Clarificări necesare


„Follow the money” – spun americanii, adică urmărește traseul banilor dacă vrei să afli adevărul.
Acum – la jumătatea mandatului – fiecare tranșă de bani venită de la buget și alocarea acesteia a devenit esențială pentru administrațiile locale. Majoritatea decide investițiile, adică traseul banilor și în acest fel trebuie interpretată, în primul rând, recenta alianță anunțată de partidul de guvernământ cu PPDD, dincolo de socotelile pentru alegerile prezidențiale.
În toate consiliile județene și locale există între unul și trei PPDD-iști, aflați exact la mijloc, între noile tabere create prin ruperea USL și trecerea liberalilor alături de democrați. Calculele hârtiei arată că dacă PSD își alătură consilierii PPDD printr-un protocol național și nu prin înțelegeri punctuale, câștigă majoritatea în 13 județe și în câteva sute de comune. Procesul a început deja și faptul că socialiștii sunt grăbiți și dispuși la orice compromis în acest sens este dovedit de consituirea consecutivă imediat noii înțelegeri a unei noi majorități în Consiliul Local Brașov – ca un prim exemplu, urmată de cedarea postului de vice-primar unei doamne de la PPDD.
Cât despre cooptarea la guvernare, explicația este și mai simplă: Dan Diaconescu a obținut cele mai multe voturi în țările în care comunitățile de români sunt numeroase, o informație ascunsă cu grijă de oficialități. Acesta este motivul pentru care președintei partidului i s-a oferit postul de „ministru al românilor de pretutindeni”, este clar că premierul are nevoie la toamnă de voturile acelea ca de aer. Cine să mai țină cont, în toiul acestor socoteli de salon (nimeni nu poate garanta că acest post va duce automat voturile diasporei către PSD), de CV-ul incert al candidatei, de vreme ce chiar cei doi negociatori, Liviu Dragnea și Dan Diaconescu, sunt unul inculpat într-un proces penal iar celălalt condamnat deja într-o primă instanță? Simona Man, președinta în acte a PPDD, a fost suspectată de implicare în mai multe afaceri dubioase în județul natal Arad însă toate acestea par să nu mai conteze în cursa pentru Cotroceni. Dacă lui Dan Diaconescu i se permite redeschiderea postului OTV, este foarte probabil ca acesta să recupereze rapid cele un milion de voturi pierdute din 2012 până astăzi. Adăugate voturilor PSD, cu ajutorul temei anti-Băsescu preluată de DD, este foarte posibil ca acestea și cele pe care cei doi mizează în străinătate să fie tocmai zestrea care-i lipsește acum lui Ponta pentru a deveni președinte.
În tabăra cealaltă, frământările sunt și mai mari. Capetele analiștilor de tot soiul, ale observatorilor și strategilor de partid sunt tot mai înfierbântate. Este o inflație de scenarii aiuristice, servite publicului adeseori fără altă motivație decât dorința celui care vorbește sau scrie de a fi fost primul care a spus-o pentru ca, în cazul în care s-ar adeveri, să-și crească în vreun fel „cota”. În realitate este o degringoladă în care fiecare trage cu disperare de capătul de os de care a reușit să prindă. Acțiunile haotice, surprinderea și neîncrederea propriilor membri dovedesc că dacă vreunul dintre partide a avut vreun plan atunci și acela a fost vag, făcut pe genunchi. Cert este doar faptul că PPE și-a sporit presiunile asupra PNL și PDL pentru a grăbi fuziunea într-o singură formațiune și că, în ciuda atacurile reciproce dintre unii lideri ai celor două partide, care răbufnesc pe câte un post de televiziune sau pe rețelele de socializare, procesul se află în plină desfășurare. Președintele Băsescu pare implicat direct în această fuziune de vreme ce a afirmat că îl susține pe Johannis chiar înainte ca acesta să fi fost măcar desemnat, iar fostul premier Emil Boc, cunoscut ca purtător de cuvânt al intențiilor prezidențiale dar și om de legătură între PDL și PMP, a fixat aceeași țintă.
Eliminarea pe rând a candidaților, respectiv Crin Antonescu pus recent în legătură cu dosarul Uioreanu de la Cluj, primarul capitalei Sorin Oprescu amenințat cu un dosar penal ținut opt ani prin sertare sau Cătălin Predoiu, minimalizat în propriul partid, netezește drumul spre candidatură al celor doi oponenți: Viorel Ponta și Klaus Johannis.
Bătălia însă abia începe și ne putem aștepta la valuri de insulte și acuzații care mai de care mai murdare, din partea ambelor tabere. Dacă șefului socialiștilor îi sunt reproșate nerealizările din programul de guvernare, numirile dubioase, apărarea infractorilor din PSD și, mai nou, „soluția imorală” PPDD, nici Johannis, abia intrat în bătaia tunurilor, nu scapă: deja i se reproșează atitudinea de neînțeles în privința Basarabiei, a exploatării gazelor de șist precum și o prea mare apropiere, ca să nu-i spunem dependență, de politica Berlinului, mult prea îngăduitoare față de Moscova. Cu alte cuvinte, o îndepărtare clară de Axa Londra-Washington a actualului președinte.

Pentru cei care urmăresc cu interes hărmălaia descrisă mai sus, singura enigmă cu adevărat interesantă este cine va ocupa locul PNL, lăsat liber și pe scena politică românească și în componența ALDE. Ca să nu mai spunem că nici măcar un partid extremist nu mai suntem în stare să avem, să fim și noi în rând cu lumea.

(editorial publicat în Monitorul de Botoșani 06 06 14)Categorii:Politica în cuvinte

1 răspuns

  1. Corect, dar daca ne raportam la citatul cu care incepi, sa nu uitam ca Guvernul este dependent de imprumuturi periodice. Din afara. Oare cei care-l imprumuta nu vad ce face cu banii? Nu ii cer socoteala niciodata? Si nici restituirea lor -cu dobanda-? Care sa fie pretul pe care Ponta il plateste pentru ajutoarele astea periodice?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: