Vreți să-i ajutăm? Hai peste ei!


castel moldovaMulte, multe like-uri pentru postările fraților de peste Prut, laude ditirambice pentru diverse inițiative care pun în evidență legăturile de sânge între noi și ei, adeseori postări pe mai toate rețelele de socializare a tot felul de declarații sforăitoare cu steaguri, lupi urlând și limba noastră cea frumoasă. Prea puține acțiuni concrete, dincolo de trimiterea abecedarelor uzate ale copiilor noștri. Multă ipocrizie, acțiuni de într-ajutorare care nu se finalizează vreodată, conducte de gaz promise și neterminate. Până și artiștii noștri, care storc râuri de lacrimi la Chișinău, merg acolo să câștige bani și nu să cheltuie, că nu mai face nimeni acte caritabile în zilele noastre iar patriotismul a ajuns de mult vorbă goală.

Astfel încât eu vă propun o alternativă simplă, de ajutorare reală a Basarabiei și a moldovenilor ei, care mai implică și distracție pe deasupra! Nu implică facebook, twitter sau Hi5, nu trebuie nici steaguri, nici pancarte. Nu implică plânsete reciproce a cruntei soarte, nici alte gesturi mai mult sau mai puțin teatrale ci, după părerea mea, doar voie bună și relaxare.

Cred că ați intuit: HAI PESTE EI! Sunt sigur că ne vor primi bucuroși, dacă urmăm câțiva pași simpli.

Hai să ne propunem fiecare familie, în limita posibilităților financiare, să mergem cel puțin trei zile în vizită la o familie de peste Prut, găsită la nimereală, întrebând pe la porți, de preferință în mediul rural. Cerem găzduire și mâncare, oricât de modeste ar fi, plătim cinstit cât ne învoim la început și lăsăm la plecare ceea ce eventual ne prisosește prin bagaje. Sporovăim cu gazdele, ne plimbăm pe dealuri, mai și vizităm obiective aflate la îndemână, bem un vin nemaipomenit (nu și samahoancă de surcele – atenție!), facem și-un grătar cu ce am cumpărat noi ca să onorăm gazda și… cam atât.

Ce poate fi mai ușor și mai plăcut decât acest mod simplu de a-ți ajuta fratele aflat la nevoie, fără tărăboi, fără coana Europa, dar cu rezultate concrete și imediate.

Un calcul simplu arată că dacă ne-am duce cel puțin un milion dintre noi, cheltuind fiecare familie sume între 300-500 euro, ba chiar și mai puțin pentru cei care ar merge cu trenul, am „injecta” republicii vecine un balon enorm de oxigen, așa ca de vreo câteva sute de milioane de euro.

Atunci cred că ar simți și ei că au frați, nu glugi de coceni care doar foșnesc din frunzele uscate, iar sondaje alarmante – cum a fost cel recent din enclava găgăuză – ar rămâne doar amintiri urâte. Iar dacă printre noi, cei mulți, s-ar afla și persoane cu greutate în viața publică, cu atât mai bine.

Cu sau fără milionul de conaționali, eu unul m-am decis: viitoare vacanță o fac, fără dubiu, între Prut și Nistru. Va fi, probabil, cel mai bun all inclusive.

Uite și câteva sugestii: aici.Categorii:Miscelanea

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. Moldova de dincoace de Prut e aproape la fel de saraca cu cea de dincolo… Este infiorator sa vezi saracia si mizeria in care traiesc multi oameni din satele rasfirate printre colinele moldave. Nu stiu de ce zona noastra (eu sunt din Iasi) e privita ca o paria a tarii si, cel putin in topul meu personal, bucurestenii sunt in fruntea dispretului ce il nutresc fata de noi asa incat cred ca e demn de lauda indemnul dvs. Dar daca cei ce si-ar permite sa cheltuie aceste sume dincolo de Prut ar cheltui jumatate din ei si prin Moldova noastra?! Personal merg de cateva ori pe an dincolo de granita si cheltui niste bani pentru folosul reciproc dar… nu pot sa nu remarc sloganele anti-romanesti de pe statiile de autobuze sau de pe ziduri, iritarea unora dintre „frati” daca refuzi sa cumperi ceva ce nu-ti este pe plac… Dar, cand mergi in „ospetie” la cineva cunoscut, gazda e in stare sa-ti astearna si sufletul sub pasi! N-am intalnit oameni mai primitori si mai bucurosi de oaspeti! E adevarat, trudesc din greu dar tot ce au mai bun, iti pun pe masa, odaia cea mai curata, ti-o pun la dispozitie – prin urmare, e o experienta ce merita traita!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: