Ucraina 2014 poate fi Polonia 1939


vladimir-putin-armata-afp

2014 seamănă din ce în ce mai mult cu 1939. Și atunci, după o criză economică prelungită, cea din ’29 – ’33, niciuna dintre puterile lumii nu a reușit să găsească altă cale de a depăși impasul mondial post colonial decât să-l lase pe Hitler în pace, să-și pună planurile nebunești în aplicare, deși știau bine cu toții ce face liderul partidului nazist german.Ca și atunci, și astăzi curentele naționaliste s-au învârtoșat cu fiecare nou an de criză economică, politică și morală, transformându-se în grupări paramilitare și partide politice parlamentare. Uniunea Europeană a căzut într-o abulie de tip socialist, fiind dominată de un „political corectness” prost înțeles (citește ipocrizie a liderilor și îndepărtare de nevoile cetățenilor săi), de o birocrație sufocantă precum și de lentoare în decizii. La rândul lor, stoarse de un prelungit război antiterorist dus în teritorii aride la mii de mile de casă, Statele Unite s-au pricopsit cu un președinte ezitant, a cărui prioritate nu a fost nicicând politica externă și, cu atât mai puțin, Estul Europei.

În lipsa jandarmului mondial, cu o Europă dezordonată, fără armată și comandă unică, colonelul KGB Vladimir Putin, un revanșard declarat, nu a întâmpinat în cei 14 ani de când este la putere vreo piedică majoră în a reface complexul militar colosal al fostei URSS, în eforturile de a-și recupera sfera de influență pierdută în 1989 și de a-și crea propria Uniune Vamală. Înconjurat de un grup loial de oligarhi, care-i datorează îmbogățirea rapidă, Putin își permite acum să calce Ucraina în picioare, sfidând regulile comunității internaționale și fără să-i fie teamă de vreo ripostă. În loc de o blocadă economică imediată, de înghețarea conturilor din Occident ale miliardarilor gazului, petrolului și armamentului rusesc, G7 – grupul celor mai puternic industrializate națiuni ale lumii, propune timid doar suspendarea reuniunii care ar fi trebuit să aibă loc în vară la Soci și o eventuală excludere a Federației Ruse din grup. Noroc că nu-i amenință cu suspendarea schimburilor de ansambluri folclorice, că sigur s-ar prăpădi rușii de frică și ar părăsi imediat Ucraina!

Inadecvarea Vestului la criza ucrainiană este una care reaminteşte de München 1938, de Cehoslovacia 1968 ori de invazia sovietică în Afganistan din 1979. Întreținută de repoziționarea americană dar și de Germania, care s-a complăcut prea multă vreme în dependenţa energetică de Gazprom, iluzia că Rusia s-ar putea democratiza în plan intern și renunța la obiceiul de a-și cotropi și domina vecinii s-a destrămat. Vestul obosit de propriile slăbiciuni nu a învățat nimic din atitudinea Rusiei şi Chinei comuniste în războiul civil sirian. Mai mult de o sută cinzeci de mii de oameni şi-au pierdut viaţa în acest conflict în care se negociază inutil de mai bine de trei ani. Un conflict care ar fi putut fi de mult soluţionat de Comunitatea Internaţională dacă Moscova n-ar fi fost lăsată să-și păstreze baza militară şi unicul satelit politic din regiune” (apud. DW/DE). Ca și în acel caz, Beijingul a sărit și astăzi, în cazul Ucrainei, în apărarea Moscovei.

Chiar dacă Ucraina actuală este un stat trasat în actualele granițe de Hrusciov în 1954, chiar dacă se știe că peninsula Crimeea a fost sute de ani teritoriu rusesc, reprezentând pentru ruși ceea ce înseamnă Kosovo pentru sârbi, nu trebuie pierdut din vedere că înșiși locuitorii de limbă rusă ai Ucrainei nu vor segregarea țării și nici alipirea teritoriilor locuite de ei la Federația Rusă. Este adevărat și că harta Europei se modifică sub ochii noștri, din ce în ce mai des în ultimii 25 ani, națiuni și comunități istorice redobândindu-și autonomia, doar că toată lumea civilizată își dorește ca procesul să continue pe cale pașnică, așa cum se întâmplă în Scoția sau Catalonia, și nicidecum să se mai repete vreodată scenariul iugoslav. Nu uităm că și atunci cei care au zgândărit naționalismul sârb și au alimentat în secret regimul Miloșevici au fost tot rușii.

Istoria oferă lecţii convingătoare în cazurile agresorilor de felul lui Putin. Nu ajunge să-i califici drept agresori și nici să le transmiți amenințări vagi. Este nevoie sancțiuni economice dure şi de forţă militară în stare să ofere credibilitate demersurilor diplomatice întreprinse spre a-i disciplina şi determina să-și zăngăne armele la ei acasă.

După ce rușii au luat prin surprindere Statele Unite și UE, la fel ca Hitler în 1939, când a anexat Praga și a invadat Polonia, este foarte probabil ca o eventuală apropiere a Ucrainei de NATO și de Uniunea Europeană să se facă fără Crimeea.

Doar că, de data aceasta, deznodământul de acum 75 ani, respectiv izbucnirea unui război mondial, poate fi evitat lăsându-i pe ucrainieni să-și decidă singuri soarta și ținându-i pe ruși la respect, în cazărmile lor. Cu orice mijloace care nu implică focul deschis.

(editorial publicat in Monitorul de Botoșani 04 03 14)Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , ,

6 răspunsuri

 1. Uiti ca oligarhii rusi sunt proprietari peste o sumedenie de societati occidentale, ca Rusia este principalul furnizor de gaz metan in Europa, ca fiecare stat european a aparat doar propriile interese in tratativele economice cu Rusia netinand cont de interesele comune ale UE, uiti de faptul ca prin Ucraina trece intregul sistem de conducte de gaz catre Occident, ca Putin s-a demonstrat de prea multe ori un strateg militar si politic mult peste nivelul oricarui alt lider mondial actual.
  Pe de alta parte, uiti ca USA nu mai face nici un secret din faptul ca finanteaza (din ce in ce mai pe fata) fortele extremiste din toate statele in care au interes sa schimbe esichierul politic (un unic exemplu: vezi „primavara araba” cu toate consecventele acesteia).
  Nu tin sa-i iau apararea lui Putin cu orice pret, dar sunt de parere ca el incearca doar sa opreasca invazia occidentului (a Europei „civilizate” si mai ales USA) pe tarlaua sa. Mi-amintesc o intrebare pe care a pus-o liderilor NATO acum vreo 3-4 ani: „Daca USA si Rusia au depasit stadiul de „cold war” si au devenit tari prietene, impotriva cui sunt instalate toate bazele de rachete balistice din estul Europei?” (citez din memorie)
  Daca-ti plac argumentele de genul asta, iti sugerez sa cauti OSINT pe Google si sa urmaresti ce parere au specialistii in domeniu (si nu, eu nu sunt un „specialist”, urmaresc doar parerile mai multor analisti)

  • Cu siguranță, în opinia sa, își apără tarlaua, Dar oare ucrainenii nu trebuie întrebați?

   • (Si zici tu ca parerea populatiei este cu adevarat importanta pentru politica de astazi?) Parerile ucrainienilor sunt impartite, dupa cum bine se vede… si apoi, eu nu spun ca Putin are dreptul sa ocupe Ucraina, incerc doar sa explic motivele care l-au dus la astfel de decizie si sa-mi argumentez parerea ca Europa si USA nu pot face mai mult decat sa ameninte cu represiuni economice. (asta pe cat ma pricep eu… 🙂 )

 2. Corecte observatiile din editorial dar ar trebui tinut cont de cateva elemente:
  – UE este inca legata la mani de gazul rus chiar daca s-au facut pasi timizi pentru obtinerea unei independente energetice folosind GPL importat din Qatar, Algeria si Nigeria. Cu toate acestea, robinetul de gaz este tot in mana lui Putin
  – Putin este la randul sau conditionat de posibilitatea ca sa piarda piata europeana a gazului si petrolului ceea ce ar fi catastrofal pentru oligarhii care-l inconjoara
  – Prietenii de o viata chinezi au infierat declarativ „violentele” din Ucraina solicitand folosirea cailor pasnice pentru rezolvarea problemelor si, mai ales, evitarea incalcarii dreptului international. Motivul: China tocmai a concesionat 5% din suprafata agricola a Ucrainei care este si principalul furnizor de armament pentru aceasta (primul crucisator chinez a fost livrat anul trecut si este made in Ucraina)
  – SUA face joc de glezna mimand sutul decisiv la poarta dar se uita atent prin buzunare datorita ameintarii deschise lansate de Putin (prin intermediul celui care se ocupa de uniunea vamala Rusia-Bielarus-Kazahstan) ca poate produce un krach al finantelor americane. Lucru relativ greu de realizat dar daca pun umarul si chinezii…
  In rest, totul este joc d eimagine iar cel care-l castiga va conduce, din pacate, destinele umanitatii in urmatoarele decenii. Aici este reala miza a jocului!

  P.S. sa nu uitam avertizarea presedintei Lituaniei care atragea atentia in deschiderea summitului UE ca daca Moscova reuseste planul ucrainina, urmeaza Republica Moldova si alte zone care vizeaza refacerea CSI.

  • Mie mi se pare că Occidentul e prea lent în luarea măsurilor față de Rusia. Or, istoria ne-a învățat că lentoarea poate avea efecte negative dezastroase. Dacă nu erau atâtea ezitări din partea celorlalte țări, poate n-ar fi izbucnit cel de -al doilea război mondial. Sau ar fi avut mai puține victime iar Hitler n-ar mai fi apucat să nenorocească națiuni.

  • Multumesc pentru completari. Bine documentat, ca de obicei 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: