De ce ar trebui sa ne intereseze


alegeri

(Foto de aici)
Am promis acum câteva zile că vom reveni asupra alegerilor europarlamentare, un proces cu mult mai important decât nesfârșitele gâlcevi televizate ale președintelui cu premierul și invers. Deși la granițele României se desfășoară un război civil în toată regula și vedem sau auzim cum o mare țară europeană se dezmembrează bucată cu bucată, mare parte a opiniei publice din România continuă să fie captată, intenționat sau nu, de bărcuța caraghioasă a primului ministru, trasă de șase jandarmi vânjoși prin apă până la genunchiul broaștei, de afacerile clanului Băsescu, de delegarea răspunderii primarilor către funcționarii din subordine, altfel un gest firesc și dificil de comentat fără o doză de subiectivism, de noua și previzibila opoziție a parlamentarilor la cercetarea penală a unuia dintre ei sau de himenoplastiile făcute pe banii statului. Nu zic, or fi și astea interesante, doar că într-o țară care se vrea respectată, bășcălia, lamentațiile și insultele televizate ar fi trebuit să fie tratate în derizoriu, mult în urma temelor campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Numai că și captarea atenției publice cu fapte și opinii minore… tot campanie electorală înseamnă, prin dezinformare! Tocmai de aceea, voiam să atrag atenția asupra unor obiective majore ale României pentru viitorul mandat în Parlamentul Europei.

În primul rând, este important de știut cine sunt și ce vor cele trei mari curente europene, care domină PE: internationala liberală (ALDE), cea socialistă (PSE) și dreapta europeană (PPE), ale căror membri sunt și principalele partide din România, dar, în același timp trebuie știut și că eurodeputații nu sunt obligați să facă parte din aceste grupuri, ei având posibilitatea să activeze și ca neafiliați. În săptămânile care urmează, ai noștri ar trebui să ne lămurească, fiecare în parte, și partide și independenți, cum se poziționează față politica energetică a uniunii. Fiindcă nu-i totuna dacaă scoatem gazul din pământul nostru, îl folosim noi și-l plătim la preț negociat pe plan local sau îl introducem în coșul european și-l plătim la prețul bursei. Să ne lamurească fiecare cum se poziționează față aderarea pe repede înainte a Republicii Moldova, care ar echivala cu o unire, este adevărat – în granițele mai mari ale Uniunii Europene. Să ne explice fiecare ce propuneri are pentru crearea de locuri de muncă la nivel european, implicit în România, cu ce soluții și cu ce susținere. Să ne convingă cum putem beneficia realmente de sistemul de sănătate european, în practică și nu teoretic ca acum, când îți moare cel drag până să apuci aprobarea pentru o clinică din străinătate. Nu despre idealuri posibile în 25-30 ani vrem să auzim ci despre beneficii concrete, accesibile imediat și oricui.

Atitudini de tipul „nu mă interesează, toți vor doar să se îmbogățească” sau „oricum, se știe dinainte cine va câștiga” nu sunt benefice țării, în contextul actual. Dacă abandonăm lupta chiar înainte ca ea să fi început, într-adevăr, cei care vor ajunge acolo vor fi nevestele, protejații și sinecuriștii. Surpriza cât de cât bună este că nu toți candidații sunt așa. Dacă citim atent listele, o să găsim pe ele oameni care mai fost în PE și chiar au făcut treabă bună acolo, în folosul țării. O să găsim și câțiva care au făcut treabă bună pe aici, pe acasă. Doar un exemplu: datorită muncii unuia dintre candidații de astăzi, aproape întreaga mafie a fotbalului românesc a ajuns după gratii. E drept că foștii șefi ai federației și ai ligii se află încă în libertate, dar cei care cunosc fenomenul știu că cercetarea penală în privința celor doi este deja în faze atât de avansate încât trimiterea în judecată este iminentă.

Este la latitudinea noastră să hotărâm dacă și câtă suveranitate suntem dispuși să cedăm Bruxelles-ului, dacă suntem de acord cu unificarea bancară și fiscală a continentului, avem exemple edificatoare între țările membre. Însă entuziasmul pentru crearea unor State Unite ale Europei sau, dimpotrivă, euroscepticismul trebuie să ni le manifestăm doar implicându-ne. Cârcotașilor sau indiferenților ar trebui să le reamintească cineva că simplele legături geografice și culturale cu restul continentului nu sunt relevante pentru nivelul de trai al românilor. Dacă nu am fi fost admiși în comunitatea politico-economică inițiată de statele vest-europene, am fi rămas la stadiul de gubernie rusească, dormind cu zilele prin vămi. Cam cum ar fi arătat România de astăzi fără miliardele de euro și dolari trimise în țară de cei care au avut curajul să muncească în afara granițelor ei? Mii de studenți și sute de profesori români sunt prezenți în marile universități ale Europei. Scepticii o să spună că asta face parte din planul de racolări și că Vestul ne fură intelighenția. Dar cine ne oprește să le oferim slujbe și salarii comparabile și să-i convingem în acest fel să se întoarcă după studii acasă? La fel cum nu ne oprește nimeni, în nici un caz UE, să depășim odată stadiul de simplă piață de desfacere. Stă în puterea noastră să o facem, dacă alegem cu atenție oameni capabili să facă ceea ce le cerem noi și nu partidul căruia îi sunt obligați până la limita desconsiderării propriei conștiințe.

Avem timp, o lună întreagă, să le studiem programele și să-i luăm la întrebări. Iar dacă nu o vom face, ei devin într-adevăr liberi să meargă acolo doar pentru avantajele materiale iar noi să ne pierdem deptul de a-i lua la rost.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: