Comunismul ne-a înfrânt


Imagine

(Foto de aici)

M-am născut în comunism, în anul în care hoții, care furaseră cu ajutorul rușilor voturile țărăniștilor în 1946, au început colectivizarea. Hotărâseră că pământul trebuie să fie al ”țării” și nu al omului care se cocoșase să fie proprietar, punând  ban cu ban deoparte pentru ca să cumpere un petec de pământ și apoi altul și altul, dorind să iasă din sărăcie și transmițând urmașilor cu limbă de moarte că ”pământul nu se vinde”. Deposedați de pământ unii au murit sau au înnebunit când au văzut că munculița lor s-a transformat în faimoasele CAP, în care au devenit din stăpâni, sclavi.

Bunicul meu, Bătrânul așa cum îl strigam nepoții, a albit când comuniștii i-au confiscat pământul. Și, din poveștile alor mei, știu că n-a mai fost omul falnic, care se mândrea în sat că ajunsese printre țăranii mijlocași. Eu l-am cunoscut ca un înfrânt de un sistem pe care nu-l înțelegea, care nu recunoștea munca lui și a strămoșilor, confiscându-i-o. Via, terenul arabil, pădurea pentru care mâncase mămăligă cu ceapă ca să le aibă, au fost într-o clipită înghițite, Bătrânului rămânându-i doar ”dreptul” de a munci pe un pământ care nu mai era a lui. A murit fără să aibă speranța că cineva îi va da munca înapoi.

Se resemnase fără luptă. Și cum ar fi fost altfel cînd a descoperit că cei care susțineau ticăloșii (cocoțați în fruntea țării prin furt) au devenit egali cu cei care au muncit? Puturoșii, bețivii sau invidioșii. Oameni care s-au bucurat că unul ca Bătrânul a ajuns sărac și că averea lui era a ”tuturor”.

Mai târziu am cunoscut oameni pe care comunismul i-a transformat în legume sau s-au sinucis din cauza măsurilor unui sistem, care nu țineau cont de muncă, umanitate, viață sau libertate.

În facultate, profesorul de psihologie ne-a rugat să urmăm un curs de psihiatrie la Spitalul Socola din Iași, ținut de regretatul profesor Brânzei. Era o obligație morală însă a fost ceva atât de neașteptat încât am urmat cursul cu pasiune, nelipsind de la nici una din dizertațiile profesorului. În afară de teorie ne-au fost prezentate și cazuri concrete. Printre ele, Stelică, un nebun care n-a vrut să intre în pijamale în sala unde eram noi, studenții. După un scandal care a trecut dincolo de ușă, am auzit cum gardienii au acceptat să-l îmbrace în costum.  Era un om mărunțel de vreo 50 ani, care nu mai vorbea coerent. Dintre vorbele lui se distingeau câteva cuvinte repetate obsesiv: ”Tiiiinca, sora mea Tinca, de ce?”, ”Tiinca, ne ia lada, Tinca, lada, nu-i lăsa să ne ia lada!”. Cu mâinile desena haotic în aer o ladă.  ”Pământul nostru, Tiiinca”. O tânguire incoerentă de la un bărbat căruia-i curgeau inconștient lacrimile pe obraji. Înnebunise când comuniștii i-au confiscataverea, lada de bani, casa și pământurile moștenite de la strămoși, înmulțite mai apoi de el și Tinca. Omul înnebunise, sora lui, Tinca, se spînzurase.

Bunicul n-a mai apucat nici să mă vadă la casa mea, darămite să prindă căderea comunismului. A murit, mângâind butucii de vie plantați de mâna lui pe bucățile de pământ pe care le muncea ca un simplu membru CAP și nu ca un proprietar. Stelică, probabil, a murit în spitalul de nebuni fără a mai ști că a venit vremea să-și recapete pământul.

Mereu m-am întrebat: lui Stelică cine i-a făcut dreptate, cine i-a dat viața Tincăi sau mintea lui înapoi?

Cred că sistemul comunist s-a născut, a trăit și a rezistat nu numai prin atrocitățile pe care le-au făcut miliția sau securitatea ci și pentru că a fost susținut de detractori, lași, mincinoși, bețivi și leneși. Bag samă că erau mulți. Și, nu știu cum, aceiași nenorociți  au reușit, cu ajutorul omniprezentei securități care ne îndesa pumnul în gură pe vremuri, să pună mâna pe țară și după căderea comunismului.

Iar nouă, celor care am rămas aici, din dragoste față de munții și apele lângă care am copilărit, din iubire pentru strămoșii noștri care își plâng neputința prin morminte, pare că nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să albim și să ne considerăm înfrânți ca Bătrânul, să ne sinucidem ca Tinca sau să înnebunim ca Stelică.Categorii:Povestiri din viața reală

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. Eu ma trag din familie de boieri, comunistii au luat tot strabunicii mele, iar democratia mi-a fluturat pe la nas ca am dreptul de a revendica tot, insa datorita „sistemului”, n-am mai recuperat nimic :))

  2. Eu ma trag dintr-o familie de boieri, comunistii au luat tot strabunicii mele,iar cand a venit democratia, mi-a fluturat pe la nas ca am dreptul de a revendica tot, insa datorita „sistemului” nu am mai recuperat nimic :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: