Să ne distrăm!, azi despre sloganurile la europarlamentare


Alegerile-europarlamentare-2014


(Foto de aici)
USD
„Mândri că suntem români” – bine-ar fi dacă am fi mândri că suntem cinstiți, nepenali, necorupți, că ne abținem de la furat, că nu ne trimitem nevestele și agramatele ca să râdă Europa de noi. E un euroscepticism sesizabil în slogan. E un ”iată!, Europa, venim dar suntem români mai întâi, ai grijă! E râul, ramul, holda, lanul, munții și pădurile care sunt prieteni ”numai mie”. E un fel de comunism europenizat. Hmm, nu cumva e : ”români, votați-ne, le arătăm noi europenilor cine suntem? Bănuiesc că Europa deja tremură de frică. Sau: ”ăștia suntem, hoți, penali, corupți, da!, dar, păzea, suntem și mândri de asta”.

PDL – ” Europa in fiecare casa” – iată diferența. Aici avem Europa în casa românilor, sus sunt românii care se vor duce în Casa Europei, cu pieptul umflat ca Peneș Curcanul, mândri nevoie mare. Sloganul PDL e o încercare de comuniune: Europa e aici, acasă la tine, tu ești acasă oriunde în Europa. Sau poate, ”primește Europa în casa ta”, o ofertă care face apel la ospitalitatea românilor și un îndemn la încredere în Uniunea Europeană. Destul de bun.

PNL – ”EuroCampioni la fapte” – hmmm, unde, cum, când? Pare o glumiță, a fost sau va fi un campionat european de fapte? Faptele sunt fapte, nu contează de care sau sunt fapte bune și fapte rele?… S-a făcut vreun clasament undeva? Nu știu. Știu însă că liderul PNL până mai ieri tuna și fulgera împotriva UE, nici măcar n-avea nevoie de coana Europă.

NOUA REPUBLICĂ”Antidotul la astenia de ţară” – Așadar țara este bolnavă de astenie? Sau unii au boală (astenie) pe România? Și dacă privim iar sloganul prn prisma alegerilor în Parlamentul European… cine ar avea boală pe țărișoara noastră? ei, noi? N-am reușit să îmi dau seama. Cert este că indiferent care ar fi răspunsul, dacă vrei să te faci bine, trebuie să votezi Noua republică. Pentru că ea este antidot, așa spun domniile lor. Adică panaceu universal, care va să zică.

UDMR„Ardealul în Europa” – maghiare, unește-te, doar prin noi, UDMR, Ardealul ajunge în Europa. Prin noi, maghiarii? Numai? Și restul? Restul pentru UDMR nu contează. Oricum am observat că față sloganul lor din 2009, ”Solidaritate maghiară”, care restrângea pretențiile solidarității doar la maghiari, UDMR își extinde azi pretențiile la tot Ardealul. E un fel de ”Vrabia mălai visează și ungurii Ardealul”.

PRM – ” Avem o singură salvare: Votaţi România Mare!” – sună sirena Tribunului (sau o fi a lui Funar?). 112 în variantă redusă. Nu am reușit să identific dacă sloganul e al PRM 1 sau PRM 2. Ai putea crede că se referă la provinciile care azi nu mai sunt ale noastre. Adică dacă îi votăm să ajungă în PE ne recăpătăm Basarabia înapoi? Haida de! Criză, frate, și la PRM dacă nu au decât o singură salvare! Nu mai bine ar fi zis clar: ”votați ca Tribunul să mai chiulească 5 ani în PE pe banii voștri, fraierilor”?

PNȚCD – „Apărăm România ta” – în ce fel? Pe mine de tine, pe tine de mine, pe el sau pe ea? A, evident, apărăm toată România, m-am prins. Mare armata, domnule, mare! Deja mă simt mai în siguranță deși n-am priceput de cine o apărăm. Și, cum aici în țărișoara noastră sălășluiesc mai multe Românii, care mai de care mai fițoasă, mai cu mofturi, mai Gică Contra, mai ”să moară capra vecinului”, oare care dintre ele va fi apărată de vajnicii țărăniști?

FC – ”Schimbă-i cu FORȚA” – incită la răzbel. Un alegător simplu va ridica pumnul sau va vota Forța Civică? E suficient sloganul ca să ieși la vot în favoarea FC? Știe tot poporul de la Prut până la Chilia și din Satul Mare până la Giurgiu cine e Forța? Ce-i drept, merită schimbați. Toți. Chiar cu forța. Oricum, identifică foarte bine partidul pe afișe.

PMP ”Ridicăm România” – Unde? Sus, sus, cât mai sus. Până când n-o să se mai vadă. Iaca alții care ne promit raiul, cu atâta mișcare în zbor riscăm să ajungem naibii în cer. Nu știu cum, dar de laptele și mierea promisă prin decembrie 2012 mie mi s-a cam aplecat. Ei ce ne mai promit după ce ridică România? Poate raiul în blugi. Zic: dacă se pozau pe niște macarale, aproape că-i credeam că pot ridica ceva. România?, cam greu numai în blugi și tocuri. Neinspirat.

PPDD – ”Cu suflet de român” – El o avea suflet sau apelează la sufletul românilor ca să-l voteze? N-am priceput. Iar simt râul și ramul cum îmi dă târcoale dacă mă uit la slogan. Și-o lacrimă de Mioriță. PPDD vine și cu o inovație marca OTV, mai tare ca sloganul: prin țară va umbla un DDmobil cu un DDVatican în el, ”otomobilul” fiind mai important decât candidații la câtă reclamă i s-a făcut. După 20.000 de euro pentru tot românul urmează oare câte un DDmobil pentru fiecare? Sigur, cu suflet încorporat de român, nici nu încape îndoială! Dacă o punea de-a dreapta și pe Elodia, exista o șansă. O minune, mai cu seamă că vine de la Vatican. Fără Elodia mă simt ca la circ.  

 Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. 1 Mai… decât celălalt | POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: