Concurs de pronosticuri


Apele încep să se limpezească și, după un șir nesfârșit de despărțiri și realipiri, taberele încep să cristalizeze, arâtandu-ne nu numai posibile componențe ci și intențiile pentru viitorul apropiat.
Fostul premier Popescu-Tăriceanu a reușit în cele din urmă să mai spargă odată Partidul Național Liberal. O mai făcuse la începutul anilor ’90, fiind parte în grupul condus la acea vreme de Dinu Patriciu, alături de Horia Rusu, Viorel Cataramă și alții. Reunificat cu greu, cu ajutorul și la insistențele seniorului Corneliu Coposu, PNL a ajuns din nou după 24 ani un partid pe cale de dezintegrare, ciuruit de arestări, racolări și trădări care s-au succedat într-un ritm extrem de alert în acest an. Fără conducere, de vreme ce Antonescu este nu numai demisionar dar și dispărut cu totul din peisajul public iar Johannis, încă neales, s-a trezit cu un dosar penal pe cap, fiind pasibil chiar și de o condamnare, rămășițele PNL vor fi înghițite cu siguranță de către Partidul Democrat, reunite cu partidul prezidențial și servite pe tavă președintelui Băsescu în cursa acestuia spre Palatul Victoria.
Cum Tăriceanu a anunțat public, fără rezerve, intenția Grupului pe care-l conduce, intitulat Grupul de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale, căruia i s-au atașat deja doi europarlamentari și câțiva deputați și senatori liberali, și anume aceea de a se alătura alianței conduse de PSD pentru a reînființa USL, se întrevede deja frontul pe care se vor alinia în toamnă toți politicienii români. Pe de o parte, aripa conservatoare a fostului FSN, compusă din PSD, PC, UNPR și liberalii lui Tăriceanu plus oastea de strânsură a oportunistului Dan Diaconescu, de cealaltă parte așa-zișii reformiști ai frontului-originar, respectiv Partidul Democrat sau ce-o ieși din el după ce va înghiți cadavrul PNL, PMP-ul președintelui, Forța Civică și Noua Republică.
Dacă privim doar la protagoniști – fiindcă majoritatea actorilor sunt pioni sau simpli figuranți, scena este puternic polarizată: toți cei anti-Băsescu de o parte și toți cei pro-Băsescu în cealaltă. Cu ani în urmă, Iliescu reușise, în eforturile lui de a diviza și conduce mai ușor o societate complet dezorientată între două sisteme politice diametral opuse, să opună muncitorimea intelectualilor și să zgândăre țărănimea împotriva ambelor. Băsescu l-a întrecut, reușind să împartă întreaga țară în două grupări radicale, cu el sau împotriva lui, care nu admit replică, dialog sau negocieri. Ești ori-ori și orice ezitare în a-ți exprima un punct de vedere îți atrage instantaneu injurii, amenințări și bănuiala din partea ambelor tabere de a fi cu „ceilalți”. Prin subordonarea totală a politicii sale intereselor Washington-ului, chiar și atunci când acestea erau potrivnice opiniei publice din România, vezi cazurile RMGC și Chevron, Băsescu a reușit ceea ce și-a propus încă de la începutul mandatului său și anume să confiște definitiv dreapta politică și să o identifice cu el însuși. Îl înjuri pe Băsescu – ești un bolșevic, un comunist nenorocit. Dacă înjuri stânga, mai ales acum că este la guvernare, ești de bon-ton. Poate de aceea, probabil ați observat deja, nimeni nu se mai declară de stânga în discursul public, cu excepția membrilor PSD și ai aliaților lor. Te și miri cum PSD-ul, sub toate denumirile și formele sale, a câștigat toate alegerile din România din 1990 până în zilele noastre.
Singura necunoscută, în această perioadă, este poziția UDMR. Membri cu drepturi depline ai Partidului Popular European, maghiarii se văd prinși între ciocanul intereselor proprii în teritoriu, care le impun să participe la guvernare alături de cine-o fi, în cazul de față socialiștii premierului Ponta, și nicovala europeană care le impune alinierea pe dreapta. Contribuția lor poate să fie decisivă, așa cum s-a dovedit și în alți ani în care nu s-a putut forma o majoritate parlamentară fără ei și este foarte probabil ca alăturarea lor să decidă și de această dată învingătorul. După cum a vădit testul alegerilor europarlametare, scorul între cele două tabere, care înclina în favoarea dreptei cu aproximativ șapte procente, a devenit extrem de echilibrat după ruperea liniilor liberale, astfel încât, dacă nu intervin schimbări majore sau noi trădări, este clar că cele șase procente ale ungurilor vor decide viitorul președinte.
În acest context, numele persoanei care va ocupa fotoliul de la Cotroceni devine aproape irelevant. Stânga are nevoie doar de un nume credibil, care să nu stârnească repulsie și căruia să nu-i poată fi pus în spinare un teanc de dosare penale iar dreapta de o marionetă, necompromisă și ușor manevrabilă de către Zeus, cum îi spun apropiații. Că tot a început Campionatul mondial de fotbal și pronosticurile sunt la modă, putem propune și noi un concurs pentru ghicirea numelor pregătite de cele două tabere. Premiul? Încă zece ani de scandaluri în viața publică și mizerie în viața personală a fiecăruia dintre noi.Categorii:Politica în cuvinte

4 răspunsuri

  1. Felicitari,Lilli Craciun! E cel mai pertinent,mai echidistant si mai veridic comentariu politic din ultimii 10 ani! Subscriu,fara rezerve ,parerilor tale!

  2. Doamne, lumineaza mintea romanului !

  3. ” De stanga „, rautacios si inexact articolul. „Te și miri cum PSD-ul, sub toate denumirile și formele sale, a câștigat toate alegerile din România din 1990 până în zilele noastre.”-mare gogomanie.

  4. Un articol plin de inexactitati si greseli. Autorul uita faptul ca Basescu nu mai candideaza. Trezeiti-va! Anul asta se va alege un alt presedinte. Nici Iliescu, nici Basescu. Apoi, tot freaca menta la rece (desi masa e curata) despre protagonistii politicii interne, cand e foarte clar ca acum Romania nu mai e gubernia Rusiei. Romania e membra UE si a NATO, in acelasi timp. Iar NATO este diferit de Tratatul de la Varsovia… (Daca nu ma insel, toate partidele romanesti au semnat ca sunt de acord cu noua orientare politica. Pina si Iliescu si PRM… Sa intelegem ca una au semnat, dar alta fac in practica? Daca aici se adauga schimbarea relatiilor dintre UE/NATO si Rusia, ce doreste sa redevina un imperiu -capitalist, sa nu ne inselam in privinta caracterului sau-, inseamna ca tocmai am trasat adevaratele linii de forta ale alegerilor din toamna.) Oricum, este de notorietate ca Ponta a promis una electoratului stingist (prorus) si alta a facut si la RMGC si cu gazele de sist. Si toata lumea stie ca se interzic cianurile la Rosia Montana, dar se lasa in functiune in Maramures, unde un prieten de-al lui Putin a cumparat mina si exploateaza aurul fara probleme. Chiar daca a otravit Tisa si-n Romania si-n Ungaria si statul roman (?!!!) a platit vreo 200 milioane euro despagubire. Ca asa-i in gubernie…. Oricum, cred ca CDR nu era PSD … Si nici PDL… Poate a fost intors intre timp (doar o parte, pe masura ce Basescu se alatura tot mai hotarit SUA) dar asta e alta poveste… Trebuie sa vedem ca Rusia nu mai are oameni credibili in tara si ca miza interna a alegerilor ( continuarea luptei anticoruptie) ii indeparteaza de la putere. Si asta e un lucru bun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: