Cercul vicios în care se învârt popularii


ImagineNu v-ați întrebat de ce în ultima vreme membrii marcanți ai PMP (Elena Udrea, Cristian Preda și Elena Băsescu) o atacă pe Monica Macovei? De ce nu atacă PSD, partidul de stânga cu care ar trebui să fie în fapt în conflict deschis în campania care se apropie? Sau de ce nu atacă PNL, care a fost aliat în USL și a votat suspendarea Președintelui din 2012 și măsurile luate la marginea constituției din 2-5 iulie 2012, condus de Crin Antonescu – un posibil candidat cu șanse la Președinție? De ce PDL și, mai ales, de ce Monica Macovei?

Partidul format la inițiativa și cu sprijinul moral al președintelui României are o reală problemă cu procentele de simpatie în rândul populației, pe care încearcă să o rezolve printr-o metodă de piar pe care aș denumi-o ”atacă-l pe cel mai bun”. Bazinul electoral al PMP este format din simpatizanții lui Traian Băsescu dar să nu uităm că acest bazin electoral a fost unul comun cu cel al actualului PDL, cel puțin până la tristul și definitivul ”Adio, PDL”. Posibilii susținători ai PMP nu provin din rândurile simpatizanților PSD și puțin probabil dintre cei ai PNL, știut fiind că socialiștii și liberalii au o problemă cu președintele, manifestată de atâtea ori prin ”Jos Băsescu”. La toate acestea se adaugă dorința popularilor de a atrage membri de la PNL, motiv pentru care atacurile asupra liberalilor sunt slabe spre inexistente. Cu atât mai puțin bazinul electoral pe care îl visează PMP nu provine din rândul absenților la vot, al tinerilor, al hipsterilor care manifestă împotriva exploatării cu cianuri sau a exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. PMP nu s-a dovedit în nici într-un caz ”un partid altfel” iar membrii de vază ai acestuia nu sunt dintre cei care ar fi împotriva exploatării aurului și gazelor de șist (exceptându-l pe Theodor Paleologu, o figură aparte).

Așadar, PMP nu atacă PNL pentru că are nevoie să atragă liberali, nu atacă PSD pentru că n-ar avea nici un efect, nu ar rupe din bazinul electoral al acestuia. Ce-i rămâne? Să atace PDL. Numai că PMP se trezește într-un cerc vicios: ca să atragă simpatizanții PDL este necesar să lupte cu cei care sunt cei mai îndrăgiți de către alegători. Iar pentru euro-parlamentare, lista PDL este trasă în sus de un singur om, Monica Macovei. Așa a ajuns Elena Udrea, Cristian Preda și chiar Elena Băsescu (înainte de renunțarea sa la politică) să atace pe unul dintre puținii oameni din PDL pentru care oamenii cu vederi de dreapta ar pune ștampila pe lista acestui partid.

Atacurile împotriva Monicăi Macovei au fost un test la care i-a supus pe populari Traian Băsescu căci în funcție de rezultat putea trage concluzia dacă cei care o vor pe Macovei la Bruxelles ar trece în barca popularilor, achiesând la aceste critici. Să nu ne amăgim că tirul la care a fost supusă Monica Macovei s-a făcut fără cap și fără știrea președintelui. Exclus, însuși președintele a atacat-o pe Macovei în ieșirile lui publice din ultima vreme. Poate ceva mai subtil decât au făcut-o cei ”trei crai de la răsărit” dar cine a avut de înțeles a înțeles încă de pe atunci. Tot ce s-a petrecut având ca țintă Monica Macovei a fost bățul băgat printre gard de către Traian Băsescu, direct și prin intermediul popularilor, pentru a vedea dacă la alegerile europene PMP are vreo șansă să mai rupă din nucleul tare al PDL care a rămas fidel acestuia datorită modului serios în care Monica Macovei a făcut politică la Bruxelles.

Reacția virulentă a societății civile și a unor jurnaliști care s-au trezit că trebuie să se poziționeze de partea cuiva a dovedit că PMP are o problemă. Pe de o parte, nu poți rupe din nucleul PDL decât dacă ataci stindardul PDL pentru Bruxelles dar pe de altă parte dacă o faci riști să pierzi și din susținătorii dreptei care până mai ieri erau în dubiu dacă să voteze cu PDL sau cu PMP. Căci impresia finală a fost că cei indeciși s-au strâns instantaneu în jurul Monicăi Macovei și nu în jurul PMP. Aceste concluzii, dublate se pare de un sondaj comandat de PPE care situează PMP sub 5% la alegerile europene (neconferindu-i nici un loc la Bruxelles) a fost motivul pentru care fiica președintelui a renunțat la ”viața politică” și l-a făcut pe Traian Băsescu să-i amenințe pe populari că nu pot fi urmașii lui dacă nu iau un scor format din două cifre la alegerile europene.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

