Insulte fără precedent la cel mai înalt nivel


p si b

(foto de aici)
Circul electoral a intrat în etape grotești, cu manifestări care au depășit cu mult limita bunului simț, cu amenințări și șantaj exprimate în direct la televizor, la ore de maximă audiență, de către cele mai înalte oficialități ale statului. Este deja prea mult. Dacă încă nici nu am intrat în campania electorală, la ce am putea să ne mai așteptăm, în plus, în acea perioadă? Ca politicienii să scoată pistoalele și să se împuște între ei? Moscova sau Napoli par acum, după ultimele evenimente, colțuri de rai față de București.

Președintele Băsescu, amenințat de premier cu pușcăria (!) și dezvăluiri incendiare privind achiziția celor 300 ha de teren agricol de la Nana-Călărași, răspunde numind-o „șantajistă” pe șefa Comisiei Parlamentare de anchetă, senatorul Gabriela Firea, în baza unui proces pe care fosta jurnalistă de la Antena 3 l-a avut cu Narcisa Iorga, membru al CNA. În acel proces, Firea a fost amendată administrativ, cu 1000 lei, doar pentru amenințări proferate la televizor, pentru că Parchetul ÎCCJ a hotărât că faptele senatorului PSD nu au întrunit toate elementele infracțiunii de șantaj. Despre premierul Ponta a afirmat că este cel mai mare corupt al țării iar despre cel mai mare partid din România – că este o „haită”. Se pare că niciunul dintre consilierii președintelui nu a reușit să-l convingă că asemenea afirmații în public trebuie susținute de documente emise de instituții ale statului anume plătite pentru asta, respectiv parchete și instanțe de judecată. Sau, ca de obicei, nu i-o fi ascultat, acționând după celebrele impulsuri de moment?

Grobianismul, miștocăreala, misoginismul, introduse de președinte ca elemente ale limbajului uzual în lupta politică, creează un precedent ireparabil, coborând intregul discurs politic la nivel de birt marinăresc din favelele portuare. Nu ne putem imagina nici un alt lider european, afară de Putin – pentru cine mai consideră Federația Rusă ca făcând parte din Europa, adresându-se liderilor opoziției cu „măi Viorele” și „măi Gabi” sau încercând să mascheze un șantaj („vezi că nu-ți mai găsești barbatul acasă”) cu referirea la posibile aventuri adulterine ale soțului.

În replică, premierul continuă să afirme că întreaga tranzacție de teren a fiicei președintelui este atinsă de nulitate absolută, având la bază o imensă fraudă, precedată de retrocedări ilegale, deși argumentele invocate, atât de el – jurist de meserie, cât și de senatorul Firea, nu sunt nici clare și nici bine fundamentate juridic. Culmea ridicolului însă premierul l-a atins ieri, când a anunțat că se mută cu biroul în clădirea Ministerului Apărării, pentru a fi ferit de înscenări (așa a numit el grosolanul trafic de influență petrecut în biroul său) ca în cazul Duicu. Desigur, nu a pomenit un cuvânt despre faptul că interceptarea telefoanelor în acea clădire este imposibilă de către altcineva decât DGIA, serviciul secret al Armatei, din motive lesne de înțeles, iar accesul la premier, dacă el va păstra acest moft, va fi mult îngreunat. A, un amănunt,  DGIA nu se subordonează direct lui Băsescu.

Culmea este că ambii au parțial dreptate, fiecare în felul lui. Cine încearcă să ne convingă că pe juna Băsescu, un notar privilegiat cu contracte de sute de mii de euro, a apucat-o dorul de agricultură sau că Ponta și-ar fi mutat biroul într-o unitate militară de frica președintelui, ne insultă atât buna credință cât și ultimul dram de judecată.

În realitate, toate acestea sunt în legătură cu luptele pentru bani, influență și putere ale unor politicieni dintr-un petec de țară, aflați la ani lumină distanță de interesele cetățenilor din restul teritoriului. Să fie însă doar atât, o luptă măruntă, care nu ne privește? Nu, nici vorbă. Urmare a prejudiciului imens de imagine adus țării, ca o consecință a prestației primilor doi funcționari ai statului, din care unul a dat de înțeles că are Justiția la degetul mic iar celălalt că deține informații compromițătoare, investitorii, și așa mult prea puțini, vor fugi mâncând pământul. Ce om, stat sau organizație financiară ar investi într-o țară în care președintele afirmă despre propriul premier, numit chiar de el, ca fiind cel mai mare corupt în funcție, despre un senator al țării că este un șantajist dovedit iar premierul și senatorul îi răspund cu acuzații de fals, fraudă și șantaj, amenințându-l cu pușcăria?!?

În tot acest timp, Parlamentul a votat o Lege a Insolvenței – care ar fi meritat să fie comentată, fiindcă ne privește pe toți și a desemnat, tot prin vot, Avocatul Poporului, în persoana lui Victor Ciorbea – și asta ne privea pe toți. Tot în acest timp, CFR Marfă dă afară 2500 angajați, judecătoriile continuă să dea sentințe aiurea, purtând oamenii pe drumuri ani de zile, Ministerul Sănătății amână la nesfârșit lista medicamentelor subvenționate, lasând sute de mii de bolnavi să moară cu zile, CNADNR nu construiește nici măcar un metru de autostradă iar puterea de cumpărare scade cu fiecare zi care trece. Dar despre problemele astea nu o să auziți nimic la televizor, nu face nimeni asemenea emisiuni fiindcă, nu-i așa?, nu interesează pe nimeni.

Comportamentul iresponsabil al celor doi comandanți de oști politice poate avea, în afară de murdărirea ireparabilă a imaginii țării, și grave consecințe sociale. Așa cum atitudinea impulsivă a unui antrenor induce jucătorilor săi o stare de nervozitate excesivă, incitându-i la durități și nerespectarea regulamentului, ba incitând și spectatorii la violență, escaladarea insultelor și acțiunilor potrivnice ale premierului și președintelui pot duce la radicalizarea suporterilor lor și la violențe fără precedent în campania electorală care se apropie.

(editorial publicat Monitorul de Botoșani 16 04 14)Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Daca nu iese cu bataie intre cei doi n-are nici un farmec povestea!

  2. Te poți aștepta la orice, mâine bătaie, poimâine pupat Piața Independenței

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: