Acest neamț cu vorbe puține


Am ascultat conferința de presă a lui Klaus Johannis, desemnat de PNL să reprezinte dreapta liberală în bătălia pentru Cotroceni. Sigur, urmează runda a II-a, după ce și PDL, proaspăt fuzionat cu FC, o să-și desemneze candidatul, între cei doi urmând să aibă loc duelul final. Dar când în sondaje Johannis se apropie cel mai mult de procentele lui Ponta, îmi pare că este destul de clar, neamțul va fi candidatul dreptei unite, fuzionate sau nu, la prezidențiale.

Are șanse să câștige fotoliul de la Cotroceni? Dacă partidele de dreapta or să-și ascundă orgoliile adânc, într-o pivniță întunecoasă, încuindu-le cu 7 lacăte până după alegeri, și-or să lupte cu toții pentru neamț, are. Dacă nu, victoria lui Ponta e ca și asigurată căci e simplu să câștigi când adversarul își trage singur palme. Și nici măcar nu va fi nevoie ca PSD să scoată din joben principiul ”Divide et impera”, dreapta se va ”divide” singură, lui Ponta rămânându-i numai ”impera”, fără să ridice vreun deget.

Personal, cred în seriozitatea lui Klaus Johannis, pe omul ăsta nu l-aș vedea dansând la nici o sărbătoare în care este prezent vreun Mondial, nici hăhăind, nici bătând-o pe spate pe Angela Merkel sau bătându-se pe burtă cu orice alt politician român sau străin. Are o politețe rece, nemțească și un discurs care spune fix cât trebuie ba chiar și mai puțin decât atât, cu care românul nu este obișnuit.

Dubiile mele cu privire la victoria lui Johannis derivă din analiza mai multor elemente:

–        Imposibilitatea renunțării celorlalți lideri de dreapta la orgolii. În mod clar sunt orgolii fără fond dar tocmai din cauza asta, sunt cu atât mai mari. Da, nu-i văd pe liderii dreptei să se încoloneze fără să crâcnească în spatele lui Klaus, chiar în condițiile în care Johannis a asigurat că dacă PNL (cel vechi) va da candidatul la prezidențiale i se pare firesc ca celălalt partid (PDL) să îl desemneze pe Primul Ministru. Pe cale de consecință, într-un asemenea scenariu, în cazul în care opoziția unită va răsturna guvernul Ponta, îl putem avea ca Prim Ministru pe un Cătălin Predoiu sau pe un Mihai Răzvan Ungureanu, doi oameni care îmi par la fel de serioși ca și Johannis. Și spun asta cu toate că MRU este pro exploatarea cu cianuri a aurului, metodă cu care personal nu sunt de acord. Dar între un Ponta total iresponsabil, prefer un MRU sau Predoiu care-mi par cu capul pe umeri.

–        Discursul minimalist al lui Klaus Johannis. Ehei, aici Johannis poate avea o reală problemă. Chiar dacă mie îmi plac răspunsurile seci ale neamțului care lasă ziariștii fără cuvinte, nu pot uita că pentru a ajunge la Cotroceni îi trebuie 5 milioane de voturi. Ori mie alegătorul roman, în marea lui majoritate, îmi pare o Mărioară de la țară care, pusă să aleagă între un Ion ca soț și un Klaus, îl va alege pe Ion. Asta deși Ion e bețiv cheltuindu-și toți banii la crâșmă, nu este gospodar, îi șoptește vorbe frumoase de dragoste dar aruncă ocheade și celorlalte fete din sat, în timp ce Klaus e sobru, serios, prea arar îi spune te iubesc dar o arată în fiecare zi, ajutând-o când îi este greu, fără să aibă ochi pentru nimeni altcineva; e gospodar și nu l-ai vedea la crâșmă nici să-l pici cu ceară. Numai că, așa cum ar spune Mărioara, ”Ion e simpatic chiar dacă mai are defecte, Klaus este un urâcios”

–        Problemele de incompatibilitate ale lui Klaus Johannis. E adevărat că la instanța de fond, neamțul a câștigat dar ANI, vigilent, a făcut recurs care se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Or dacă va pierde, în lumina proaspetei Decizii a CCR care a dat o interpretare clară sintagmei ”aceeași funcție” ca fiind echivalentă cu ”orice funcție”, drumul lui Klaus se va opri mai înainte de a fi aprobată arhitectura lui.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , , ,

5 răspunsuri

 1. ridica el, mai multe degete… agentii acoperiti din dreapta sunt un efort deosebit. Doar nu crezi ca aia nu costa nimic…

 2. Nimic din toate astea. Klaus va fi iepurele lui MRU in care evreimea atlantica investeste bani cu nemiluita. E o eroare sa mai crezi ca alegerile se fac la urne. Se fac ca in al doilea mandat al lui BASE.
  Dar e preferat de Marele Licurici si Ponta. Asa ca vom vedea..
  Oricum, la urne ar fi cam 18 % pentri Klaus, din 20 % prezenta reala la urne.
  O revolutie proletara ar mai rezolva totul insa nu acum. Lumea e anesteziata.

 3. nu mai spune nimeni nimic de afacerile pur romanesti ale neamtului? Casele si averile dobandite din meditatii?

  • Luii Eugen.Habar nu am cum cu casele sau ratele in Ro. dar cred ca e l fel oriunde.Ca sa ai 6 case in „n” ani,nu e o minune.Depinde mult de varsta.Pentruca daca ai 2 salarii,iar faci un credit ptr 2 case,cu chiria luate i-ti cam acoperi creditul.Deci nu poi din buzunar.Peste 3-4 ani repeti miscarea.Totul depinde mai mult de chibzuinta omului.Eu asa mi-am luat casa de cca 300 mp,si am platit-o in 9 ani,stand si eu cu familia in ea si chiriasii.Dar lumea era cinstita.Nici nu stiam numele chiriasilor,si nici nu incuiam usile.Acum,off.Alta e situatia.Si apoi,tineretul nu e curajos.Nu risca.ori fara risc nu faci nimic.Pacat ca sunt prea batran.

Trackback-uri

 1. Acest neamț cu vorbe puține | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: