Alegerile în care au pierdut cu toții


antonescu-relatiile-mele-cu-domnul-tariceanu-si-domnul-orban-sunt-aceleasi-ca-dintotdeauna-sunt-194818(Foto de aici)
„Dacă prin vot am putea schimba ceva, nu ne-ar mai permite nimeni să votăm” – spunea Mark Twain și, chiar dacă pare mai mult o glumă amară, prea multe nu par să se fi schimbat în cei mai bine de 100 ani care au trecut de la remarca marelui scriitor.
Alegerile de duminică au produs două surprize majore: scorul PSD, mult sub estimările din sondaje și scorul incredibil realizat de actorul Mircea Diaconu, care a bătut de unul singur un tren de partide, rămase în gară pe linia moartă.
De ce spunem că PSD a făcut un scor relativ redus, deși a câștigat detașat și această rundă, ca de fiecare dată din 1990 încoace și cu mereu acealși scor? Fiindcă președintele partidului, premierul Ponta, le-a făcut cunoscut colegilor săi care-l împing insistent către președinția țării că nu va candida dacă alianța pe care o conduce nu trece de cel puțin 40% din preferințele alegătorilor. Socoteala e clară, un candidat unic al tuturor celorlalți l-ar depăși cu ușurință, posibil chiar din primul tur. Așadar, din punctul său de vedere, scorul de ieri pare să fie mai degrabă dezmăgitor.
Cât despre Mircea Diaconu, chiar dacă celebrul actor și-a capitalizat imaginea ajutat evident de antenele aliatului Voiculescu și susținut puternic de PSD, procentul neașteptat de mare pe care l-a realizat este expresia unui vot anti-partide, anti-sistem, împotriva nepotismelor, cumetriilor și aranjamentelor jenante propuse electoratului de către formațiunile politice. Ideea este susținută și de procentul neașteptat de mare de voturi anulate, procedeu care pare să se constituie într-o nouă formă de protest civic.
Pe de altă parte, în ciuda celor care plâng opoziția cu lacrimi de crocodil, dacă luăm de bune afilierile declarate ale celorlalte formațiuni care au trecut pragul electoral, dreapta a depășit ușor stânga și la noi, aidoma tendinței generale europene. PNL, PDL, UDMR și PMP însumează circa 40% iar dacă luăm în considerare și voturile capitalizate de către cei din aceeași familie dar rămași pe dinafară, respectiv Forța Civică, Noua Republică, PNȚCD și chiar și partidul aventurierului Dan Diaconescu, diferența în favoarea dreptei este și mai evidentă. Numai că, potrivit legii, cum redistribuirea voturilor celor care nu au trecut pragul de 5% se face procentual cu ce a luat fiecare dintre învingători, o parte din voturile obținute de micii turbulenți de dreapta se vor duce la… stânga!
Ceea ce demonstrează, fără putință de tăgadă, eșecul desăvârșit al partidelor-om, cum sunt FC, NR, PPDD, PNȚCD – care înseamnă acum doar Pavelescu, chiar și PMP-ul președintelui Băsescu, în ciuda aparentei victorii de a fi luat 2 locuri. A devenit evident acum că fără organizații locale puternice, logistică, fonduri și televiziuni afiliate, orice mișcare politică – în actuala formă legislativă – este sortită eșecului. Dacă unele dintre aceste mici partide pot fi bănuite de a fi fost create la cererea președintelui Băsescu, care a urmărit mereu să-și lărgească spectrul politic, nedumerirea persistă doar în privința degringoladei prelungite a PNȚCD.
În privința PNL, celălalt partid istoric, demisia întregii conduceri, forțată de înfrângeri neașteptate chiar și în județe pe care le dominau, a produs ieri, în cadrul ședinței de analiză, un moment tensionat. Convins că poate să revină în fruntea partidului, fostul premier Tăriceanu, înțeles cu premierul Ponta să refacă USL, a încercat să-și impună punctul de vedere. Și-a găsit doar trei adepți, sfârșind prin a fi dat afară în mod umilitor. Astfel încât, este de așteptat ca liberalii să-și reconfirme conducătorii în congresul care va avea loc peste două săptămâni. Evenimentele sunt încă în plină desfășurare, abia în zilele care urmează vom afla pe ce drum hotărăsc liberalii să apuce.
În ce privește tabăra prezidențială, se poate spune că atitudinea si manevrele lui Băsescu au împins o parte din electorat în brațele PSD. Numai așa se explică de ce, după doi ani de guvernare plină de greșeli și abuzuri, puterea s-a erodat neașteptat de puțin. După ce a semănat sămânță de scandal în fiecare zi a campaniei, viitorul politicianului Băsescu pare acum înfundat. Scorul său real este cel obținut de PMP, o zestre electorală prea firavă încât să conteze în eventuale negocieri. Varianta în care Băsescu se vedea viitor prim ministru pare acum o utopie. Nu trebuie însă să ne așteptăm la o retragere discretă a președintelui, dimpotrivă, credem că aceasta se va produce într-n șir nesfârșit de scandaluri, arestări și dezvăluiri, așa cum Băsescu ne-a și obișnuit în cei 10 ani în care a dominat scena politică românească.
În plan european, ar putea să surprindă doar ascensiunea fără precedent în epoca postbelică a formațiunilor extremiste. Dreapta xenofobă în Vest, stânga anti-corporatistă în Est, expresii clare ale nemulțumirii crescânde ale populației față de îndepărtarea vizibilă a birocraților de la Bruxelles de agenda cetățenească.

(editorial publicat în Monitorul de Botoșani 27 05 14)Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: