Liberalii au rămas fără fabrica de bani


bani

După ce au câștigat alegerile cu un discurs virulent anti-corupție, pe care – nu-i vorbă – l-au debitat în 25 ani toți cei care și-au făcut măcar o zi de campanie electorală, noii aleși de acum un an și jumătate s-au pus temeinic pe singurul lucru pe care-l face orice politician, de la boboc la veteran: îmbogățire rapidă, pe orice cale posibilă, chiar și pe cele care trec granița penalului. Plus consolidarea și sporirea averilor celor îmbogățiți deja. Dincolo de declarațiile sforăitoare, patriotice și lacrimogene, orice ales, de la nivel comunal și până în Parlament are, începând de a doua zi după ce s-a văzut pe lista celor admiși, o primă grijă și anume de a-și numi deîndată nevasta, amanta, frații și copiii, ba chiar și neamuri mai îndepărtate, în orice funcție la stat sau la un privat care speră de la el un viitor contract gras. Obligatoriu este doar să fie salariul mare și treabă de făcut sau răspundere zero. Consilii de administrație, începând cu cele mai mărunte întreprinderi sau instituții ale statului, inspectorate, agenții, corpuri de control și de experți, ministere, universități, consulate, ambasade, toate sunt numai bune pentru a plimba un dosar de colo până colo pentru salarii care încep de la cel puțin 2000 euro pe lună. Restul preocupărilor și manifestărilor politicienilor, care urmează acestei prime griji, nu sunt decât consecințe ale acesteia. Intrigile, alianțele mai trecătoare decât ploile de vară, datul la gioale, datul din coate pentru un loc mai în față, atacurile de cea mai joasă speță sau cele mai rafinate, cu lovituri la dosar, toate vin de la grija cea dintâi, căpătuirea clanului și a grupului.

Un astfel de cuib de viespi a stârnit scandalul Astra vs Carpatica si tot ceea ce a decurs din asta, respectiv cercetarea penală a soției fostului ministru de finanțe liberal, Daniel Chițoiu. S-a aflat astfel că fericita consoartă de ministru, salariată fruntașă la Autoritatea de Supraveghere Financiară, a beneficiat numai în ultimele două luni ale anului trecut de un venit echivalent cam cu prețul unui apartament bun într-un oraș mediu. Asta este deja un fel de ”Liga campionilor” la sinecuri, mult peste orice ambasade, inspectorate sau institute. Înființată prin comasarea consiliilor de supraveghere a valorilor mobiliare (bursa), a fondurilor de pensii și a societăților de asigurare, ASF a devenit fabrica de bani a liberalilor, precum și a aliaților și prietenilor lor. Fosta nevastă a președintelui Camerei Deputaților, nevasta unui consilier al primului ministru, fiul imberb al ministrului liberal al muncii, nevasta liderului grupului parlamentar al liberalilor, fostul ministru liberal al finanțelor, Daniel Dăianu și mulți alții din aceeași tagmă, au beneficiat lunar de zeci de mii de euro, drept remunerație. Să mai menționăm că mai mult de jumătate dintre membrii consiliului de conducere al instituției nu au studii de specialitate și, în general, nici o legătură cu piețele de capital?

O sa va întrebați pentru ce luau valizele alea de bani la fiecare sfârșit de lună și dacă erau banii statului sau nu. Hai să vedem. În toate țările civilizate ale lumii există astfel de instituții. Rolul lor clar este acela de a fi poliția circuitelor financiare, aceste organisme supraveghează atent, previn și denunță fraudele în circuitele banilor de pe burse, fonduri de investiții, pensii și asigurări. În Marea Britanie, cu Londra capitală financiară incontestabilă a lumii, FSA controlează cu 3500 angajați 29.000 firme, în Franța AMF controleaza cu 477 angajați 12.500 firme iar în Germania BaFin controlează cu 2300 angajați circa 9300 firme. În România, numărul firmelor monitorizate de ASF, cu 728 angajați, este de 740 iar venitul șefului instituției este mai mare decât al șefilor fiecăreia dintre cele enumerate mai sus, ba mai mare și decât al directorului Federal Reserve al Statelor Unite!

De unde provin banii? De la dumneavoastră. ASF impune un comision pe fiecare tranzacție realizată de firmele aflate sub controlul său, astfel că atunci când plătiți bani pentru asigurări, faceți o tranzacție pe bursă sau depuneți bani într-un fond privat de pensii, îi plătiți pe acești oameni. Controlul asupra firmelor de capital și comisionul aferent ASF pe tranzacții nu este opțional ci se realizează prin efectul unei legi formulată, impusă și aprobată de, ați ghicit, liberali și Dan Radu Rușanu, dar de care au beneficiat în egală măsură, nu-i cazul să-i plângem, și socialiștii și democrat-liberalii.

Dacă luăm de bună aserțiunea că președintele Băsescu ar deține un oarecare control sau influență asupra DNA, atunci putem să apreciem că dezmembrarea acestei caracatițe financiare poate să fie o lovitură mortală pentru liberali, în vederea alegerilor de anul acesta, europarlamentare și prezidențiale. Sau doar o monedă de schimb? Vom vedea în săptămânile care vor urma.

(Editorial publicat in Monitorul de Botosani, 21.02.14)Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: