”Funcția crează organul”


alo
(Foto de aici)

Unii specialiști spun că vorbitul la telefonul mobil nu face decât să protejeze creierul de tumori. Alții, la fel de cercetători ca și primii, spun că o epidemie mondială de cancer la creier se va declanșa în curând, din cauza folosirii intense a telefoanelor mobile și recomandă ca utilizatorii de telefon mobil să țină cât mai departe de corp aparatele, pentru a diminua riscul de cancer. Cine minte și cine are dreptate? Unii spun că liniștește, alții că provoacă stres.

Dincolo de aceste studii, care nu concluzionează nimic în mod absolut, este clar! Lumea suferă de o boală a secolului 21, telefonita.

Mă uit în jurul meu. În tramvai, metrou, în mașinile care trec pe lângă mine sau staționează alături la semafor, pe trotuar, în restaurant, parc sau chiar la discotecă. Toată lumea vorbește la telefon. Ce-or avea atâta de vorbit? Sunt medici care vorbesc despre o dependență de telefonul mobil, pe care o denumesc nomofobia (“no – mobile”, ”phobia – fobie” ). O dependență  ce va fi fobia viitorului. Teoria asta mi se pare mult mai aproape de realitate, o fobie susținută de ofertele Companiilor de telefonie mobilă, care întrețin maladia: ”Dacă vorbești 100 de minute mai ai 100 de minute gratis”. Și nu e o fobie a viitorului, e o fobie prezentă, se petrece deja acum.

Ați fost vreodată curioși să aflați ce anume vorbesc, atât de mult, oamenii la telefon? Credeți că sunt lucruri importante? Că s-au întâmplat nenorociri sau că sunt afaceri care nu suferă amânare? Nu, în nici într-un caz. Fleacuri, nimicuri care se repetă în zeci de convorbiri zilnice. Nici nu ai avea ce să reproduci din convorbirile lor. Un fel de onomatopee. ”Mah”. ”Mda”. ”OK”. ”Hmm!”

Am cunoscut oameni care aveau în buzunare sau poșetă câte patru telefoane mobile. Cică Măria e pe Vodafone, Georgică pe Orange, mama e pe …, ”așa că ne trebuie, nu-i chip să vorbim de pe același aparat, ne-am luat patru cartele”. Le avem apoi apăsăm cifre și numere, taste. Ca să ne intre oferte cu minute mai multe. Iar dacă tot avem minute, e păcat să nu le consumăm, nu? 30 -40 de convorbiri pe zi în care spunem…ZERO informații.

Iar dacă ești dintre cei care îl folosești strict, atât cât este nevoie, și îl închizi sau îl muțești cum ajungi acasă, să vezi ce ți-o iei de la prieteni sau rude: ”Ce naiba nu răspunzi la telefon? Te sun de trei zile”. ”E o urgență, s-a întâmplat ceva?, întrebi tu, având mustrări de conștiință că ai stat cu telefonul pe mut.  ”Nu, voiam să știu ce mai faci, atât!” Păi, nenică, dacă nu ai primit nici un telefon înseamnă că fac bine! Cel puțin, asta era impresia vremurilor trecute, tresăreai când îți suna telefonul, nu atunci când nu suna.

Azi, lucrurile s-au schimbat radical. Ne culcăm lângă telefon, ne trezim speriați că ni s-a terminat bateria, ne uităm la el de zeci de ori, chiar dacă nu sună. Uităm că suntem într-o conversație, dacă se aude țâr-țârul, și devenim needucați. Lăsăm convorbirea în aer ca să spunem celui care sună, și el bolnav probabil de telefonită, acel NIMIC absolut.

În curând telefonul ar putea fi și un al treilea partener în momentele de sex, de ce nu? ”Iubitule, ah! stai puțin, încă nu!, așteaptă, îmi sună telefonul!”

Nu știu dacă Charles Darwin are sau nu dreptate cu principiul lui hazardat, ”funcția crează organul”. Dar dacă ar avea, noile generații ar trebui să se nască cu un telefon în prelungirea mâinii sau a urechii. Și chiar dacă nu ar avea dreptate creatorul teoriei evoluționiste, când mor cei bolnavi de telefonită aveți grijă să-i îngropați cu telefoanele lângă ei. Pentru că dependența s-ar putea transmite și pe lumea cealaltă. Riscați să vă bântuie noaptea, când vi-i lumea mai dragă: ”Dăăăăăă-mi telefonuuul! Undeeeeee mi-i telefonul? Ce-ai făăăăăăcut cu telefonul meuuuuu!”Categorii:Miscelanea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: