FSN – victorie totală și ireversibilă


Ițele unui plan bine pus la punct ies acum la iveală. Este ușor de observat că, spre deosebire de heirupismul din împrejurări asemănătoare din trecut, actorii teatrului politic de la București au avut de această dată mai multe scenarii precum și regia bine pregătite și care urmau să fie puse în aplicare în funcție de rezultatele obținute la urne pe 25 mai.
Surse apropiate conducerii PNL afirmă acum că un cerc restrâns de lideri ai partidului au luat în calcul încă din vara anului trecut posibilitatea ca dl Antonescu să se retragă în favoarea dlui Klaus Johannis, inclusiv din candidatura pentru prezidențiale. La același nivel a fost estimată încă de pe atunci și o posibilă alianță cu PDL precum și afilierea partidului la grupul popularilor europeni, ba mai mult, și că cel care se va ocupa de aceste acțiuni să fie chiar primarul Sibiului. Toți acești pași urmau să fie făcuți imediat după ruperea alianței cu PSD, PC și UNPR. Deciziile PNL din ultimele zile confirmă acum zvonurile de anul trecut. Scorul modest realizat de PNL la europarlamentare, deși previzibil prin prisma „trădării” electoratului anti-Băsescu, a declanșat punerea în aplicare a acestui plan B de salvare a partidului, a liderilor săi și de reinventare a dreptei. Testul politic de la sfârșitul lunii trecute le-a demonstrat liberalilor ceea ce ei ar fi trebuit să știe cu mult înainte, și anume că nu toți opozanții președintelui Băsescu sunt de stânga.
A surprins oarecum că, deocamdată, proiectul fuziunii dintre PDL şi PNL nu include PMP, ceea ce ar sugera că negociatorii noii formațiuni ar fi convenit să izoleze partidul preşedintelui. Fals! Lupta pentru funcția de președinte la alegerile din noiembrie se va da la baionetă și fiecare vot va conta. Chiar dacă strategii celor două partide afirmă că electoratul „băsist” va fi nevoit să sprijine în turul doi al prezidențialelor orice candidat comun al PNL și PDL, ideea excluderii echipei de la Cotroceni în construcția dreptei unite de la noi este contrazisă de afilierea pripită a PNL la PPE, formațiune a cărei principală legătură cu România o constituie chiar președintele țării. Este este evident că, dincolo de vorbele azvârlite în spațiul public, apropierea dintre PNL şi PDL nu îl poate izola pe preşedinte ci, dimpotrivă, îi va spori influenţa politică, apropiind ziua în care acesta va plonja salvator drept în fruntea formațiunii nou create.
Pe de altă parte, apar voci care afirmă că PMP nu ar avea prea mult de pierdut dacă nu ar fi băgat în seamă de strategii noii construcții PNL-PDL. Dintr-un motiv aparent simplu: locul unui partid liberal pe eșichierul politic românesc rămâne pur și simplu liber. ALDE nu mai are un membru în România și, chiar dacă practic nu e chiar atât de simplu pe cât pare în vorbe, distanța de la o eventuală intenție a PMP de a adera la alianța liberală europeană la realizarea ei pare mult ușurată de mișcarea nesăbuită a vechilor liberali români.
Retragerea temporară a președintelui între zidurile de la Cotroceni pare să fie o simplă tactică menită să-i lase adversarii fără muniție. Împingând la bătaie diverse formule PNL-PDL, cu sau fără aliați mai mărunți, oarecum amuțit și de procentul la limită realizat de „partidul său”, Băsescu a decis să-l lase pe premier, care este în același timp și principalul adversar politic, fără obiectul campaniei electorale. Ca să câștige, PSD și aliații săi vor trebui acum să găsească alte sloganuri și îndemnuri, care să iasă din sfera inutilului „Jos Băsescu!”. Tot în această idee dar și pentru a salva majoritățile locale compromise după spargerea USL, partidul de guvernământ se vede acum nevoit să negocieze până și cu umilul PPDD. După ce mai bine de 3 ani a fluturat stindardul luptei împotriva „ciocoilor” din PSD, PDL, PNL și din alte partide, Dan Diaconescu afirmă astăzi, cu aceeași dezinvoltură și tupeu care îl caracterizează, că se aliază cu oricine îi satisface măcar o parte dintre revendicări. Că acestea or fi legate de vreo lege a grațierii, de îngăduința de a-și reporni stația TV care l-a făcut celebru sau de câteva sinecuri, pe ici pe colo, nu spune.
În tot acest vârtej creat în goana către fotoliul prezidențial, liderii de la centru nesocotesc cu inconștiență reverberațiile acțiunilor lor în teritoriu. Deși este clar că majoritățile locale vor conta decisiv în alegerea viitorului președinte, că fără sprijinul consilierilor, primarilor și al celor care au primit funcții în deconcentrate este imposibil să câștigi vreo alegere, nimeni de la centru nu pare să-i fi consultat până acum. Refacerea alianței DA, fuziunea, comasarea sau orice altă formă de unire nu sunt bine văzute în toate județele, mai ales după bătălia crâncenă din vara 2012. Dacă liderii PNL și PDL cred că actualii președinți de filiale mari (municipii, județe) vor trece cuminți în funcții inferioare și vor renunța ad-hoc la aranjamentele pe care le-au făcut în această calitate, se înșeală amarnic. Mai mult decât atât, dacă liderii dreptei sunt convinși că pot scoate din case partidul absenților, cel mai puternic din Romania cu cei 66% ai săi, cu proiecte de care nu sunt convinși nici propriii membri, iarăși se înșeală.
Rămâne ca Ponta – ajutat de OTV revitalizat (și care poate să îi readucă lui Diaconescu milionul de voturi pierdute), sa devină președinte, Băsescu – în fruntea Partidului National Democrat Liberal (sau Liberal Democrat), să devină premier și atunci tovarășul Iliescu poate să meargă liniștit lângă Rațiu și Coposu, să le facă sâc-sâc.
Aceasta a fost lovitura finală a FSN. PSD Cunescu – înghițit, PNȚCD – aneantizat, PNL – comasat și înghițit. Așadar, după 25 ani de la aparenta doborâre a regimului comunisto-securist, acesta a învins – prin reprezentanții eșaloanelor sale II și III, urmați de copiii și afinii lor, ocupând acum dreapta, stânga, centrul și extremele. Victorie totală și ireversibilă.Categorii:Politica în cuvinte

2 răspunsuri

  1. Cosma Virgil e un propagandist PSD-isto-Pontist care încearcă să manipuleze masa de naivi sub-mediu scolarizați foști comunisti înveterați ca si autorul articolului ăstuia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: