Vor mai fi procese aranjate?


Am salutat apariția Legii 118/2014, publicată în Monitorul Oficial în 24 iulie, în vigoare din 27 iulie a.c., care modifică art. 83 și 81 din legea 303/2004 (privind statului judecătorilor și procurorilor) și care prevede:
” (1) Nu beneficiază de pensia de serviciu .. şi de indemnizaţia … judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie…
(2) Punerea în mişcare a acţiunii penale pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1) atrage, de drept, suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de serviciu, dacă aceasta a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public.
(3) Dacă se dispune clasarea, renunţarea la urmărirea penală, achitarea, încetarea procesului penal sau renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, acesta este repus în situaţia anterioară şi i se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale sau, după caz, diferenţa dintre aceasta şi pensia din sistemul public încasată după punerea în mişcare a acţiunii penale.”

Analizând dispozițiile legii mai sus menționate, ne oprim asupra câtorva considerente:
– este interesant de studiat dacă magistraților, deja condamnați pentru fapte de corupție, infracțiuni asimilate faptelor de corupție sau în legătură cu acestea, li se vor tăia, din 27 iulie, pensia specială (cel mai proaspăt caz fiind al judecătorului Costiniu, condamnat în aceste zile la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, având o pensie specială de 16.000 de lei) sau dacă avocații lor vor susține că ”legea dispune numai pentru viitor” și, pe cale de consecință, nu li se adresează. Credem însă că nici magistrații condamnați până la apariția legii nu vor mai beneficia pe viitor (de la intrarea în vigoare a legii – 27 iulie a.c.) de pensia specială, concluzie care se desprinde din interpretarea conjugării verbelor – predicate – din articolul (1) de mai sus (”nu beneficiază”, ”au fost condamnați”), ”chiar ulterior eliberării din funcţie”
– magistrații care au ieșit deja la pensie nu vor mai sta liniștiți dacă se știu cu musca pe căciulă, orice dosar penal care se va deschide cu privire la ”o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie” care i-ar avea în vedere, va avea drept rezultat aplicarea dispoz. art. 2, respectiv suspendarea plății pensiei de serviciu, până la soluționarea definitivă a cauzei și, funcție de stabilirea sau nu a vinovăției lor, condamnarea – cu eliminarea definitivă a pensiei speciale sau achitarea – cu plata tuturor sumelor de care au fost văduviți în timpul cercetării penale și a judecății.
– Efectele legii vor fi benefice, mulți magistrați vor sta pe gânduri și vor cumpăni dacă merită să ia mită sau să aranjeze dosare cu colegii – uneori pe sume derizorii – pentru a da o soluție favorabilă într-un dosar, având în vedere că, pe lângă condamnare, riscă să piardă și pensia specială care este substanțială, (80% din veniturile ultimei luni).
– Legea poate fi considerată, în ceea ce privește dreptul la pensie specială (de serviciu) pe care îl au magistrații, o confiscare extinsă pentru cei care vor fi declarați, printr-o sentință definitivă, vinovați de fapte de corupție. Spun confiscare extinsă pentru că pensia specială a fost atribuită de legiuitor luându-se în considerare întreaga activitate de magistrat dar ea va fi eliminată în totalitate, chiar dacă magistratul respectiv va fi condamnat pentru fapte de corupție care au legătură cu unul sau mai multe dosare pe care le-a instrumentat, nu însă cu toate dosarele.Categorii:Juridice

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Vor mai fi procese aranjate? | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s