Licențierea prostiei


Imagine

Am preluat din Occident moda facultăților particulare. Sigur, am preluat fațada, nu și rigurozitatea studiului. Facultăți care au funcționat ani de zile fără licență, subiecte ale  unor scandaluri privind diplome false și alte șmecherii, continuă să existe și să scoată mii de absolvenți pe an, din care majoritatea nu-și găsește de lucru în niciun domeniu. Azi poți avea studii superioare chiar dacă nu-ți aduci aminte nici ce școală ai terminat, darămite să mai știi ceva din cunoștințele pe care se presupune că le-ai asimilat în anii de studiu.

După distrugerea învățământului pivat (de clasa politică, cu largul concurs al celor care își doreau o diplomă în orice condiții dar și a domnilor profesori), prin nesancționarea acestor facultăți care nu aveau nici în clin, nici în mânecă cu un sistem de învățământ serios și performant, a urmat și declinul facultăților de stat. Puse în fața lipsei de studenți care, din cauza dificultății examenului de admitere, fugeau spre universitățile private permisive, au coborât și ele ștacheta.  Așa am ajuns la distrugerea aproape totală a învățământului universitar. Scoate licențiați pe bandă dar nu mai scoate specialiști. Oferă diplome pentru agramați și semianalfabeți.

Vânzare de iluzii. O găselniță care a stins invidia existentă înainte de 1990 când unii părinți plângeau: ”Al tău a luat? Al meu nu. Vai de steaua lui.” Azi orice loază, indiferent dacă în liceu a frecat menta pe la cluburi și discoteci, a luat bacul a ‘nșpea oară (trăgând cu ochiul la colegul din față sau având veșnicul noroc), își face dosărelul și se duce la Facultatea de ”nuconteazăcare”, situată în Dealul Ploii sau în Cucuieții Veseli. Peste trei sau patru ani flutură arogant diploma. Este LICENȚIAT. Habar nu are ce a terminat, abia își scrie numele, nu știe să spună o propoziție simplă fără să violeze limba română însă are pretenții. Este absolvent de facultate. Vrea slujbă de birou, bani mulți, mașină și ”smartfon”. Iar dacă tata are pile la vreo instituție, îl regăsești acolo, pătruns de importanța a ”bă, tu vezi cine sunt eu?”.

Moda facultăților particulare a dat posibilitatea să-și ”completeze” studiile și celor care nu visau, pe vremea lui Ceaușescu, mai departe de școala profesională. A dat ambâțul în ei. Ofuscați că vecinii, colegii de școală ori verișorii le sunt ingineri, medici, profesori sau juriști, au hotărât să arate că și ei pot, chiar dacă verbul ”a învăța” le era străin. Fabricile de diplome le-au îndeplinit visul.  Mecanici, sculeri matrițeri, oieri și alte meserii (oneste, de altfel), supărați că un cizmar a ajuns pentru un timp președinte s-au bucurat că-și pot cumpăra diplome de la Facultătea Popândăul din Vale și pot ajunge (cred ei!) în rândurile intelectualilor. pe care i-au urât în comunism (îi urăsc și azi). Au masterate și doctorate, pe care le flutură cu dispreț. Unii ne conduc țara. Vorbesc și scriu agramat, sunt la nivelul unui copil de clasa a IVa (și ăla în prag de repetenție) dar se pot lăuda, au fost sau sunt deputați, senatori, miniștri sau eurodeputați.

Le-aș putea spune că o diplomă nu valorează nimic câtă vreme nu este însoțită și de dovada cunoștințelor acumulate. Dar ce rost are? Se vede treaba, din demnitățile și funcțiile pe care le ocupă, că sfatul meu este nul, nu mai este valabil principiul după care am crescut: ”cine are carte, are parte”. Cu certitudine, însă: dacă nu se vor naște minți luminate care să repună învățământul în locul cuvenit, proștii licențiați vor distruge lumea.

 Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , ,

28 de răspunsuri

 1. E jale mare in tara cu invatamantul romanesc…stiam cate ceva.Eu cand imi amintesc cate emotii aveam la examene sau cum am dobandit diploma de educatoare si cat de fericita eram ptr ca o dobandisem dupa cinci ani de efort,emotii,examene ,cum am luat repartitie la mine in oras ptr nota obtinuta……ma simt mandra si implinita,chiar daca ceea ce a urmat,dupa 24ani de munca,grade luate cu notele cele mai mari,m-a determinat sa iau drumul pribegiei.Da pot spune ca sunt mandra de scoala pe care am facut-o de profesorii pe care mi-i amintescsc cu nostalgie,ptrca unii din ei deja sunt in stele….pot privi cu mandrie in urma

 2. Pacat,mare pacat,am totusi multumirea ca ai mei copii au prins timpul cand inca se mai respecta imvatamantul in tara….Pacat,mare pacat,nu stiu ce s-ar mai putea face,sunt sceptica

 3. Corect. Asa vad si eu situatia, desi ma aflu printre cei pusi la zid de dumneavoastra. Ati mai uitat totusi o mare problema a universitatilor de stat: cunosc persoana care are o diploma de la una din aceste universitati, care nu stiu cum ar fi putut trece clasa a XI-a si-a XII-a si nicidecum sa ia Bacalaureatul. Ipochimenul are firma si binenteles e si politician (consilier). Nu mai spun despre pacatele averii sale dobandite rapid, prin Vest. Mai mult, un prieten a avut ocazia sa discute cu unul din ,,nasii” licentiatului, ,,nas” care, la randul sau, se plangea de salariul mic pe care il are la universitate. Ori, gandesc eu, individul asta, profesorul, ar trebui sa taca si sa fie multumit de situatia sa pe care inconstient si-o creeaza. Si aceasta e o problema (grava) a invatamantului romanesc: TARA te vrea prost. Cine este tara? Indivizii care si-au cumparat ca la piata, diplome vandute infractional de catre niste prosti fara principii, fosti profesori. Cine sunt prostii? Indivizi ca profesorul in cauza, la fel de ticalos ca si licentiatul. Asa ne taiem noi romanii craca de sub picioare: urcam scroafa in copac. Stima!

 4. NU E ADEVARAT! Cand am facut eu facultatea „la privat” asa cum zici dumneata, intre ’90 si ’95, studentii de la stat erau in greva mai tot timpul. Ce, locurile cu taxa de la stat nu inseamna tot invatamant privat? Daca la Constitutia Romaniei scrie ca invatamantul de stat este gratuit, cum explici dumneata locurile cu taxa de la universitatile de stat?!

  • Poate dumneata ești o excepție dar nu-mi spune mie, ca angajator, ce absolvenți da facultate îmi vin la interviu. Și dacă citești tot articolul am spus că a scăzut spre zero și calitatea la învățământul de stat.

  • Uneori, e nevoie sa urlam si la Luna… Articolul e excelent.
   Ceea ce a facut PSD cu OUG in invatamint este invers decat vreti dvs. sa se faca.
   Dar asta arata ca -in realitate- nu aveti nimic cu stinga. Interesele si mentalitatile sunt total diferite. Chiar daca, uneori ati fi tentata de ideologia lor.
   Sau… stinga nu are nimic de-a face cu dorintele cetatenilor onesti. Urmaresc doar interesele de tip mafiot ale unor lideri. Din politica, din invatamint, cultura etc…

   • Nu știu, sunt anumite principii de stânga care îmi plac: protejarea naturii, a resurselor, ajutorarea celor în reală nevoie. Numai că una e principiul și alta e PSDul. Nu-mi place însă la stânga rolul de tătuc al statului, limitarea libertății individului, egalizarea fără merit a averilor. Sunt un amestec ciudat.

   • Pai asta e problema la noi. Se agita unele marote cu care se atrag tugulanii, ca sa fie exploatati de liderii de stinga….. Ai vazut o lege -sau masura- a partidelor de stinga care sa respecte doctrina lor politica? Chiar daca este, e plina de greseli. Intentionate. Astia una zic, alta fac. De aici pleaca principala problema a stingii romanesti. Apoi cadrele lor de conducere… numai fufe, hoti, plagiatori… In ceea ce priveste problemele de care amintesti, si dreapta le acorda atentie. De mult. Vezi ca PNTCD-ul are o doctrina noua:”personalismul”. Citeste despre ea si compar-o cu colectivismul stingist sau individualismul liberal. Ai sa vezi un alt univers. Care in Romania inca nu exista. Trebuiesc eforturi sustinute pentru a-l aduce si aici. Nu implementat fortat. Dar macar cativa lideri sa-l traduca in practica… (Ajutorarea celor amariti e o practica crestina inca de la inceputurile crestinismului, nu a fost nevoie de stinga pentru a fi pus in practica… Etc.) Nu te mai lua dupa sloganuri si afise. Lozinci si alte mascari. Vezi ce face Ponta, Sova, Nastase, Mazare, Oprisan, Constantinescu si lista e asa mare ca nu are rost sa continui. Vezi cate compromisuri a facut stinga pentru a ajunge la putere. Nu mai privi dreapta cu ochii lui Dickens! Epoca aia e de mult apusa. Si nu prin eforturile stingii! Nu uita ca Lincoln a fost de dreapta. Sclavia a fost abolita de partidul republican american (dreapta), nu partidul democrat (stinga). Mai citeste despre Maniu si Mihalache, C. Stere sau Madgearu. Ai sa vezi ca la noi, intelectualii patrioti chiar au cautat o a treia cale politica, intre capitalism si comunism, fara sa cada in mania fascista. Ba luptind impotriva ei. Nu au avut mult timp la dispozitie pentru a-si aplica ideile. Si sistemul democrat impune un anumit tempo, care i-a blocat. Caci ei respectau democratia burgheza si statul de drept, nu faceau ziua ce visau noaptea. Din pacate, propaganda sovieto-comunista i-a acoperit de noroi si i-a transformat in „dusmanii tarii”, „stilpii burghezo-mosierimii”, „sustinatorii bogatilor” etc. Atita timp cat acest partid si aceste idei vor fi ostracizate in Romania, vom ramine sclavii Moscovei si a stingii. Nu va fi posibila nici o resurectie a poporului roman!

   • Am senzația că chiar pe plan internațional se caută o a III-a cale și că eșichierul politic clasic a devenit desuet.

   • Nu. Pe plan politic international s-a cautat o cale de a rezolva problemele fara razboi. (Vezi teoria convergentei sistemelor.) In anii ’70-’80. Dupa prabusirea comunismului, dreapta isi vede de-ale ei, dar stinga tot incearca -fie in filozofie, fie in economie- tot felul de retete care sa-i continue puterea si privilegiile. In mod normal, acum, era momentul teoriilor taraniste. Cel putin la noi. Dar stinga mondiala nu vrea asa ceva, pentru ca taranistii sunt cu religia, natiunea si viata morala. Si asta ii deranejaza pe stingistii de pretutindeni. De aici acuzele lor continue -la toata dreapta- de „fascism”. (Chiar si fascistii moscoviti au preluat ideea…) Lucrurile vor mai dura, caci in forurile mondiale conducatoare au penetrat numai lichele de acest tip. Care vor distruge sistematic orice le sta impotriva. Sau macar vor incerca. Chiar daca asta inseamna pierderi mari pentru omenire. Esential este ca ei sa nu-si piarda puterea si locul privilegiat! La noi, va mai dura pina cand elita comunisto-securista si beizadelele lor vor deveni adevaratii burghezo-mosieri ai tarii (si singurii) si masele isi vor da seama de ridicolul situatiei. Si atunci sa vezi „trezirea robilor”. Dar -dupa cum stii-, mamaliga explodeaza greu. Nu cred ca voi apuca acest moment. Din pacate. Ma mangai cu gandul ca macar dupa ce nu voi mai fi, romanii se vor trezi din „somnul cel de moarte” al ratiunii! (Ca o paranteza hazlie: Vadim a incercat sa adere la PPE si sa uneasca PRM cu PNTCD. Dar liderii de dreapta din Europa nu au avut incredere in el si UDMR -care nu este partid politic, dar e primit in PPE i-au- pus piedica. Vadim isi merita soarta! Dar asta a tras inapoi PNTCD, caci activul PRM a pornit o campanie de destrucutrare a lui -simpla razbunare-. Si se pare ca au ceva putere… Daca Vadim -si cei cativa ceausisti din jurul- lui faceau pasul inapoi -retragandu-se din politica- si lasau partidul sa se uneasca cu PNTCD, azi era mult mai bine pentru tara. Sa vezi unde duce incapatinarea si setea de putere… La cei care trebuie sa puna interesul tarii deasupra propriului interes…) Romanii trebuie sa inteleaga liniile de forta ale polticii mondiale, sa gandeasca singuri, sa iasa de sub influenta fostilor! Si atunci nu va mai fi nici o problema. Momentul de pauza la europarlamentare mi se pare de bun augur. Nu se mai reped la urne, cum li s-a ordonat. Poate vor intelege ca e nevoie de un nou lider in fruntea tarii, cu o noua echipa, cu o viziune mai larga. Si care sa puna ordine in „democratia” interna (inteleasa ca dreptul liderilor de a fura fara a fi pedepsiti), atragand tara pe liniile de forta ale politicii contemporane. Pentru globalizare! Altfel… vai de Romania!

 5. Am cunoştințe de toate astea.
  Studie privată in occident te pregăteşte pentru examenul de stat. Sigur că primeşti diploma de studiu. Dar pe lângă acel diplomă este nevoie de liciențe care acolo functionează cu totul altfel. Foarte puțini sunt care reuşeşte.
  Restul ştim că are ceva cunoştințe despre cauză, dar responsabilitate nu primeşti.
  Eu personal llucrezi la restructurări, integrare, sănătate, pharmazeutischen Industrie.
  Este adevărata Mafia.

 6. Excelent articolul. Doamnă Crăciun are dreptate. Învățământul s-a degradat din ce în ce mai mult și este , din păcate, în cădere liberă! Sunt de acord ca trebuie „urlat la lună”, poate o auzi cineva. Mult respect pentru analiza făcută!

 7. „Vorbesc și scriu agramat dar se pot lăuda în CV că au fost deputați, senatori, miniștri sau eurodeputați.”…Ooo,da! Dar personajele astea „infrumusetesc” decorul, hahaha!
  De ce insa a fost posibil sa existe (si exista inca) …” Facultăți care au funcționat ani de zile fără licență de la Ministerul Învățământului,”:::??? Dar, intr-o tara in care „alesii”, aia mari, grasi si foarte importanti, isi fac legi speciale, in care isi acorda drepturi si statuturi speciale …intrebarea este, desigur, retorica.

 8. E mai usor de condus un popor care nu gandeste.

 9. Cu acest articol m-ati „uns” la inima, FELICITARI!

Trackback-uri

 1. Licențierea prostiei
 2. Licențierea prostiei - Anonimus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: