Autentificarea acordului de mediere în fața notarului public


990mmmmm
(Foto de aici)

Tema mi-a fost rezervată la Conferința Mediatorilor desfășurată în 03.07.2014 în sala de conferințe de la Tribunalul București. Pentru că nu știu dacă m-am făcut suficient de bine înțeleasă și pentru că ”verba volant”, am să reiau tema pe blog.

Pentru început nici măcar nu am fost de acord cu exprimarea ”Autentificarea Acordului de Mediere” pentru că în opinia mea notarul public nu autentifică acel act prezentat de părți denumit ”Acord de mediere” care poartă semnătura și ștampila mediatorului ci întocmește un alt act care va avea la bază conținutul acordului de mediere, în condițiile în care acesta din urmă nu încalcă vreo normă legală (Art. 58 punctul 2 – Legea medierii: ”Înțelegerea părților nu trebuie să cuprindă prevederi care aduc atingere legii și ordinii publice”).

Faptul că notarul public nu autentifică înscrisul material denumit ”Acord de mediere” ci întocmește un alt act, care respectă însă voința părților prezente la mediere, voință concretizată în Acord, rezultă din dispoz. Art. 58 pct. 4, 5 și 6 din Legea Medierii precum și a dispozițiilor art. 59 din Legea Medierii raportat la dispozițiile din Legea notarilor.

În fapt, notarul pubic nu autentifică niciodată un act în care părțile nu sunt prezente și nu semnează în fața lui actul cerut spre a fi autentificat. Ori autentificarea acelui înscris material semnat și ștampilat de mediator cu care părțile se prezintă la notar (Acord de Mediere) este un act semnat în fața mediatorului și nu a notarului public iar autentificarea lui (o încheiere de autentificare pusă pe verso, spre ex.) ar înfrânge dispozițiile imperative din Legea notarului public din care amintesc numai cele cuprinse în art. 77, punctul 3 (Legea 36/95 – republicată): ”Pentru autentificarea unui acord de mediere, părțile din acord se prezintă personal sau prin reprezentant legal ori prin reprezentant convențional în baza unei procuri autentice în vederea semnării în fața notarului public și a îndeplinirii tuturor condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege” . Așadar chiar dacă actul cu care părțile pleacă de la notar este identic în conținut cu cel pe care l-au primit de la mediator și chiar dacă el s-ar numi tot Acord de mediere, material, nu este același înscris.

Mai mult decât atât, în condițiile în care Acordul de Mediere privește un transfer de propriate al unui bun imobil, un drept real, partajul asupra unor bunuri imobile sau un o moștenire, actul rezultat de la notarul investit cu autentificarea va purta cu totul alte denumiri decât Acord de Mediere, respectiv: Contract de vânzare – cumpărare, Constituirea unei servituți de trecre, Rezervarea/Constituirea dreptului de usufruct/uz/abitație viageră, Contract de partaj voluntar, Certificat de Moștenitor, etc. În instrumentarea și autentificarea acestor acte care privesc bunuri imobile, notarul va solicita și alte documente fără de care actele autentificate sunt nule sau nu produc efecte juridice față de terți: Cadastru, încheiere de carte funciară, extras de carte funciară, certificate de atestare fiscală, certificate de urbanism, certificat energetic.

Interesant în Legea Medierii mi s-au părut dispozițiile art. 64, punctele c, d, e și f prin coroborarea lor cu dispozițiile art. 60. Se pare că există păreri divergente atât între specialiștii în drept cât și între ei și mediatori, unii interpretând art. 64 aliniat 1 indice 1 ca unul exhaustiv care obligă ca orice Acord de Mediere care privește neînțelegerile părinților cu privire la minorii rezultați din căsătorie să fie finalizat numai de către instanța judecătorească printr-o hotărâre de expedient, alții (printre care mă număr) interpretând mult mai nuanțat dispoz articolului 64 (pct. C,d, și e) prin raportare la art. 60 – existența unor litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești. Aceste aspecte au făcut și ele obiectul  prezentării mele din 03.07.2014, dar despre hotărârile instanțelor, cele de expedient, când și cum este obligat mediatorul să prezinte acordul de mediere doar în fața judecătorilor…, într-un articol viitor.Categorii:Juridice

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Autentificarea acordului de mediere în fața notarului public | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: