Regatul Ebei


Imagine
„Mă consider şi eu intelectuală. Am terminat o facultate, am terminat un masterat, voi face şi eu un doctorat” – Elena Băsescu

Cu cât servilism trebuie să fii dotat ca să susții că Eba este un om politic bun care merită a fi votat în Parlamentul European? O votăm pentru tatăl ei sau pentru propriile ei calități? Întreb pentru că dacă te atingi de domnia sa cu un singur cuvânt care nu este laudă, sare lumea bună de dreapta și-ți dă în cap cu realizările lui Traian Băsescu. Unii spun (ehei, ce glumă!) că este cel mai activ euro-deputat român de la Bruxelles și că merită să mai aibă un mandat. De parcă noi nu pricepem că duduia citește cuvinte scrise de alții pe care nici măcar nu le înțelege. E ca și cum i-ai spune unei prompterițe de la televizor că este mare specialistă în știri.

Și ce minte ciudată să ai ca să vii cu explicația: ”da’ce, Adina Vălean și Daciana Ponta sunt mai breze?” Nu, nu sunt nici ele mai breze dar dacă admitem că ele nu sunt bune în Parlamentul European atunci hai să tratăm toată lumea cu aceeași măsură. Altfel, nu suntem decât o filă de istorie la fel de murdară pe ambele pagini, fie ea de dreapta sau de stânga. Să susții că Eba a câștigat mandatul de europarlamentar ca independent, muncind ea, sărăcuța!, singură, singurică fără un partid în spate, înseamnă să jignești inteligența oricărui român. Sau, ca să fiu mai directă, să iei de prost poporul acesta. Nu-i om din nord până în sud și din vest până în estul României care să nu știe cât s-a zbătut PDLul ca Eba să devină euro-parlamentăreasă. Gurile rele spun că voturile pentru Eba au trebuit a fi raportate de PDL la prima oră de votare ca să se știe clar că intră ”fata lui tata”. Apoi a urmat Adio PDL că deh!, partidul n-a vrut-o pe Udrea președintă.  

Am câteva probleme cu privire la candidatura fiicei cele mai mici a președintelui, în fapt cu voi, susținătorii acestei candidaturi:

 1. E treaba ei dacă candidează. E majoră, are vârsta necesară. Și e normal ca taică-su să o susțină, orice părinte își apără puiul. Dar nu-mi mai aruncați în ochi că PMP este un alt fel de partid, că e Albă ca Zăpada în care un membru oarecare are posibilitatea să ajungă în frunte și să candideze. Aveți curajul și spuneți: ”Da, susținem acest partid știind că este al dnei Udrea și al Ebei care au fost în permanență susținute de Traian Băsescu. Iubim  pe cine susține Traian Băsescu, fără să ne întrebăm de ce”.  Asumați-vă apartenența totală și vă voi respecta mai mult decât dacă îmi turnați cuvinte mari și găunoase ca: democrație, dreapta, doctrină, șanse egale, o altfel de politică, libertate.  Încolonați-vă cuminți în spatele lui Udrea și Eba fără a pretinde că apărați nu știu ce principii de dreapta.
 2. Nu mai criticați pe alții! O susțineți pe Eba, gura mică la restul agramatelor care vor să intre în Parlamentul European. E bună Eba, e bună și Grapini, pentru că și una și alta sunt pe aceeași cracă a (ne)înțelegerii limbii române. Iar dacă o transformați pe una în ținta ironiilor pentru modul în care se exprimă, admiteți ironia și pentru cealaltă. Dacă Eba ajunge în PE pentru că e ”fata lui tata”, admiteți că și nevestele, fetele, finele, cuscrele, amantele altora pot ajunge, pe aceleași criterii.   
 3. Nu mai declarați că nu vreți monarhie! Aceste familii care moștenesc fotoliile de demnități publice se comportă fix ca într-o monarhie, scaunele se transmit între neamuri. Deocamdată, singura bătălie este între șefii de triburi, fiecare  dorind să își instaureze propria dinastie peste regatul tuturor triburilor.  
 4. Și nu în ultimul rând, voi intelectualii de azi, nu mai criticați intelectualii de ieri care au făcut sluj în fața PCR și i-au cântat osanale lui Nicolae Ceaușescu și lui Leana. Cel puțin ei au scuza că era un regim de opresiune și că au făcut-o de frică într-un sistem care le punea pumnul în gură. Servilismul vostru este mult mai abject căci se manifestă din propria voință, într-o societate în care există libertatea alegerii. Voi ați ales să fiți servili! 

În rest, ”toate-s vechi și nouă toate”!Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

21 de răspunsuri

 1. Am auzit-o recent pe Eba raspunzand in direct unor intrebari la o emisiune de divertisment si stie sa vorbeasca, are cuvintele la ea, este isteata. Imaginea asta ca este proasta si agramata este in intregime construita. Au fost doua greseli mari si late pe care le-a produs cu ceva vreme in urma: succesuri, si inca unul, imi scapa acum, dar sa nu uitam ca si Crin Antonescu a spus in direct pe televiziuni „serviciuri”, si cred ca toata lumea este de acord ca Antonescu nu este agramat.
  Plus ca imi place ca e bataioasa, cand e de izbit la mizeria PSD, a naibii, nu se gaseste nimeni sa vorbeasca.
  Eu o sa votez cu eba. Argumetele tale sunt subtiri.

  • Dacă ați auzit numai două erori/bâlbe însemnă că ori nu vă uitați la TV, nu urmăriți viața politică sau pur și simplu omiteți să vedeți și auziți în virtutea simpatiei dvs. Cât despre votul dvs., este libertate și aveți dreptul să îl dați cui doriți. La fel cum și eu am dreptul să nu-l dau și să critic acest gen de politică.

  • Acum am văzut: ”la o emisiune de divertisment”. Amuzant! 😀 😀

 2. Citesc de mai multa vreme acest blog si uneori am dat peste articole mai bune, alteori ceva mai putin bune scrise de titularul blogului sau de altii si niciodata nu am comentat.
  De data aceasta textul de la punctul 4. m-a incitat sa pun urmatoarea intrebare:
  La care intelectuali va referiti doamna, la cei definiti prin fraza „Mă consider şi eu intelectuală. Am terminat o facultate, am terminat un masterat, voi face şi eu un doctorat”?
  Nedumerirea mea ar putea fi eventual explicata prin anecdota care incepea cu „intr-un compartiment de tren calatoreau 3 ingineri si un intelectual….”
  Parca citisem undeva ca o specializare inalta intr-un domeniu ingust nu este sinonim cu statutul de intelectual care ar trebui sa posede cunostinte in domenii vaste care sa-i permita judecati de valoare.
  Prin urmare, care sunt acei „intelectuali” care au ales sa fie servili?

  • Culmea e, stimate domn, că unii din cei care au susținut-o, o susțin și aproape sigur o vor susține, dacă reușești să îi desprinzi din această sclavie, sunt intelectuali (și nu din cei făcuți conform citatului introductiv). Vreți să dau o listă a lor? Urmăriți viața politică și veți observa singur care sunt.

 3. Presupunand ca aveti dreptate si ca citeste texte scrise de altcineva, atata timp cat ideiile sunt bune, si nu dauneaza tarii ci dinpotriva, nu vad cu ce va deranjeaza. Sunt atatia alti romani in PE care fac mult rau acestei tari si ca sa va dau si exemplu : Tokes, Severin, Cretu si altii. Votati fiecare cu cine doriti, care-i problema la urma urmelor. As vrea sa-mi fie si mie prezentata persoana PERFECTA
  pt. a fi politician.

 4. VAD CA TASTATURA MEA A LUAT-O RAZNA. Ideile si nu ideiile

 5. doua greseli!!?? dar cum ramane cu sedintele din parlamentul european unde draga de eba nici nu stia ce este pe ordinea de zi.numai doua greseli.=)))))))

 6. Sa nu votati decat perfectiunea si astfel, inca cel putin doua cincinale veti fi condusi de mafia PSD-ista.

 7. Poate ar trebui să votăm o dată răul cel mare ca să nu mai admitem că cel mai mic nu este tot rău ci este un fel de bine doar pentru că este mai puțin rău decât celălalt.

 8. „Intelectuala” Eba nu vrea sa vorbeste cu oricine! A ajuns acolo doar pt. ca e fiica lu’ tata – daca n-ar fi fost, nu cred ca o vota cineva. Mie mi s-a parut mai potrivita in meseria de model: cata vreme nu deschidea gura, puteai presupune ca e rasata si intelectuala conform zicalei ce face trimitere la tacere. La „emisiunea de divertisment” a vrut sa pozeze in femeia obisnuita, mama si sotie, care vrea sa-si creasca singura pruncul, fara nici un ajutor… A ales sa castige simpatie scotandu-si copilul „in fata” si difuzand imagini (in exclusivitate) de la nunta cu care deja la timpul respectiv, ne-au scos televiziunile destui peri albi! Pe cine interesa?? Cand oare vom vedea dincolo de ce ni se arata? Cand nu ne vom mai lasa prostiti si ametiti de cuvinte frumos rostite??

 9. Apreciez articolul nu din motivul, atât de facil şi superficial, că loveşte în EBa, emblemă a nepotismului şi semidocţiei. Acest aspect este doar un simplu imbold pentru salutara pledoarie în favoarea unei „minima moralia” în politică; mai ales ţintind spre cei care o clamează cu obstinaţie, dar căteia i-au pierdut, pe drum, semnificaţia. Chiar şi intelectualul care a împrumutat conceptul de la Adorno şi l-a pus titlul de carte şi de glorie personală.

 10. Minima morală a aleșilor e o iluzie dar hai să discutăm și de minima morală a votanților căci este ceea ce mă doare mai mult.

  • „Minima moralia” votanţilor? Morala lor este prea simplă pentru complexitatea jocului politic, aşa cum este el practicat acum. În plus, noţiunea de morală a fost prea îndelung pervertită şi prea des invocată în van încât să-i mai facă să vibreze. Atâta timp cât „realpolitik” nu înseamnă pragmatism în limitele regulilor ci permisivitate discreţionară în folosul protipendadei parvenite, falsele modele vor face regulile. Simplitatea unui electorat incult civic şi conservat în această stare va căuta mai degrabă supravieţuirea minimului confort decât emanciparea riscantă. Doar o elită autentică va putea crea, în timp, o masă critică necesară şi suficientă. Mai avem însă până acolo.

   • Jocul politic este pervers, mai degrabă. Iar morala simplă, transmisă din moși strămoși, ar trebui să fie o valoare a acelui alegător simplu și să-l conducă spre cel mai bun rezultat. Mă tem însă că, așa cum politica s-a pervertit, și morala simplă a ales același drum.

   • Cam pe-acolo, cum spui în finalul comentariului. Mă refeream mai degrabă la un simplism moral, deoarece morala ancestrală numai simplă nu era. Pentru prea mulţi dintre concetăţenii noştri morala creştină la care fac apel echivalează cu conţinutul predicilor popeşti şi n-are nimic de-a face cu sensul ei comunitar. Cine să le traducă această noimă a pildelor christice?

   • Horia, cea mai mare parte a poporului român mimează credința, părerea mea. La fel cum mimează și democrația, dreptatea, cinstea, loialitatea. Aceste valori au devenit niște cuvinte goale de conținut pe care le folosim doar ca imagine către lume.

   • Lili, cine mimează e conştient de criteriile originalului, se preface. În acest caz eu mă îndoiesc că despre prefăcătorie vorbim, cât despre ritualuri fără ecou: de aia avem două urechi, pentru ca pe una să intre şi pe cealaltă să iasă. Între urechi e linişte. Credinţa e un ritual limitat la „aşa se face din bătrâni”, democraţia un ritual de socializare locală, dreptatea un ritual al acceptării puterii celui puternic, cinstea un ritual al autoflatării, loialitatea un ritual al servituţii. De fapt, toate acestea parcă edifică o lume formată din mici autarhii, numite familii şi grupuri de prieteni, dincolo de care se întinde zona înspăimântătoare unde se pun întrebări şi se cer răspunsuri, unde mintea trebuie să iasă din dulcea leneveală.

 11. Cu domnul Basescu sant deacord, dar cu ELENELEEEEEEEEEEEEEE !! , NU !! .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s