Președintelui nu-i mai ies jocurile


basescuCând președintele Băsescu a înființat PMP, acesta avea câteva obiective bine definite: să-i ofere dnei Udrea președinția unui partid după ce PDL i-a refuzat această favoare, să-i aducă fiicei sale încă un mandat europarlamentar și, nu în cele din urmă, să-l aducă pe el însuși în situația de a-și putea negocia funcția de prim ministru pentru sine.
Iată însă că planul pus la cale pe după ușile ferecate de Cotroceni nu prea iese. Deși Elena Udrea vorbește în numele partidului prezidențial pe oriunde este sau nu este întrebată, face liste, numește sau dă afară diverși indivizi, „blonda de la Cotroceni” – cum o alintă presa – nu este și în acte președinta partidului pe care Traian Băsescu i l-a făcut preș. Ba, mai mult, fiica cea mică a președintelui, Elena Băsescu, a anunțat ieri, oarecum surprinzător că renunță la candidatura la europarlamentare. Nu mai vrea nici independentă susținută de PMP și nici înscrisă pe listele aceluiași partid, deși avea peste suta de mii de semnături gata strânsă. În motivarea renunțării, EBA (cum s-a autoporeclit, după numerele de înmatriculare de la Range Rover-ul personal) a invocat motive la fel de ridicole pe cum i-a fost și prestația de la Bruxelles: „Deşi am numărul de semnături, nu voi candida, pentru că nu doresc să iau unul, două sau trei procente din scorul PMP. Doresc ca acest proiect lansat de tatăl meu să reuşească să dea, în 2016, premierul”. Realitatea este însă cu totul alta. Semnăturile i-au fost strânse cu japca de către primarii PDL care au rămas credincioși tatălui ei iar locul secund pe lista PMP îi fusese bătut în cuie. Nu cele invocate sunt motivele anunțului precipitat de renunțare ci un sondaj întreprins la cererea Partidului Popular European, care nu glumește cu astfel de lucruri. Potrivit acestui sondaj, partidul președintelui Băsescu este creditat cu un scor mai mic decât pragul electoral, așadar este posibil să nu acceadă în Parlamentul European.
La scurtă vreme după înființare, PMP a anunțat pe toate canalele posibile că va solicita înscrierea în PPE, acolo unde România este reprezentată în acest moment de PDL și UDMR. Cum și liberalii au anunțat, prin vocea președintelui lor Crin Antonescu, intenția de a părăsi Internationala Liberală pentru a se înscrie tot în PPE iar președintele Băsescu nu mai face de mult timp un secret din dorința sa de a-i înlătura pe liberali de pe eșichierul politic românesc și de a le lua locul în chip de lider al dreptei românești, răspunsul PPE, care prin acest sondaj arată PMP cine este și cam unde îi este locul, vine ca un trăsnet în capul intriganților de pe Dâmbovița.
Desigur, sondajul comandat de PPE nu este infailibil, nici nu a fost făcut public încă, așadar nu cunoaștem date despre natura eșantionului, marja de eroare sau alte detalii. Însă grija popularilor europeni pentru ceea ce se anunță a fi un dezastru al dreptei pe plan european nu este de neglijat. Majoritatea institutelor serioase, pe ale căror cercetări se poate pune bază, dau stânga drept câștigătoare detașată în alegerile europarlamentare din această vară. Nici nu-i de mirare, nu era nevoie de cine știe ce cercetări științifice pentru a realiza că după ce în cinci ani de criză dreapta europeană nu a făcut decât să întărească băncile, adică tocmai pe principalii vinovați ai crizei, alegătorii vor da cu ea de pământ. Îndepărtarea euro-aleșilor de doleanțele imediate ale celor care i-au trimis în Parlamentul European au adâncit criza economică și o vor completa și cu una politică. Aceleași sondaje dau drept sigure două fenomene care pot pune Europa pe butuci: un absenteism devastator la apropiatele alegeri și ascensiunea fulminantă a mișcărilor radicale și extremiste.
Devastator prin aceea că va produce lipsă de reprezentativitate și fulminantă deoarece în multe tări vest-europene opțiunile pentru mișcările extremiste ating sau depășesc un sfert din electorat.
În acest context, mișcările haotice și atacurile reciproce în interiorul a ceea ce s-ar numi generic „dreapta românească” cresc considerabil șansele PSD de a depăși cu mult cele 40 de procente care îi sunt atribuite la această oră. Or, de scorul pe care îl vor realiza la alegerile pentru Parlamentul European depind în mare măsură și șansele pe care fiecare partid precum și viitoarele alianțe dintre ele le vor avea și fructifica la prezidențialele din toamnă. Nu întâmplător, în ciuda tuturor injuriilor și bănuielilor de manipulare, Victor Ponta continuă să invoce posibilitatea unei candidaturi a lui Călin Popescu Tăriceanu din partea USL.
Oarecum călit, după nenumăratele situații în care s-a văzut mințit, electoratul român pare să nu mai înghită chiar orice gogoașă, astfel că visul președintelui Băsescu de a implementa la noi modelul Putin – președinte și apoi premier – pare din ce în ce mai greu de realizat.

(editorial publicat în Monitorul de Botoșani 25 04 14)Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: