Canarul eliberat revine întotdeauna în colivie


tr

După ieșirea PNL de la guvernare, pare că țara este străbătută de un val de entuziasm, ca și cum liberalii ar fi scăpat dintr-o cruntă robie și batjocură prelungită și nu dintr-o alianță în care au intrat cu toată convingerea și chiar cu entuziasm. Ba încă s-au luptat eroic mai mult de doi ani să convingă o țară întreagă de binele unei alianțe pe care toată lumea o vedea ca fiind în contra naturii.

Cercetând consecințele dezmembrării guvernului USL, se vede limpede că euforia generală stârnită de fronda prezidențiabilului Antonescu este complet nejustificată. După ce a fost secătuit de sursele de finanțare, prin condamnarea sau cercetarea penală a celui mai mare număr de lideri în comparație cu orice alt partid din România, acțiune despre care gurile rele spun că președintele Băsescu și premierul Ponta nu ar fi străini, PNL s-a văzut confruntat și cu demisia celui mai prestigios membru al său, fost președinte al formațiunii și prim ministru, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul lider liberal a anunțat în ziua imediat următoare plecării sale lansarea unui partid pregătit din timp de amicul Chiliman, veșnicul și credinciosul său primar de la Sectorul 1 al capitalei, Partidul Reformist Liberal. Astfel pregătit, ceea ce denotă că întreaga mișcare a fost îndelung premeditată în cazul în care Antonescu „defectează”, a intrat urgent în negocieri cu premierul, miza fiind participarea la guvernare și alegerile prezidențiale.

Deși aparent ridicole, pretențiile fostului fruntaș liberal nu sunt deloc lipsite de temei. Intrarea la guvernare a insignifiantului PRL a ieșit deocamdată din discuție, întrucât Tăriceanu nu a fost urmat de un grup numeros de parlamentari liberali iar ceasul interimatului ticăie fără milă. Motiv pentru care premierul a și apelat la alternativa cea mai la îndemână – negocieri cu veșnicul UDMR, gata oricând să intre în orice guvern – pentru completarea locurilor descoperite prin ieșirea PNL de la guvernare. Însă cei doi par să fi căzut repede la înțelegere pentru formarea unui cuplu (președinte – prim ministru) pentru alegerile din noiembrie, fiindcă PSD nu are nici un alt prezidențiabil mai bine situat în sondaje.

Cum electoratul PNL și PDL se se divizează între partidele mamă și sateliți iar electoratul PPDD se duce spre PSD și dacă luăm în considerare și previzibilul sprijin al populației maghiare pentru Tăriceanu și guvernul Ponta, din care reprezentanții lor vor face parte, cel mai recent sondaj IRES, care creditează cuplul Tăriceanu – Ponta cu o victorie zdrobitoare asupra cuplului Antonescu – Johannis, nu mai pare atât de deplasat. Asta în ciuda faptului că institutul citat este condus de Vasile Dâncu, un vechi simpatizant PSD, iar sondajul poate fi plasat cu ușurință în rândul instrumentelor de manipulare ale opinei publice.

În ceea ce-l privește pe președintele Băsescu, este de așteptat ca el să stea la cotitură, pândind cele două tabere beligerante și, funcție de balansul electoral, să le propună alierea cu un PDL reunificat și să solicite funcția de premier, cel mai important obiectiv al său după alegerile europarlamentare.

Conglomeratul securisto-comunist care conduce România fără întrerupere de la Revoluție încoace a permis accesul la putere al democraților bine văzuți de Occidentul sufocat de șabloane și prejudecăți doar atunci când țara avea nevoie de accesul în structurile euroatlantice (cazul regimului Constantinescu) sau atunci când țara avea nevoie de simpatie și investitori (cazul regimului Băsescu, care a mimat cu oarecare succes o dreaptă pro-europeană), Pe cale de consecință, este de așteptat ca la toamnă să câștige cuplul cel mai bine văzut „afară” iar manipulările pentru a ajunge la rezultatul scontat vor fi dintre cele mai grosolane. Deja au început.

(Editorial publicat in Monitorul de Botoșani 01 03 14)Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: