool sau pe Mihail Sadoveanu simbol al celei mai recente diete raw-vegan. Cum în acest domeniu, nu mai sunt nici limite și nici principii morale, orice devine posibil.

Procedeul este des întâlnit în literatură, în politică, în sport. Nenumărați juni imberbi și-au început carierele publice persiflând săi chiar insultând mari personalități ale vremii. Așa și cei de la Veneris. Pentru ei este foarte puțin important că au ajuns de râsul curcilor în presă sau pe rețelele de socializare. Probabil acum își închipuie că dobândind notorietatea mult visată peste noapte, cu acest sacrilegiu, vor rupe piața cu vânzările și, cel mai probabil, cei care au imaginat campania publicitară negociază acum prime grase pentru succesul fulminant.

Dezamăgirile noastre însă, ale celor care încă mai țin de însemne și simboluri naționale, rămân. Nu imprimarea unor portrete pe diverse produse comerciale ar trebui să readucă în conștiințele tinerilor operele acelor oameni ci cunoașterea contribuției lor la cultura națională. Fără ea, orice neam își pierde identitatea.

Editorial publicat in Monitorul de Botoșani, 30.07.14.Categorii:Politica în cuvinte

4 răspunsuri

 1. Bine inteles ca orice om normal se simte solidar cu Monitorul de Botosani si dezaproba folosirea imaginii poetului nostru.Multe ma fac sa cred ca e un plan calculat.Poate s-ar fi gasit un clasic marxist pentru a fi folosit in acest scop.Oricum si raspunsul e cusut cu ata alba si taccerea scriitorilor.

 2. Da, noilor emanați ai literaturii nu le mai convine faptul că nu pot depăși geniul lui Eminescu. Și-atunci, mai bine îl lăsăm să moară încă o dată,

 3. Nu stiu daca mai exista in alta tara, lipsa de respect pentru valorile nationale care exista la noi.

  M-a revoltat nespus cand am aflat din ziar ce se permite sa se asocieze cu numele lui Eminescu. Dar m-au revoltat si multe altele si am avut sentimentul ca trebuie sa traiesc cu ce simt pentru ca nimanui nu-i pasa.

  Daca ar incerca cineva sa faca acelasi lucru in alta tara , ar avea probleme mari. In alte tari sentimentul national este chiar mai sus de religie. Asta consider ca este exagerat, dar sa ajungi sa-ti calci in picioare ce te reprezinta in lume este anularea ca natie.

  La fel m-a durut sa aflu de la o prietena a mea plecata de multi ani din tara, ca voia sa se intoarca definitiv in Romania. Nu vorbesc de o persoana oarecare. Au terminat facultatea la Iasi si ea si sotul ei, au facut studii postuniversitare in strainatate, iar dorul de acasa, dupa multi ani, i-au facut sa se gandesca sa-si caute servici in tara. Ce credeti ca au gasit? Brate deschise? Nici vorba… Raspunsul a fost : Vreti sa veniti in tara sa ne luati posturile….?!
  Asa primesti un om pregatit?
  Bineinteles ca s-au intors de unde veneau…

  Si cati sunt ca ei, care ar vrea sa revina…

  De ce se permite sa se rascoleasca mizerii? Cineva incepuse sa strige la un moment dat despre Stefan cel Mare, ca era… si ca dregea… Cand n-a facut pentru tara nimic bun si contructiv,cum
  se permite sa apara in fata lumii
  comentarii infecte la adresa unui
  conducator de talia lui Stefan cel Mare???

  Iti aprinzi paie in cap daca incerci sa
  faci acelasi lucru in alta tara despre un
  erou national al tarii respective….

Trackback-uri

 1. Terfelirea unui simbol național | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: