Merită să te prezinți la Bac?


În Statele Unite este un business, o afacere de miliarde de dolari, în Franța un test foarte serios și cu relevanță socială clar desemnată, în China înseamnă totul sau nimic, distanța dintre sapă și mapă, examenul cel mai important din viața unui cetățean al republicii. În România, Bacalaureatul este la fel ca întreaga societate care îl organizează: o bălăcăreală, la limita dintre semnificativ și nesemnificativ, aranjabil așa cum la noi se poate aranja orice prin spitale, judecătorii sau în administrație.
Cu toate camerele de supraveghere, cu toate eforturile profesorilor, materializate în sute de ore de pregătire și simulare a examenului, cu toate avertismentele părinților, tinerii continuă să dezvolte un fel șmechereală bășcălioasă în privința acestui examen. Și este firesc să fie așa, de vreme ce nici măcar cei care îl organizează nu-l mai iau în serios. Cum altfel poate fi interpretat gestul Guvernului de a aduce prin Ordonanță de Urgență nu mai puțin de 97 de modificări la Legea Educației Naționale? Suntem de părere că de data aceasta, Guvernul se află într-o gravă eroare, dacă nu chiar într-o formă de abuz calificat. Nu numai că a depășit cu mult orice record al cabinetelor precedente în materie de ordonanțe de urgență dar de această dată modifică o lege de maximă importanţă națională ocolind atât dezbaterea parlamentară cât și pe cea publică. Specialiști reputați în domeniu afirmă fără ezitări că modificările introduse peste noapte vor afecta grav exercitarea funcțiilor publice pentru care sunt stabilite obligații privind regimul juridic al incompatibilităților și conflictelor de interese, dar și procesul de învățământ în sine, prin încurajarea dezinteresului pentru studiu și pentru obținerea calificativelor pe merit. Este foarte probabil ca așa zisă grijă față de cei care nu au reuşit să-şi dea bacalaureatul să ascundă sub faţada solidarităţii sociale un interes vădit financiar, respectiv protejarea universităţilor care, în lipsa finanțărilor de la buget, ar sucomba fără zecile de mii de studenți-clienți. De asemenea, este de domeniul evidenței că relaxarea criteriilor de construire a unei cariere didactice şi a condiţiilor de acces la doctorat tocmai în această perioadă de glorie a procedeelor tip copy-paste va accentua procesul de degradare a standardelor academice.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa prin care Guvernul a modificat Legea Educaţiei. Decizia pare să fie la îndemâna Avocatului Poporului și este foarte probabil ca dacă va trimite ordonanţa la CCR aceasta să fie respinsă. Misiunea Ombudsman-ului, cum este denumit în Suedia, țara din care am copiat această instituție, este însă foarte dificilă, fiindcă ea presupune ca el să atace un act emis tocmai de către guvernul care l-a numit. O situație forțată de împrejurări și oarecum anormală de vreme ce, aşa cum arăta la un moment dat Comisia de la Veneţia, ordonanţele de urgenţă ale Guvernului ar trebui să fie contestate la Curtea Constituţională de către membrii Parlamentului, la fel ca proiectele de lege, ceea ce la noi nu se întâmplă.
Noua acțiune a guvernului socialist reaprinde puternicul conflict președinte-premier, dincolo de intrigile mărunte ale desemnării unora sau altora în demnități mai mult sau mai puțin meritate și dincolo de nesfârșita gâlceavă între ocupanții celor două funcții în privința reprezentării internaționale. Legea fundamentală este și acum, după cum o dovedesc nenumăratele conflicte izbucnite între cei care o invocă, la fel de neclară, confuză și chiar contradictorie în anumite privințe. Ca și în acest caz, care ilustrează cum nu se poate mai bine posibilitatea ca un grup restrâns de funcționari, fie ei și guvernamentali, să poată viola precesul legislativ după interesele imediate ale unor grupuri de presiune. Tentativa de modificare a Constituției pare să fi fost un simplu foc de paie, menit să-i acorde la timpul respectiv oarecare importanță lui Crin Antonescu, cel care în calitate de prezidențiabil al defunctei USL avea mare nevoie să fie în prim planul acțiunii politice. Eșecul lamentabil al comisiei condusă de fostul lider liberal spune totul despre modul iresponsabil în care decidenții transformă procese de importanță națională în simple jocuri de imagine.
Până la modificarea prevederilor legale care să conțină fără echivoc rolul și atribuțiile fiecăreia dintre instituțiile fundamentale ale statului, astfel încât dezbaterea legislației fundamentale să nu mai poată fi scurtcircuitată, nu ne rămâne decât să ne întrebăm, retoric și cu o oarecare amărăciune, care dintre dintre cei 180.000 de tineri care au dat Bacalaureatul au mai mult de câștigat: jumătatea care l-a promovat sau cea care l-a picat prin nepromovare sau neprezentare? Dacă toate modificările propuse de Guvern la Legea Educației Naționale trec de Curtea Constituțională, în situația în care Avocatul Poporului o va contesta, nu ne rămâne decât să dăm dreptate, fără urmă de tăgadă, celei de a doua jumătăți a absolvenților de liceu.

(editorial publicat in Monitorul de Botosani 09 07 14)Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: