Vă arunc mănușa, domnilor avocați! (Azi despre impozitul pe moștenire)


ImagineDupă cum cred că știți, în conformitate cu dispozițiile Codului Fiscal, art 77 indice 1, pentru Certificatele de Moștenitor care se finalizează mai târziu de doi ani de zile de la data decesului celui care a avut în proprietate bunuri imobile, moștenitorii au obligația să achite 1% din valoarea masei succesorale pentru bunurile imobile transmise cu titlul de moștenire, impozit calculat la valoarea de expertiză din expertizele puse de dispoziția notarilor de Uniunea Națională a Notarilor Publici și avizate de Ministerul de Finanțe. Așadar, Codul Fiscal, stabilește în art 77 indice 1, aliniat 3 un impozit care are valoarea unei sancțiuni pentru persoanele care nu au grijă să dezbată succesiunea în cel mult doi ani de zile de la data decesului autorului ai cărui succesibili la moștenire sunt.

Cod Fiscal, art 77 indice 1 aliniat 3:
” (3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevazut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevazut mai sus, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.”

Până aici, nimic interesant și cu atât mai puțin existența unui posibil litigiu. Dar ia gândiți-vă câte persoane au făcut cerere de restituire a bunurilor trecute în proprietatea statului comunist prin diverse acte normative sau confiscate fără titlu? Vorbim de cereri făcute în baza Legilor de restituire a proprietăților imobiliare și aș aminti doar Legea 18/91 și Legea 1/2000 ca să vă dau numai câteva exemple. Cereri care zac de zeci de ani la autoritățile publice responsabile să le rezolve și care nu au primit o finalizare sau au primit-o la mult timp după moartea celui care a făcut cererea. La ora asta, în România sunt încă zeci de mii de proprietari care nu și-au primit înapoi (în natură sau despăgubiri în bani) ceea ce comuniștii au confiscat. De peste 24 de ani, în România se tot retrocedează proprietăţi, iar procesul nu se află nici măcar la jumătate. Românii nemulțumiți (din cei care mai trăiesc) s-au adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), unde au sperat să-şi găsească dreptatea. Şi nu puţine au fost verdictele date de CEDO, care obligă statul român să urgenteze aceste proceduri de retrocedare.

Între timp, anii au trecut și mulți dintre autorii cererilor au decedat. Iar cei care aveau un drept la moștenirea rămasă de pe urma acestora s-au văzut în imposibilitatea de a aduce în masa succesorală (în acel termen de 2 ani de zile la care am făcut referire mai sus) unele bunuri imobile deoarece titlurile de proprietate nu erau încă emise la data decesului celui îndreptățit.
Nu sunt puține cazurile când titlul de proprietate a fost emis mult după 2 ani de la data decesului celui care a făcut cerere. Evident, titlurile se eliberează pe numele celui care a făcut cerere, chiar dacă a decedat între timp de ceva ani de zile. În atare situație, cei îndreptățiți la moștenire se prezintă la notar să solicite un Certificat de calitate de moștenitor pentru a putea să susțină eliberarea titlului iar ulterior, când se eliberează titlul, pentru Certificatul de Moștenitor. Iar dacă au trecut deja doi ani de la deces, notarul, pe lângă onorariul și TVA, le mai ia și impozit de 1% din valoarea masei succesorale, bani pe care îl varsă la bugetul de stat.

Pentru aceste situații vă ridic mănușa, domnilor avocați, faceți din această speță obiectul unor procese celebre și poate statul se va gândi de două ori înainte să lase să zacă într-un sertar ani și ani de zile cererea unui om. Pentru că nu mi se pare corect ca moștenitorii să achite acest impozit în condițiile în care statul – prin instituțiile sale – este cel vinovat (prin neeliberarea Titlurilor de Proprietate, Ordine ale Prefectului) de întârzierea finalizării dezbaterii succesorale în termen de 2 ani de zile de la data decesului.

Sigur că notarul public nu are pârghiile legale necesare pentru ca să nu încaseze acești bani dar dvs, domnilor avocați, puteți să dați în judecată statul român făcând dovada că lăsarea în nelucrare a dosarului succesoral, depășind cei doi ani de la deces în care ar fi fost scutiți de impozit, nu se datorează culpei moștenitorilor ci culpei statului, prin organele sale abilitate să analizeze cererile de restituire și să emită titlurile de proprietate pentru bunurile imobile. Și să solicitați instanței să impună statului român să restituie către clienții dvs, – moștenitorii din aceste dosare succesorale – suma achitată cu titlul de impozit pe moștenire.Categorii:Juridice

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: