Maria Grapini, acest dușman al limbii române


Imagine

În perioada pașoptistă, Ion Heliade – Rădulescu lansa un apel către tinerii scriitori: „Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!”. Cu siguranță că I. H. Rădulescu nu a dorit să se scrie ”oricât”, indiferent de calitate, dar multe publicații ale epocii au încurajat o literatură mediocră ceea ce l-a făcut pe Mihail Kogălniceanu să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului publicării unei astfel de literatură. Probabil că doamna Maria Grapini cunoștea îndemnul lui Ion Heliade Rădulescu (Staţi liniştiţi, că am fost olimpică la Limba Română” – declarația domniei sale) căci numai așa se explică că nu trece o zi fără ca să nu ne transmită ceva din gândurile sale pe pagina de facebook.

Nu am nimic împotriva scrierilor dumneaei, în fond cititorii sunt cei care o pot sancționa prin necitire dacă ceea ce spune este doar cantitativ. Dar dacă ”oricât” și ”oricând” nu sunt chiar o nenorocire, ”oricum”, siluind limba română în fiecare propoziție, este! N-ar fi nici asta un bai dacă ar scrie doar pentru sine. Numai că acest personaj demn de Caragiale este om politic, a fost ministru și voiește a lua voturile românilor pentru a deveni euro – deputat în Parlamentul European. Votați-o!, oameni buni, votați-o!, ca să ne facem de râs până la capăt! Iar locurile lăsate libere de Eba sau Gigi Becali să fie ocupate de oameni la fel (sau chiar mai mult) de agramați.

Nu pot analiza fiecare virgulă pusă aiurea-n praznic și când trebuie și când nu trebuie, lipsa de spații, de acorduri, exprimarea fără cap și fără coadă pentru care mi-aș fi tras de urechi copiii chiar și în clasa a II-a, e prea mult! Vă redau doar câteva din perlele de pe pagina ei de facebook, unde doamna Maria Grapini zburdă zilnic printre cuvinte, zdrelind, dând cu pietre în limba română și supărând ochiul oricărui cititor care a avut o notă mai mare de cinci la limba română:

”Am plecat spre casa (Timisora) si trebuie sa spun ca portiunile de autostrada(3 la numar) ma face sa fiu mai optimista.” (n.a. – corect: fac )

”…Din cetatea Brasovului va transmit cele mai bune ganduri si un sfarsit de saptamana excelenta”. (n.a. – corect : excelent)

”Sper ca oamenii sa nu-si piarda speranta si sa se implice in desconspirare raului (n.a. – corect: deconspirarea)

”Doar cu un mediu economic curat pot creste locurile de munca. (n.a. – corect: ”cu” trebuie eliminat din propoziție; ”poate” în loc de pot. Sau lăsați ”cu” dar adăugați un ”să” înainte de crească. ”Doar cu un mediu economic curat pot să crească …”)

”Felicitari… Ati luptat si ati invins sisteme icremenite” (n.a. – corect: încremnite)

Ninsoarea si viscolul a adus dimineti mai putin bune la multi oameni“” (n.a. – corect: au )

”În această seară voi fi la ora 20 la televiziunea Sperața. Este un loc unde ești lăsat să-ți prezinți punctul de vedere în liniște. Nu ești întrerupt de zeci de ori de moderator sau de invitați. Este un format cu un singur invitat și un singur moderator” (n.a. – 😀 😀 😀 fără comentarii)

“Balul Speranţei pe care l-am organizat de 15 ani neântrerupt s-a terminat la trei dimineaţa” (n.a. – 😀 😀 😀 din nou fără comentarii)

”Bună dimineața de la Instambul. Sper ca cele 7 firme românești să avem suces” (n.a. – corect: Istanbul, să aibă)

„…Vreau sa multumesc si actualei conduceri a liceului care ne-au pregatit surprize..”. (n.a. – corect: ne-a pregătit).

Maria Grapini este de profesie inginer. A absolvit Liceul Teoretic din Bereşti în 1973, iar apoi a urmat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Facultatea de Textile, pe care a absolvit-o în anul 1978. Atât de slab să fi fost nivelul olimipiadelor în perioada 1969 – 1973 dacă dumneaei a fost olimpică (nu ne-a spus la ce fază) la română? Așa se vorbea la Textile limba română sau candidata noastră la un fotoliu în PE era unicat și printre studentele de acolo? Răspunsul nici nu contează. Cert este că sunt de acord să o trimitem în Parlamentul European doar dacă se face o secție de divertisment: ”Așa, nu!”Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

5 răspunsuri

  1. Istanbul… (cu „n”)

  2. Poate singura scuza pt Grapini sa fie faptul ca inginerii (dar si profesorii, cu exceptia celor ce absolva literele) nu mai fac, dupa cls. a 8-a, nicio ora de gramatica (ortografie, ortoepie, punctuatie). E-adevarat ca exista situatii delicate de exprimare, unde ne e greu sa ne hotaram asupra utilizarii sau neutilizarii unei virgule, dar si situatii (cum sunt cele prezentate de dvs. in acest articol) in care ar fi trebuit sa fie suficiente achizitiile de pana la clasa a 8-a…

Trackback-uri

  1. De ce dracu i-ați vota? Azi despre PSD + PC + UNPR « Justiție Oarbă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s