11 răspunsuri

 1. pe mine unul, un fost basist care n’o sa mai „marseze” niciodata la vreun proiect al domnului presedinte (ce’i prea mult – e destul!), in mod sigur c’au reusit sa ma determine sa nu’mi respect angajamentul solemn pe care mi’l luasem fatza de mine insumi, in sensul ca n’am sa mai merg la nici un fel de alegeri, cel putzin in viitorul cit de cit previzibil, bineintzeles ca pentru a o vota pe monika.

  iar in ceea ce o priveste pe doamna fiica, putzin (mai mult) cam tzoapa, pe linga ca mare producatoare de perle si nestemate nemuritoare (care, in mod sigur, vor ramine in fondul principal de cuvinte al limbii romane, isprava care nu este chiar la indemina multor creatori, de la caragiale pina la cei din zilele noastre), nu stiu de unde atzi intzeles ca „se retrage din politica”.

  eu cred ca dimpotriva!

 2. Cel puțin de la europarlamentare se retrage, a făcut conferință de presă pe acest subiect.

  • s’a inscris in pmp, totusi, iar multiplele lovituri (mult) sub centura, n’o arata ca e o resemnata, preluind de la tac’su doar neajunsurile de caracter.

   in rest, incep sa regret si eu ca „n’am lastat’o” sa mearga la parlamentul european, ca baremi, daca o stiam acolo, eram sigur c’o plateau „aia”, asa, cine stie ce idei le mai vin…

 3. absolut de acord, draga doamna, dar, ma gindesc (!), noi chiar daca am fi cuprinsi, brusc, de un acces de modestie autocritica si ne’am hotari sa nu mai trimitem pe nimeni in p.e., banii aia de contributzie oricum ar trebui sa’i dam, asa ca aia’s „basca” 😀

 4. Pana una-alta, sa vedem faimosul sondaj comandat de PPE. Fara el, toata vorbirea ramane vorbire.

 5. Atunci cand am mentionat necesitatea publicarii efective a rezultatelor acelui sondaj, aparusera deja indicii ca anuntul facut de Vasile Blaga ar putea ramane fara confirmarea pe care o anuntase domnia sa. Urmare acelor indicii, eu nu banuiam ca sondajul nu ar fi fost facut, si nici nu ma hazardam sa afirm ca rezultatul posibilului sondaj nu ar fi contestat sansele PMP de a intruni pragul electoral. Posibil sa fie asa cum spune dl Blaga (i.e. PMP sa nu intruneasca pragul) si, implicit, sa fie grosolan altfel decat a afirmat imediat ulterior dl jurnalist Ion M Ionita in ziarul Adevarul . Ceea ce, insa, este posibil, este ca sondajul sa fi picat atat de greu „la lingurica”, incat el sa preocupe peste masura factorii politici care negociaza deja viitoarele rezultate ale alegerilor. Asa ceva nu trebuie sa ne mire, cu atat mai mult, cu cat „coabitarile” depasesc cu mult recunoasterile facute public in materie. In fapt, chiar toate partidele de astazi isi au o radacina comuna, asa incat nimic nu trebuie sa ne mire. Si, ca sa dau doar un exemplu banal, chiar si marii adversari politici Ion Iliescu si Traian Basescu au ceva in comun: niciunul din ei nu a colaborat cu Securitatea. Ce exemplu mai frumos decat asta cunoasteti dumneavoastra?!
  Asa incat, personal as crede mai degraba ca PMP va intruni pragul electoral, indiferent de ce va fi spus sondajul. Iar sondajul s-ar putea sa nu apara niciodata. Asta este motivul pentru care am afirmat ca, fara a vedea sondajul, toata vorbirea ramane vorbire 🙂 .

  • domnii antonescu (fost antenescu) si blaga (fost nu stiu ce) nici nu stiu ce si cum o sa’i loveasca, iar, daca stiu, nu prea o arata, ca, altfel, ar trebui sa strige ca din gura de sarpe pe tema asta, a coabitarii care are inscrise, in protocoalele secrete ale nea ionului, inclusiv scorurile la evroparlamentare, cu, bineintzeles, cele doua partide care snopesc toate sondajele si prea-fericesc pe totzi sondorii, in prim si avintat plan, spre cele mai inalte culmi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: