Alegerile europarlamentare schimbă… consiliile locale


poza
(Foto de aici)

Ca să ajungă președintele țării, lui Victor Ponta sau oricărui alt candidat al stângii îi mai trebuie cel puțin 2,5 milioane de voturi. Ca să ajungă președintele țării, oricăruia dintre cei 4-5 prezidențiabili ai dreptei îi mai trebuie cel puțin 5 milioane de voturi. Stânga este deja unită, în alianța formată din PSD, PC și UNPR. Acestora li se mai pot adăuga până în toamnă cel mult formațiuni care să aducă eventual un plus de imagine, dar a căror zestre electorală nu contează. UDMR, veșnicul arbitru al scenei politice românești, în calitate de membru cu drepturi depline al PPE va merge la prezidențiale cu cel care va reprezenta dreapta, în ciuda adversităților de dată mai recentă cu liberalii. Dar cine va reprezenta dreapta? Aceste este miezul dezbaterilor, întâlnirilor și negocierilor din aceste zile între partidele care afirmă că se află pe această parte a eșichierului.
Alianțele politice din România, atât cele electorale cât și cele formate ad-hoc pentru a obține majoritate parlamentară și, implicit, premierul și guvernul, s-au desfăcut fără excepție cu imense scandaluri și acuzații ale unora împotriva celorlalți. Pe rând, CDR, DA, USL și altele s-au prăbușit zgomotos. Acesta este motivul pentru care PNL și PDL au demarat a doua zi după alegeri negocieri nu pentru o alianță ci pentru o fuziune. Deocamdată, nimeni nu spune care partid îl va absorbi pe celălalt și nici cum se va numi viitoarea formațiune politică, însă toate declarațiile principalilor lideri din ultimele zile converg înspre această concluzie. În acest scop, liberalii au și făcut o primă mișcare decisivă, președintele demisionar Crin Antonescu anunțând ieșirea din ALDE și trecerea în PPE, al cărui membru PDL este deja.
Ideea nu este nouă: fuziunea dintre PNL şi PD a fost propusă cu 10 ani în urmă de Valeriu Stoica. Cum majoritatea membrilor PNL a refuzat atunci contopirea cu democraţii, o fracţiune condusă de „calul troian” Theodor Stolojan a părăsit partidul și a adăugat litera „L” partidului înființat de Petre Roman. De data aceasta, intențiile PNL și PDL, forțate de împrejurări, vădesc dorința ambelor de a depăși odată stadiul de „partide mijlocii”, înțelegând prin aceasta că niciunul dintre ele nu a reușit vreodată să se apropie măcar de cifrele realizate de către socialiști. În acest scop, liberalii au și făcut o primă mișcare decisivă, președintele demisionar Crin Antonescu anunțând ieșirea din ALDE și trecerea în PPE, al cărui membru PDL este deja.
Marea problemă a celor doi lideri extrem de experimentați este nuca tare de la Cotroceni, amândoi dorindu-și din răsputeri să marginalizeze Mişcarea Populară. Pentru a nu pierde electoratul acestui partid, care pare să fi prins la tineretul urban și este considerat a fi tot unul de dreapta, Blaga și Antonescu au oferit partidului prezidențial doar varianta fuziunii prin absorbție. Interesantă în acest proces este doar observația că aceiași jurnaliști care până mai ieri făceau pantofii Elenei Udrea, protejata președintelui, au ieșit „curajos” la atac după ultimele alegeri, declarând-o unanim responsabilă de eșecul proiectului prezidențial. Atacul pare să fie unul comandat, astfel încât este de așteptat ca absorbția PMP să fie făcută fie fără blonda de la Cotroceni fie cu marginalizarea ei. În același registru, liberalii l-au invitat la negocieri din prima clipă și pe Mihai Răzvan Ungureanu, deși partidul său, Forța Civică a făcut puţin peste 2%.
Până la fuziuni și absorbții, liberalii trebuie au de făcut ordine în propria ogradă. Nu știm dacă Antonescu a priceput de unul singur sau a fost convins de către consilierii săi că imaginea sa se află în plină prăbușire, cert este că a declarat că nu va mai candida peste o lună la președinția partidului. Mai mult decât atât, a renunțat la candidatură și unul dintre cei mai vechi vicepreședinți ai partidului, fostul ministru Ludovic Orban, astfel încât noua vedetă a liberalilor, neamțul Klaus Johannis, care și-a anunțat și el candidatura, are calea deschisă spre conducerea celui mai vechi partid românesc aflat în activitate. De aceea, despre cine și cum se va înscrie în cursa pentru președinția țării din partea liberalilor și a colaborării lor cu PDL vom afla abia peste câteva săptămâni.
Cât despre Traian Băsescu, s-a afirmat mereu de doi ani încoace că este „blat” fie cu Ponta, fie cu Antonescu, depinde cine a acuzat și cu ce interes. În seara de 25 mai, după scorul jenant al formațiunii pe care a promovat-o ostentativ și la limita prevederilor constituționale, Traian Băsescu părea să aibă cariera politică încheiată. Acum însă, portița lăsată deschisă de liderii dreptei pentru PMP îi dau speranțe președintelui de a participa la întreg acest proces și, eventual, de a se proclama unificatorul dreptei, în numele căreia să solicite funcția de premier. Va mai ține însă cineva cont de planurile sale, atâta vreme cât a pierdut deja inițiativa de a fi făcut primul pas?
Înfierbântați de cursa prezidențială, cu toții par să fi pierdut din vedere imensul haos care va urma în scurtă vreme în administrațiile locale, în care oamenii au fost aleși sau numiți în baza algoritmului USL. Alianțe locale care au funcționat în ultimii doi ani vor fi aruncate în aer de ordinele de la „centru”, majoritățile în consiliile locale se vor schimba, oameni abia puși în funcții vor fi dați afară și, pe cale de consecință, toate proiectele importante demarate deja pe plan local vor fi amânate sine die până după alegeri. Dar căruia dintre politicieni îi mai pasă acum de asta?

(editorial publicat în Monitorul de Botoșani 29 05 14)Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

  1. Pentru alegerile prezidentiale si nu numai…o intrebare: de ce incercam sa-i mentinem in functii politice pe cei care au dosare penale, (cum este cazul lui Ilie Sarbu), asa prevede constitutia?

    http://deveghepatriei.wordpress.com/2014/05/29/dezvaluirile-lui-ovidiu-ohanesian-popa-securist-ilie-sarbu-dosarul-gugulanul-si-crimele-revolutiei-din-1989/#comment-23391

    https://www.facebook.com/vesteacareneframantasinoaptea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: