Atac la tiparnița de bani


Camera Deputaţilor a respins, luni, un proiect de lege al PDL care prevedea, printre altele, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale însă va adopta în cel mult două săptămâni un proiect inițiat de PSD cu exact aceeași țintă. Măsura, parte a programului de guvernare anunțat în 2012, pare să fi fost mărul discordiei în relația cu FMI și hotărârea Guvernului de a impune cu orice preț această reducere i-a făcut pe reprezentanții finanțelor mondiale să plece furioși de la București. Motivul pare să fie imposibilitatea acoperirii golului creat în buget de reducerea CAS pentru angajator, chiar dacă ea va fi oarecum neutralizată prin creșterea salariului minim. Studii pertinente arată că nici măcar celebra „taxă pe stâlp” – o invenție ridicolă care a pus pe fugă posibili investitori – și nici măsurile excepționale de înăsprire ale controalelor, anunțate de Guvern, în domeniile muncii la negru sau gri, al colectării de taxe sau al vămilor, nu vor compensa scăderea drastică a încasărilor statului.
România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare. Reprezentanții troicii (FMI, Banca Mondială și Banca Centrală Europeană) vor reveni în toamnă, pentru a evalua și pregăti împreună cu Guvernul României bugetul pentru 2015.
Aici este cheia tuturor evenimentelor politice interne din ultimele zile. Intențiile puterii, nefăcute publice încă, sunt devoalate de schimbarea unor oameni cu funcții cheie tocmai în domeniul construcției bugetare și al politicilor monetare, printr-un atac fără precedent la BNR. Astfel, Gheorghe Gherghina, celebrul autor al tuturor bugetelor naționale din 1986 și până astăzi, alături de Liviu Voinea – ministrul pentru buget al Cabinetului Ponta II, au fost îndepărtați din Guvern și numiți, prin vot al majorității parlamentare, în Consiliul de aministrație al BNR. PSD dă astfel o dublă lovitură: pe de parte scapă de doi incomozi, despre care se spune că ar fi intrat în conflict cu vicepremierul Dragnea, pe de altă parte „înroșește” CA al BNR, impunându-l pe dl Voinea, altfel un recunoscut economist cu vederi de stânga, și în poziția de viceguvernator. Mai mult decât atât, pentru a-și asigura acoperirea întregii piețe financiare, PSD a reușit să numească un om de bază, pe fostul ministru al muncii Marian Sârbu, acum membru de formă al UNPR, în fruntea Autorității de Supraveghere Financiară, fosta „fabrică de bani” a liberalilor sub conducerea lui Dan Radu Rușanu dar și pe senatorul Cosmin Nicula în poziţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi.
Mandatul de cinci ani al noului Consiliu de Administrație al BNR, care începe în octombrie, are în față două teme: tranziţia spre zona euro și intrarea în Uniunea Bancară Europeană. Misiuni extrem de dificile pentru a fi acoperite doar cu politruci, având în vedere că pentru a le face loc, puterea politică l-a îndepărtat fără scrupule pe Cristian Popa, un specialist reputat pe plan internațional și apreciat unanim drept succesor sigur al celui mai longeviv guvernator de bancă națională din Europa. De aceea, aderarea României la moneda unică europeană este acum o utopie. Nu însă și atingerea scopurilor vizate de socialiști, respectiv schimbarea politicii monetare a țării.
Celor cărora desemnarea noilor șefi ai pieței financiare din România li se pare o chestiune mult prea îndepărtată de interesul de zi cu zi al cetățeanului trebuie să le reamintesc că BNR stăpânește tiparnița de bani a țării, stabilește dobânda de referință, respectiv condițiile de creditare pe care le aplică toate băncile comerciale, ba chiar poate să accepte sau să respingă oameni din consiliile de administrație ale acestora. Cum politica de stânga înseamnă trecerea perioadelor de criză prin slăbirea frâielor inflației, ne putem aștepta oricând de acum încolo la deprecieri repetate ale leului. Totodată – ținând cont că acesta este un an electoral – și la relaxarea condițiilor de creditare pentru instituțiile publice și societățile de stat, la numiri preferențiale, pe bază de cumetrii politice sau amantlâcuri, în sutele de poziții de tip sinecură din acest domeniu.
Dacă ținem cont că principalele coordonate ale guvernării României au fost impuse, indiferent de partidele reprezentate în Palatul Victoria, de FMI, de Banca Mondială și de Bruxelles și punctate de rarele ieșiri la rampă ale guvernatorului Isărescu, este foarte probabil ca schimbările în politica monetară și financiară să nu fie nici bruște și nici brutale. Vizibilă deocamdată este doar schimbarea suitei flămânde în jurul roții de cașcaval.

(editorial publicat în Monitorul de Botoșani, 18 06 14)Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

  1. Da, dar fenomenul se va simti dupa anul acesta. Probabil din ianuarie 2015. Stiti de ce!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: