Bătălia electorală, faza pe dosare


Bercea
(Foto de aici)

Gata, a început! Este vorba despre asaltul final pentru prezidențialele din toamnă. Dacă până acum s-a umblat cu „finețuri”, adică insulte și amenințări proferate la televiziunile de casă, după clarificările aduse de scorurile la europarlamentare combatanții au scos fiecare artileria grea la bătaie, după cum le este obiceiul, respectiv dosarele penale.
Taberele fiind stabilite și linia frontului demarcată, a început schimbul de focuri. Le-o trage Băsescu baronilor PSD? Poc și socialiștii, direct la temelie, în familia președintelui. Dau anonimii pe internet dosarul de informator al lui Băsescu, revăzut și adăugit cu noi amănunte? Imediat dau alți anonimi, în contrapartidă, stenograma traficului de influență desfășurat direct din biroul premierului, minut cu minut, ca la fotbal. Bonus și înregistrările din dosarul procurorului Panait, care l-ar incrimina pe primul ministru. Sunt voci, și nu puține, care spun că incriminarea fratelui președintelui Băsescu nu este decât un nou episod din serialul „Dragă Stolo”, momentul lacrimogen care i-a adus constănțeanului primul mandat. Și anume, că nu ar fi decât o nouă manevră prin care Băsescu încearcă să obțină aureola de erou al luptei anticorupție cât și un nou val de simpatie populară. Totodată și un bun motiv de răzbunare, de vreme ce este foarte probabil ca președintele să încerce să-și reabiliteze imaginea făcută praf printr-o campanie vastă de arestare a adversarilor săi politici. Limbajul folosit și acuzațiile formulate de denunțătorii lui Mircea Băsescu, neștiutori de carte și infractori notorii cu peste 100 de dosare penale în spate, poate să ducă destul de ușor la gândul că sunt simpli pioni, manevrați cu abilitate de după ușile închise ale puterii.
În realitate, este o luptă pe față între clanuri de putere și influență și orice asociere cu politica internă sau externă a țării trebuie exclusă din ecuație. Tezele potrivit cărora cine îl susține pe premier, în dauna președintelui Băsescu, este vândut rușilor și manevrat de FSB, sau reciproca potrivit căreia cine îl susține pe Băsescu în dauna PSD este pro-occidental și deci un democrat convins, devin ridicole în actualele împrejurări. Fiindcă probele invocate nu sunt inventate în laboratoarele de comunicare de la Kremlin, Washington sau București iar făptuitorii nu au acționat împotriva voinței lor, ci dimpotrivă.
Ceea ce vedem este doar o mică parte a unui stat de tip mafiot-represiv, nu departe de așa zisa democrație rusească sau de fostele dictaturi militare ale Americii de Sud, în care reprezentanții legii – să nu uităm de zecile de cazuri de magistrați și polițiști arestați pentru luare de mită – sunt mână în mână cu interlopii, inclusiv cu cei așa ziși cu gulere albe, și cu politicienii înfipți în banii și resursele statului. Faptele descrise în acuzațiile pe care și le aruncă cele două tabere există și constituie realitatea de zi cu zi a unei țări în care corupția, aranjamentele, intrigile și trădările sunt tradiții împământenite. În afară de legăturile dovedite ale familiei prezidențiale cu un clan care desfășoară o vastă activitate infracțională, se vorbește fie de mituirea președintei ÎCCJ sau a procurorului-șef al țării, fie de o manevră a mult prea puternicului învinuit Voiculescu în tentativa sa de a decredibiliza o justiție care trebuie să se pronunțe în curând împotriva sa. Surprinde doar lipsa de atitudine fermă a instituțiilor specializate în informații în acest amalgam confuz, cu acuzații lansate în spațiul public fără dovezi concludente, cu acuzatori și acuzați care scapă nepedepsiți, stabilind precedente extrem de periculoase.
Practic, trăim ca în Italia de până în 1990, în care Mafia schimba guverne, lichida magistrați și controla toate resursele țării. Numai că în Italia, în 1990, au fost incriminate peste 5000 persoane, au fost desființate peste 400 de consilii regionale și locale, o serie de partide au dispărut pur și simplu iar justiția a fost reclădită din temelii. Traversăm o perioadă în care modele doctrinare clasice „stânga-dreapta” sunt depășite de vreme ce pragmatismul financiar a pus stăpânire definitiv pe democrațiile de tip occidental. În atari condiții, în care stânga guvernează cu măsuri de dreapta în timp ce dreapta luptă să-și dărâme adversarii cu promisiuni de stânga, toți par o apă şi-un pământ. Ne-am înscris de bunăvoie și cu entuziasm într-un sistem global în care, dacă nu suntem în stare să anticipăm evoluția economiei globale și să construim o insulă de securitate, stabilitate și predictibilitate, vom avea parte de aceleași creşteri temporare distruse aproape imediat de furtuni ca cea care zguduie acum scena publică românească. Nu putem face parte dintr-o familie relativ curată, ca cea europeană, câtă vreme continuăm să măturăm gunoiul sub preș. Ne trebuie urgent și nouă nu numai o operațiune „Mani pulite” (Mâini curate, n.r.), aidoma celei care a curățat Italia și a readus-o pe linia de plutire ci și pe cei care au îndeplinit-o, fiindcă ai noștri, evident, nu vor fi în stare vreodată să o facă.

(editorial publicat în Monitorul de Botoșani 21 06 14)Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: